Το Αυτόφωρο για δημοσιογράφους σε υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμησης και τα υψηλά πρόστιμα θα παραμείνουν ως έχουν απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σε σχετική ερώτηση του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου. Η ερώτηση αφορούσε στις μηνύσεις που γίνονται από πρόσωπα για τα οποία ισχύει ο θεσμός της ασυλίας (όπως βουλευτές) και ως εκ τούτου δεν ισχύει για τα ίδια το Αυτόφωρο. Ο υπουργός απάντησε ότι το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές. Δυστυχώς όταν δεν εξασφαλίζεται η έννοια της ισοπολιτείας το πλαίσιο δεν είναι επαρκές.

***

Τις τελευταίες ημέρες στελέχη της Grant Thornton που συλλέγουν στοιχεία για το Mega διαπίστωσαν μεγάλη ροή διαφημιστικών εσόδων στο κανάλι. Σχεδόν καθημερινά μπαίνουν στους δεσμευμένους από τις τράπεζες λογαριασμούς της εταιρείας τουλάχιστον 100.000 ευρώ και συνολικά τον μήνα 3.000.000 ευρώ. Για ένα κανάλι που υπολειτουργεί, χωρίς νέο πρόγραμμα και μάλιστα σε μια περίοδο ισχυρού ανταγωνισμού, τα έσοδα αυτά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Τελικά το Mega αποδεικνύεται πολύ σκληρό για να πεθάνει.

***

Το ΕΣΡ εξετάζει τις τεχνικές δυνατότητες του φάσματος ώστε να γνωμοδοτήσει σχετικά με τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας και το ύψος του τιμήματος. Το Συμβούλιο βρίσκεται σε αναμονή της απάντησης της ΕΕΤΤ, ενώ η ΕΡΤ έχει ήδη απαντήσει ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε ακριβώς θα αναπτύξει το δικό της αυτόνομο δίκτυο μετάδοσης σήματος, οπότε και θα απελευθερώσει συχνότητες της Digea. Οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται η διαδικασία είναι αργοί αλλά σύμφωνα με μέλη του Συμβουλίου «όποιος βιάζεται σκοντάφτει».

***

Κολλημένοι στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα της Focus τo 68,6% των Ελλήνων κάνει καθημερινή χρήση του Internet. Η μέση διάρκεια που οι χρήστες στη χώρα μας παραμένουν συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο αγγίζει τα 191 λεπτά. Στις ηλικίες 18-24 ο χρόνος αυτός φθάνει τις τέσσερις ώρες την ημέρα ενώ στις ηλικίες 65-74 η μέση διάρκεια είναι δύο ώρες.

***

Το πλεόνασμα που κατέγραψε η ΕΡΤ το 2016 ανέρχεται σε 69.638.672 ευρώ ενώ στόχος ήταν τα 50 εκατ. τα οποία και θα εισπράξει το Δημόσιο ως μνημονιακή υποχρέωση. Κάποιος να θυμίσει στη διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ότι εκτός από τα εντυπωσιακά οικονομικά πλεονάσματα υπάρχουν και μεγάλα ελλείμματα στο πρόγραμμα και αυτό αντιβαίνει στις συνταγματικές υποχρεώσεις της ΕΡΤ.

***
Η περίφημη παιδική σειρά με μαριονέτες «Sesame Street», που προβάλλεται επί σχεδόν 50 χρόνια, ανακοίνωσε ότι θα εντάξει στους χαρακτήρες της και την Τζούλια, ένα μικρό κορίτσι με αυτισμό. Οι δημιουργοί της πραγματοποίησαν εκτενή έρευνα, συμβουλεύτηκαν καθηγητές Ειδικής Αγωγής, παιδοψυχολόγους και οργανώσεις αυτιστικών παιδιών προκειμένου να παρουσιάσουν το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επειδή υπάρχει και καλή τηλεόραση!
***

Στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Το ρωσικό Κοινοβούλιο ζήτησε να ελεγχθούν το CNN, το Radio Liberty, το Voice of America και άλλα μέσα ενημέρωσης για να διαπιστωθεί αν λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους της χώρας. Η έρευνα έρχεται ως απάντηση στις επιθέσεις των Αμερικανών εναντίον του τηλεοπτικού δικτύου Russia Today, τις οποίες οι Ρώσοι θεωρούν άδικες και προκλητικές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ