Στους αντίποδες της τηλεθέασης κινείται η δημόσια τηλεόραση που παραμένει πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις των τηλεθεατών. Η ΕΤ1 μόνο σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα ξεπερνάει το 10% και στην ΕΤ2 η εκπομπή που κάνει καθημερινά την πιο υψηλή τηλεθέαση είναι… «Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι». Την ίδια στιγμή, στο στάδιο της νομικής επεξεργασίας βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 200 εργαζομένων στην ΕΡΤ.

***

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς σε περιοδεία του στον Νομό Σερρών και μιλώντας στην ΕΡΑ δήλωσε: «Μπορούμε να είμαστε πραγματικά περήφανοι για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ… η ζωή απέδειξε ότι, χωρίς αυτή, είχαμε μια μαύρη-κατάμαυρη κατάσταση στην ενημέρωση». Η ζωή αποδεικνύει ότι και με αυτήν, η κατάσταση στην ενημέρωση παραμένει προβληματική.

***

Βαθαίνει το σκάνδαλο με την ΑΕΠΙ. Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών δικαιώνεται η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών και η εταιρεία καλείται να καταβάλει αναδρομικά περίπου 30 εκατ. ευρώ στο σύνολο των δημιουργών. Το πρόβλημα είναι ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν, έχουν κάνει φτερά. Η δικαστική πορεία που κατέληξε στην απόφαση αυτή κράτησε 21 χρόνια.

***

Εν τω μεταξύ ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού με επιστολή του επισημαίνει ότι η υποχρέωση πληρωμής πνευματικών – συγγενικών δικαιωμάτων για την ΑΕΠΙ συνεχίζει να υφίσταται κανονικά και η μη πληρωμή συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων. Μόνο στην Ελλάδα…

***

Οι γερμανικές αρχές σκοπεύουν να επιβάλουν πρόστιμα έως 50 εκατομμύρια ευρώ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που θα αποτυγχάνουν να διαγράφουν αναρτήσεις ρητορικής μίσους ή ψευδείς ειδήσεις από τις πλατφόρμες τους μέσα σε 24 ώρες. Ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας δήλωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν κάνουν αρκετά για να καταπολεμήσουν τα φαινόμενα αυτά. Ομως είναι κάτι τέτοιο εφικτό; Οι πλατφόρμες αυτές έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες. Πώς μπορεί κανείς να ελέγξει αποτελεσματικά αυτόν τον όγκο πληροφοριών;

***

Τα κοινωνικά δίκτυα διαγράφουν περιεχόμενο μετά από καταγγελίες άλλων χρηστών. Το Twitter διαγράφει μόλις το 1% του περιεχομένου που καταγγέλλεται, το Facebook το 39% και η Google το 90%. Ποιος προφυλάσσει όμως έναν χρήστη που γίνεται στόχος ομαδικών καταγγελιών, ακόμα και αν το περιεχόμενο που αναρτά δεν είναι προσβλητικό ή ψευδής είδηση; Οταν η καταγγελία και η διαγραφή ακολουθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες, οι αλγόριθμοι απειλούν την ελευθερία του λόγου.

***

«Αφού κατοχυρωθούν οι συχνότητες –λαμβανομένου υπόψη και ότι το 2020 θα πρέπει να αποδοθεί επιπλέον ψηφιακό μέρισμα στις τηλεπικοινωνίες –θα εκπονηθεί ο νέος χάρτης τηλεοπτικών συχνοτήτων, ο οποίος θα προβλέπει πραγματική κάλυψη του 98% της χώρας» τόνισε ο ΓΓ Επικοινωνίας κ. Λ. Κρέτσος σε πρόσφατη ομιλία του. Να θυμίσουμε ότι το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας έλεγε ότι ο χάρτης συχνοτήτων «θα πρέπει να υιοθετηθεί από τις ελληνικές αρχές ως προκαταρκτική δράση πριν από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ