«Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε μια κόντρα σαν τη δική τους. Για περίπου μισό αιώνα μισούσαν η μία την άλλη και εμείς τις λατρεύαμε για αυτό» έλεγε η Ολίβια Ντε Χάβιλαντ το 1987, στα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ για την περίφημη διαμάχη ανάμεσα στην Τζόαν Κρόφορντ και στην Μπέτι Ντέιβις. Με τα λόγια αυτά ξεκινάει και η νέα τηλεοπτική σειρά του Ράιαν Μέρφι, του μάγου της αμερικανικής τηλεόρασης, που επιχειρεί να αναπαραστήσει την εκρηκτική σχέση και την αβυσσαλέα έχθρα ανάμεσα σε δύο ιερά τέρατα του Χόλιγουντ.
Οσο η Ντε Χάβιλαντ, την οποία υποδύεται η Κάθριν-Ζέτα Τζόουνς, αφηγείται τις αναμνήσεις της, η κάμερα μας μεταφέρει στην τελετή απονομής για τα βραβεία Χρυσές Σφαίρες του 1961. Η Κρόφορντ παρακολουθεί τη Μέριλιν Μονρόε να ευχαριστεί το κοινό και τους κριτικούς για ένα βραβείο που έχει μόλις παραλάβει. Με κάθε βραχνό και αισθησιακό «ευχαριστώ» τής Μέριλιν η Κρόφορντ εξοργίζεται όλο και περισσότερο. «Και εγώ έχω υπέροχο στήθος αλλά δεν το πετάω στα μούτρα όσων συναντώ» λέει στον συνοδό της ενώ πίνει το ένα ποτό μετά το άλλο. Η Κρόφορντ, την οποία υποδύεται με μοναδική μαεστρία η Τζέσικα Λανγκ, είχε εξοργιστεί επειδή η Μέριλιν της θύμιζε αυτό που ήθελε να ξεχάσει: ότι είχε μεγαλώσει και η καριέρα της είχε πάρει τη λεωφόρο της δύσης.
Σε μια ανάλογη φάση βρίσκεται και η Μπέτι Ντέιβις, την οποία υποδύεται η Σούζαν Σαράντον. Εκείνη την εποχή εμφανιζόταν στο Μπρόντγουεϊ, στην παράσταση «Η νύχτα της Ιγκουάνα» του Τενεσί Γουίλιαμς. Χαρακτήρας δύσκολος και εκρηκτικός, είναι η αγαπημένη των κριτικών αλλά οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες του Χόλιγουντ δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση μαζί της. Εχουν περάσει κιόλας δέκα χρόνια από την τελευταία μεγάλη της επιτυχία στην οθόνη, στην ταινία «Ολα για την Εύα». Ενα βράδυ μετά το τέλος της παράστασης την πληροφορούν ότι έχει έρθει να την επισκεφθεί η Κρόφορντ. «Γαμώτο!» είναι η απολαυστική αντίδρασή της.
Ομως η Κρόφορντ έχει μια πρόταση να της κάνει και παρά το γεγονός ότι μεταξύ τους υπάρχει μια άβυσσος αντιπάθειας, η Ντέιβις δεν μπορεί να αρνηθεί: να συμπρωταγωνιστήσουν στην ταινία «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;». Πρόκειται για μια τρομακτική ιστορία ανάμεσα σε δύο αδελφές που μισούν η μία την άλλη. «Δεν γυρίζουν πια ταινίες για γυναίκες όπως αυτές που γυρίζαμε. Χρειαζόμαστε η μία την άλλη» λέει η Κρόφορντ, προσπαθώντας να πείσει την Ντέιβις να παίξουν μαζί στην ταινία. Η Ντέιβις, όσο και να μισεί την Κρόφορντ, αναγνωρίζει ότι έχει δίκιο.
Οπως ήταν αναμενόμενο, με το που αρχίζουν τα γυρίσματα ξεκινάει και ένας αδυσώπητος πόλεμος ανάμεσα στις δύο πρωταγωνίστριες, με φονικές ατάκες, δολοπλοκίες, πισώπλατα μαχαιρώματα και παράπλευρες απώλειες. Εκτός από τη σχέση ανάμεσα στις δύο γυναίκες, η σειρά πραγματεύεται και άλλα θέματα όπως τη σεξιστική αντιμετώπιση του Χόλιγουντ απέναντι στις γυναίκες μετά από μια κάποια ηλικία και την εκμετάλλευση της έχθρας των δύο πρωταγωνιστριών για εμπορικούς σκοπούς. Οταν ο Τζακ Γουόρνερ, το στούντιο του οποίου έχει αναλάβει την παραγωγή της ταινίας, βλέπει τα γυρίσματα της ημέρας ενθουσιάζεται και λέει στον σκηνοθέτη: «Πρέπει να υποδαυλίσεις το μίσος τους ακόμα περισσότερο!».
Η σειρά «Feud: Bette and Joan» έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 5 Μαρτίου και ήδη έχει πάρει πολύ καλές κριτικές. Εκτός από τις δύο πρωταγωνίστριες, στη σειρά εμφανίζονται επίσης η Τζούντι Ντέιβις που είναι απολαυστική στον ρόλο της μεγάλης κουτσομπόλας του Χόλιγουντ Χέντα Χόπερ, η Κάθι Μπέιτς που υποδύεται την Τζόαν Μπλοντέλ, ο Στάνλεϊ Τούτσι που είναι εξαιρετικός στον ρόλο του Τζακ Γουόρνερ και ο Αλφρεντ Μολίνα στον ρόλο του σκηνοθέτη της ταινίας Ρόμπερτ Ολντριτς. Ξεχωριστή είναι επίσης η εμφάνιση της Τζάκι Χόφμαν στον ρόλο της Μαμασίτα, της προσωπικής βοηθού τής Κρόφορντ.
Εκτός από τις σπουδαίες ερμηνείες, η σειρά έχει επίσης να επιδείξει άψογα σκηνικά και κοστούμια που αποδίδουν με κάθε λεπτομέρεια την εποχή και το μεγαλείο του Χόλιγουντ, ένα μεγαλείο που έχει πλέον εκλείψει.
Στην Ελλάδα προβάλλεται από το συνδρομητικό κανάλι Fox Greece.

HeliosPlus