Το Ισραήλ επισκέπτεται αυτό το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς έπειτα από επίσημη πρόσκληση του υπουργού Επικοινωνιών του Ισραήλ κ. Τζάκι Χανεγκμπί. Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα υπογραφεί διμερής συμφωνία με αντικείμενο τη μείωση του κόστους περιαγωγής μεταξύ των παρόχων κινητής τηλεφωνίας της Ελλάδας και του Ισραήλ. Θα συζητηθούν και λοιπά θέματα κοινού ενδιαφέροντος –αρμοδιότητας (για παράδειγμα, η δορυφορική συνεργασία των δύο χωρών, η ανάπτυξη δικτύων NGA, η συνεργασία στον τομέα των startups, αλλά και της ασφάλειας δικτύων). Επίσης, κατά την παραμονή του στο Ισραήλ ο κ. Παππάς θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί φορείς της χώρας οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, του Διαστήματος, «θερμοκοιτίδες» και startups.

***

Αποσύρονται από τις μετρήσεις κυκλοφορίας οι εφημερίδες που εκδίδει ο όμιλος Real Media ΑΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας θα περιμένουν την εφαρμογή του συστήματος καταγραφής των πωλήσεων με barcode προτού επιστρέψουν οι εφημερίδες«Real News» και «Ειδήσεις» στις μετρήσεις.

***

Εκνευρισμός επικρατεί στο επιτελείο του κ. Παππά για την καθυστέρηση από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της προετοιμασίας για την προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο υπουργός ζήτησε από το ΕΣΡ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο δεν έχει καταλήξει ακόμη στον αριθμό και στις κατηγορίες (γενικοί, θεματικοί) των αδειών που θα προκηρυχθούν. Παράλληλα προβληματίζονται για το γεγονός ότι ο «νόμος Παππά» χρειάζεται τροποποιήσεις για να μην υπάρξει εκ νέου προσφυγή στο ΣτΕ. «Με αυτή τη λογική, η διαδικασία θα είναι αέναη» σχολιάζουν από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Από την άλλη, τα μέλη του ΕΣΡ θυμούνται στο φιάσκο στο οποίο κατέληξε ο διαγωνισμός του περασμένου καλοκαιριού και προσπαθούν να αποφύγουν την επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου.

***

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ζητούν ανεπισήμως ο αριθμός των αδειών να είναι ο μέγιστος δυνατός. Ζητούν δηλαδή να προκηρυχθούν 12-16 άδειες, ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν μπορούν να είναι περισσότερες από έξι.

***

Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο χώρος των μετρήσεων τηλεθέασης. Παράγοντες της αγοράς αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση της Επιτροπής Ελέγχου Ερευνας Τηλεθέασης, η οποία ουσιαστικά δεν λειτουργεί από τις αρχές των Μνημονίων. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ιδιωτικής τηλεόρασης, της Ενωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και η ΕΡΤ.

***

Στο στόχαστρο των υποστηρικτών του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει μπει εδώ και λίγες ημέρες ο κωμικός Στίβεν Κολμπέρ, ο οποίος έχει αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Λέτερμαν στην παρουσίαση της εκπομπής «The Late Show» στο δίκτυο CBS. Αφορμή στάθηκε ένα «τολμηρό» και καυστικό σχόλιο που έκανε ο παρουσιαστής για τις σχέσεις του Τραμπ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Κολμπέρ άφησε να εννοηθεί ότι η σχέση τους έχει σεξουαλικές διαστάσεις, γεγονός που εξόργισε τους υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι ξεκίνησαν ολόκληρη εκστρατεία στο Twitter με το σύνθημα #firecolbert, ζητώντας από το κανάλι να απολυθεί ο Κολμπέρ. «Δεν μετανιώνω για τα σχόλιά μου. Τα δικά μου όπλα είναι τα αστεία και τα δικά του είναι οι πυρηνικές κεφαλές, οπότε νομίζω ότι η διαμάχη μας είναι δίκαιη» απάντησε ο παρουσιαστής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ