Θυμάστε τον Νίκο Αγγελόπουλο; Τον ευειδή γιο του πανίσχυρου έλληνα επιχειρηματία που είχε ζήσει έναν ταραγμένο έρωτα και στη συνέχεια έναν ακόμα πιο ταραγμένο γάμο με την καλλονή Ναζλί Μπακλαβατζίογλου, την κόρη ενός τούρκου ζαχαροπλάστη από το Γκαζιαντέπ; Αναφερόμαστε, φυσικά, στα «Σύνορα της αγάπης», στο τουρκικό σίριαλ που ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega τον Ιούλιο του 2005 και το οποίο έκανε μόδα τις σαπουνόπερες που κατά δεκάδες παρήγαγαν (και εξακολουθούν να παράγουν) τα τηλεοπτικά στούντιο των γειτόνων. Ε, λοιπόν, ο Νίκος, δηλαδή ο ηθοποιός Οζγκούρ Τσεβίκ, επιστρέφει, αυτή τη φορά όχι ως Ελληνας αλλά ξαναβρίσκοντας την πραγματική εθνική ταυτότητά του, ως Τούρκος: είναι ο αρρενωπός Τοπράκ, αντικείμενο του πόθου της δυναμικής Φεριντέ σε μια νέα σαπουνόπερα που θα προβληθεί και πάλι από το Mega. Το Μεγάλο Κανάλι που αν και υπολειτουργεί εξακολουθεί να παρουσιάζει κέρδη (σύμφωνα με την Grant Thornton κάθε μήνα μπαίνουν στους δεσμευμένους λογαριασμούς του περί τα 3.000.000 ευρώ!) εντάσσει στο πρόγραμμά του από την ερχόμενη Δευτέρα τη σειρά «Ζωές παράλληλες». Και έρχεται να μας θυμίσει την παλιά εποχή που οι τηλεθεατές χάριζαν σε παρόμοιες παραγωγές θεαματικότητες που ξεπερνούσαν το 50% –ένα επεισόδιο των «Συνόρων της αγάπης» έφθασε μάλιστα το 58,4%.
Εκείνο το μακρινό 2005, όταν τα «Σύνορα» πυροδοτούσαν την από τηλεοράσεως ελληνοτουρκική φιλία, εκτός από το Mega, τουρκικά σίριαλ είχαμε και στον Alpha («Στην καρδιά της πόλης» και «Στα βάθη της Ανατολής») χωρίς όμως την ίδια επιτυχία. Μερικά χρόνια μετά το φινάλε των «Συνόρων» (η σαπουνόπερα ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2007), μπήκε στο παιχνίδι και ο ANT1: με τα «Χίλιες και μία νύχτες», «Ασημένια φεγγάρια» και «Κισμέτ». Στο ίδιο κανάλι προβλήθηκαν μεταξύ άλλων τα «Εζέλ» (από τις πιο ενδιαφέρουσες και αρτιστίκ σαπουνόπερες που έχουμε δει), «Πειρασμός», «Ασί», «Σον», «Καρανταγί» κ.ά. Το Mega συνέχισε με τα «Ερωτας και τιμωρία», «Μοιραίος έρωτας», «Το κορίτσι που αγάπησα», «Σιλά», «Φατμαγκιούλ», «Θανάσιμη ομορφιά»… To 2013 προς την Τουρκία στράφηκε και το Star με την «Προδοσία» και ακολούθως με το «Γυναίκες σε απόγνωση». Σε σαπουνόπερα μετέτρεψαν «οι «απέναντι» και τη ζωή του επιφανέστερου σουλτάνου τους: η υπερπαραγωγή «Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής» προβλήθηκε το 2012 από τον ANT1. Εκτοτε, κατά διαστήματα το ένα ή το άλλο κανάλι εντάσσουν στο πρόγραμμά τους τέτοιες σειρές, τα τελευταία όμως χρόνια το κοινό δεν τις παρακολουθεί τόσο φανατικά όσο παλαιότερα.
Με το Mega να προβάλλει τις ολοκαίνουργιες «Ζωές παράλληλες» στις 18.50, απέναντι από τα κεντρικά δελτία του ANT1 και του Alpha, μας δίνεται τώρα η ευκαιρία να μετρήσουμε εκ νέου τη δύναμη της made in Turkey μυθοπλασίας. Θα καταφέρει άραγε –σε μια τηλεόραση που προσφέρει, είναι η αλήθεια, λιγότερες ψυχαγωγικές επιλογές από εκείνες που πρόσφερε παλαιότερα –να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού; Θα αναβιώσει η χρυσή εποχή της τουρκικής σαπουνόπερας ή μόδα ήταν και πέρασε; Οι θεαματικότητες θα δώσουν την απάντηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ