Ακόμη και αν έχει χαρακτηριστεί… εχθρός του διαβάσματος, στην πραγματικότητα η τηλεόραση πάντα αγαπούσε τα βιβλία. Γιατί πάντα έβρισκε μέσα στις σελίδες τους δυνατά και καλοστημένα θέματα για τα σίριάλ της. Ετσι και τώρα, την εποχή των μεγάλων τηλεοπτικών παραγωγών, και ενώ η μικρή οθόνη μοιάζει να έχει πάρει προβάδισμα από τον (κουρασμένο;) κινηματογράφο, η λογοτεχνία γίνεται η αφορμή για μερικές από τις πιο φιλόδοξες παραγωγές που πρόσφατα ψυχαγώγησαν, αυτή τη στιγμή ψυχαγωγούν ή θα ψυχαγωγήσουν στο μέλλον το διεθνές κοινό. Ιδού μερικές από εκείνες που αξίζουν την προσοχή μας.
«13 reasons why»
Μια έφηβη μπαίνει στην μπανιέρα του σπιτιού της και κόβει τις φλέβες της. Λίγο μετά την κηδεία της, ένας συμμαθητής της λαμβάνει ένα πακέτο με κασέτες. Σε κάθε μία από αυτές η θανούσα διηγείται μια σειρά περιστατικών και παραθέτει έναν από τους λόγους που την οδήγησαν στον θάνατο. Το δριμύ αυτό «κατηγορώ» προς μια σχολική κοινότητα και μια κοινωνία που της φέρθηκαν άκαρδα ή αγνόησαν τις εκκλήσεις της για βοήθεια θα πυροδοτήσει δραματικές εξελίξεις. Το «13 reasons why» του Τζέι Ασερ, που κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τον τίτλο «Δεκατρία γιατί» από τις εκδόσεις Πατάκη, είναι ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, αλλά την ίδια στιγμή και μια σπουδή πάνω στο σχολικό μπούλινγκ. Η τηλεοπτική μεταφορά του αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη. Μέσα σε δεκατρία επεισόδια, όσοι ακριβώς και οι λόγοι που οδήγησαν τη Χάνα Πάρκερ στον θάνατο, ξετυλίγεται ένα καλοστημένο ψυχολογικό δράμα με στοιχεία θρίλερ που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή ως το τελευταίο λυτρωτικό (;) πλάνο. Η σειρά ανέβηκε στην πλατφόρμα του Netflix στις 31 Μαρτίου.
«The handmaid’ s tale»
«Η ιστορία της πορφυρής δούλης» που εκδόθηκε το 1985 (στην Ελλάδα τo 1989, από τις Εκδόσεις της Εστίας) ήταν το μυθιστόρημα που έκανε τη Μάργκαρετ Ατγουντ διάσημη και που την καθιέρωσε ως μία από τις πιο αξιόλογες πεζογράφους της εποχής μας. Πρόκειται για ιστορία που διαδραματίζεται στις ΗΠΑ του μέλλοντος, όπου έχει επικρατήσει θεοκρατικό καθεστώς. Ενα καθεστώς που χρησιμοποιεί ορισμένες γυναίκες ως σκλάβες χωρίς δικαιώματα, προορισμένες για να γεννούν.
Η τηλεοπτική εκδοχή της σειράς θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Απριλίου, στην αμερικανική συνδρομητική πλατφόρμα Hulu. Τίτλος της είναι ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου, «The handmaid’ s tale». Αρχικά θα ανέβουν μαζί τα τρία πρώτα επεισόδια, ενώ ακολούθως κάθε εβδομάδα θα ανεβαίνει από ένα –η σειρά αποτελείται συνολικά από 10 επεισόδια. Με τις Ελίζαμπεθ Μος και Σαμίρα Γουίλεϊ. (Το «Handmaid’ s tale» είχε γίνει το 1990 και ταινία, σε σενάριο του Χάρολντ Πίντερ και σκηνοθεσία του Φόλκερ Σλέντορφ, με τις Νατάσα Ρίτσαρντσον και Φέι Ντάναγουεϊ.)

«Α series of unfortunate events»
Στη σειρά δεκατριών βιβλίων «A series of unfortunate events» του Λέμονι Σνίκετ (ψευδώνυμο του Ντάνιελ Χάντλερ) παρακολουθούμε τη ζωή των ορφανών Μποντλέρ, της Βάιολετ, του Κλάους και της Σάνι, από την ημέρα που χάνουν τους πλούσιους γονείς τους σε μια φοβερή πυρκαγιά που κατέστρεψε το σπίτι τους. Μια ζωή δύσκολη σε έναν κόσμο γεμάτο παγίδες, με νούμερο ένα εχθρό τους τον πρώτο κηδεμόνα τους, τον Κόμη Ολαφ που μοναδικό σκοπό έχει να αρπάξει την περιουσία τους. Τον αβανταδόρικο ρόλο που στον κινηματογράφο ερμήνευσε ο Τζιμ Κάρεϊ («Λέμονι Σνίκετ: Μια σειρά από ατυχή γεγονότα», 2004), στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος ερμηνεύει ο Νιλ Πάτρικ Χάρις, ο γνωστός Μπάρνι του «How Ι met your mother». Τα οκτώ επεισόδια της σειράς «A series of unfortunate events» («Μια σειρά από ατυχή γεγονότα») ανέβηκαν στην πλατφόρμα του Netflix τον Ιανουάριο.
«Anne»
Στο πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα «Η Αννα των αγρών» της L. Μ. Montgomery (1874 – 1942), η ορφανή Αννα Σίρλεϊ περνά από την εφηβεία στην ενηλικίωση και ωριμάζει μέσα από μια σειρά γεγονότων που διασκεδάζουν αλλά και συγκινούν. Η ιστορία του ατίθασου κοριτσιού με τα κόκκινα μαλλιά, που δίνεται από λάθος του ορφανοτροφείου σε ένα ζευγάρι που επιθυμούσε αγόρι, έχει γίνει και παλαιότερα σίριαλ, περισσότερες από μία φορές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει μια παραγωγή της καναδικής τηλεόρασης, το 1985, που έχει μάλιστα αποσπάσει βραβείο ΕΜΜΥ –στην Ελλάδα προβλήθηκε πρόσφατα από την ΕΡΤ2. Η νέα τηλεοπτική εκδοχή της θα έχει τίτλο «Anne» και θα προβληθεί από το Netflix στις 12 Μαΐου. Το σενάριο υπογράφει η (επίσης βραβευμένη με ΕΜΜΥ) Μόιρα Βάλεϊ Μπέκετ του «Breaking bad».

«Big Little Lies»
Τίποτε δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται στα «Μυστικά και ψέματα» (εκδόσεις Ψυχογιός) της Λίαν Μοριάρτι. Τίποτα και κανένας. Θα το καταλάβουν με οδυνηρό τρόπο και οι ηρωίδες του βιβλίου, η Τζέιν, η Μάντλιν και η Σελέστ, όταν με αφορμή ένα επεισόδιο ανάμεσα σε δύο μικρά παιδιά θα ανακαλύψουν καλά κρυμμένα μυστικά και θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις δραματικές οι οποίες θα ανατρέψουν τις ζωές τους.
Η Ρις Γουίδερσπουν (Μάντλιν) και η Νικόλ Κίντμαν (Σελέστ) μας χαρίζουν δύο δυνατές ερμηνείες στη μίνι σειρά που βασίστηκε στο μπεστ σέλερ. Το «Big little lies» ξεκίνησε να προβάλλεται από το ΗΒΟ στις 19 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 2 Απριλίου, έχοντας αποσπάσει θετικές κριτικές.

«American Gods»
Ο Σάντοου είχε ένα όνειρο: να βγει από τη φυλακή και να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Μία ημέρα πριν από την αποφυλάκισή του, η γυναίκα του και ο καλύτερός του φίλος σκοτώνονται. Ενώ πηγαίνει στην κηδεία τους, ο ήρωάς μας γνωρίζει έναν άντρα που γνωρίζει τα πάντα για το παρελθόν του και του προτείνει να γίνει ο σωματοφύλακάς του. Τότε αρχίζει η μεγάλη περιπέτεια. Ο «Πόλεμος των θεών» του Νιλ Γκάιμαν (εκδόσεις Οξύ) υπόσχεται άφθονο σασπένς και στην τηλεοπτική μεταφορά του. Τίτλος της ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου, «American Gods». Πρεμιέρα στις 30 Απριλίου. Ανάμεσα στους παραγωγούς της σειράς ο Μπράιαν Φούλερ του «Hannibal».
«Cormoran Strike»
Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ, αυτό είναι το ανδρικό ψευδώνυμο με το οποίο υπέγραψε το αστυνομικό μυθιστόρημά της «The Cuckoo’ s Calling», η δημιουργός του Χάρι Πότερ J. Κ. Rowling. Κεντρικός ήρωας, ο βετεράνος πολέμου Κόρμοραν Στράικ, ο οποίος εργάζεται ως ιδιωτικός ντετέκτιβ. Το όνομά του, «Cormoran Strike», είναι και ο τίτλος της νέας σειράς του BBC που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Γκαλμπρέιθ, δηλαδή της Ρόουλαντ. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Τομ Μπερκ. Πρεμιέρα μέσα στο 2017.

«Sharp Objects»
Η δημοσιογράφος Καμίλ Πρίκερ επιστρέφει ύστερα από αρκετά χρόνια στη γενέτειρά της για να καλύψει για την εφημερίδα της ένα τραγικό γεγονός: τους φόνους νεαρών κοριτσιών. Τότε θα έρθει ξανά σε επαφή με την οικογένειά της, από την οποία είχε απομακρυνθεί, αλλά και θα βρεθεί αντιμέτωπη με μνήμες τραυματικές. Διαπιστώνοντας, την ίδια στιγμή, πως έχει και εκείνη ρόλο στο «παιχνίδι» που οδήγησε στους φόνους και που πιθανώς να μην έχει τελειώσει. Το «Sharp Objects» («Αιχμηρά αντικείμενα», Μεταίχμιο), αν και ήταν το πρώτο μυθιστόρημα της Τζίλιαν Φλιν, έγινε αμέσως επιτυχία, βραβεύτηκε και έκανε το όνομα της συγγραφέως του γνωστό σε όλον τον κόσμο. Στην τηλεοπτική μεταφορά του την τραγική Καμίλ θα ερμηνεύσει η Εϊμι Ανταμς. Από το HBO, σε μερικούς μήνες.
Κοσμάς Βίδος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ