Η διοίκηση της ΕΡΤ δεν είναι ευχαριστημένη με τα ποσοστά τηλεθέασης που καταγράφουν τα κανάλια της. Λογικό. Στη θέση τους κανείς δεν θα ήταν ευχαριστημένος. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση θα μπορούσαν να ρίξουν μια ματιά στα προγράμματά τους και να διερευνήσουν τις αιτίες για τις οποίες δεν κερδίζουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Στην περίπτωση που έμεναν ευχαριστημένοι από το πρόγραμμα είχαν τη δυνατότητα να αγνοήσουν εντελώς τις μετρήσεις. Η ΕΡΤ δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει υψηλή τηλεθέαση. Τα έσοδά της δεν προέρχονται από την αδυσώπητη διαφημιστική αγορά. Η μόνη της υποχρέωση είναι να παράγει υψηλού επιπέδου πρόγραμμα.

***

Ομως στην ΕΡΤ είναι πεπεισμένοι ότι έχουν πέσει θύμα μιας σκοτεινής συνομωσίας, η οποία σκοπό έχει να αποκρύψει την πραγματική τηλεθέαση των εκπομπών της. Μοιάζουν σχεδόν βέβαιοι ότι περισσότεροι έλληνες παρακολουθούν τη «Μηχανή του Χρόνου» από το «Survivor». Ετσι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για τη λήψη υπηρεσιών μέτρησης τηλεθέασης για τα κανάλια ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3 και όλων των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας, καθώς και την καταγραφή της τηλεοπτικής συμπεριφοράς των τηλεθεατών σε πανελλαδική βάση. Ως κριτήριο για την υπογραφή της σύμβασης αναφέρεται η πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά. Ο προϋπολογισμός της εταιρείας για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό ανέρχεται σε 400.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Αν είχαν επιλέξει να διαθέσουν τα χρήματα αυτά για την παραγωγή μιας σειράς θα είχαν φτιάξει το νέο Μπεν Χουρ, το οποίο θα ανέβαζε την τηλεθέαση και θα έδινε δουλειά σε σεναριογράφους, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς κ.λπ. Στην Ελλάδα που όλα ιδιωτικοποιούνται, οι μετρήσεις τηλεθέασης κρατικοποιούνται.

***

Στο ΕΣΡ έχουν πρόβλημα. Η απάντηση της ΕΕΤΤ σχετικά με το πόσα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας χωράνε στο φάσμα που διατίθεται σήμερα δεν τους διαφώτισε και πολύ. Η ΕΕΤΤ αποφάσισε να στείλει την «καυτή πατάτα» του αριθμού των καναλιών πίσω στο ΕΣΡ. Τα μέλη του Συμβουλίου καλούνται τώρα να αποφασίσουν ανάλογα με την… κρίση τους. Θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στο ασφυκτικό «4» και τις προσδοκίες της αγοράς. Την ίδια στιγμή προσπαθούν να ξεπεράσουν τα «αγκάθια» του «νόμου Παππά», πάνω στον οποίο θα βασίσουν την προκήρυξη του διαγωνισμού. Ενα από τα πιο σημαντικά είναι ότι ο νόμος υποχρεώνει ιδιωτικές εταιρείες να έχουν έναν συγκεκριμένο μίνιμουμ αριθμό εργαζομένων, γεγονός που αντιβαίνει σε βασικούς κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

***

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο στη Βουλή ο Ν. Παππάς δεσμεύτηκε ότι η ΕΡΤ θα προχωρήσει σε προσλήψεις, αφήνοντας πίσω της το μοντέλο των εργολαβιών. «Είμαστε στην κατεύθυνση του να μπορέσουμε να εξορθολογίσουμε κι άλλο τη λειτουργία της εταιρείας. Δηλαδή, εκεί που υπήρχαν κενά στην παραγωγή έργου, τα οποία δυστυχώς η διοίκηση αναγκαζόταν και αναγκάζεται να καλύψει με συμβάσεις με εξωτερικές εταιρείες, να προχωρήσουμε στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, ώστε και το κόστος να μειωθεί για την εταιρεία και οι εργαζόμενοι να πληρώνονται καλύτερα». Ποιος είπε ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να ξαναγίνει ένας κρατικός Λεβιάθαν;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ