Η παραγωγή σίριαλ (κυρίως από τις ΗΠΑ και την Αγγλία, αλλά και από τις σκανδιναβικές χώρες) συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς. Ολο και περισσότεροι θεατές επιλέγουν τις φιλόδοξες αυτές παραγωγές –κωμωδίες και δράματα, σάτιρες, θρίλερ, σειρές εποχής ή επιστημονικής φαντασίας –για την ψυχαγωγία τους, είτε μέσα από την τηλεόραση είτε μέσω Internet. Νέοι τίτλοι έρχονται να προστεθούν δίπλα στους παλιούς. Την ίδια στιγμή, όσοι από τους παλιούς τίτλους εξακολουθούν να αρέσουν παίρνουν παράταση. Οι επιλογές είναι πλέον πάρα πολλές και για όλα τα γούστα. Εμείς προτείνουμε τις σειρές που μας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση τους τελευταίους μήνες ή εκείνες που εξακολουθούμε φανατικά να παρακολουθούμε και εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους τις ξεχωρίσαμε.
«American Horror Story» –Ο Διάβολος στο κορμί τους
Ηταν 5 Οκτωβρίου 2011 όταν ο ψυχίατρος Μπεν Χάρμον, η γυναίκα του Βίβιαν και η έφηβη κόρη τους Βιολέτα μετακόμιζαν από τη Βοστώνη στο νέο σπίτι τους, μια θαυμάσια μονοκατοικία στο Λος Αντζελες. Εκείνη την ημέρα ξεκίνησε και ο απερίγραπτος εφιάλτης τους, με αντιπαθητικές γειτόνισσες, στυγερούς εγκληματίες και αιμοδιψή φαντάσματα να εισβάλουν στις ζωές τους. Ενας εφιάλτης που ολοκληρώθηκε σε 12 ωριαία επεισόδια με καταιγιστικό σασπένς. Και που όπως αποδείχθηκε ήταν μόνο η αρχή. Γιατί τον πρώτο κύκλο του «American Horror Story» (FX), με τον τίτλο «Murder house», θα ακολουθούσαν λόγω της μεγάλης επιτυχίας έξι ακόμα κύκλοι. Πατώντας σε καλογραμμένα σενάρια, αριστοτεχνικά κινηματογραφημένο και με πρωταγωνίστριες ηθοποιούς όπως η Σάρα Πόλσον, η Τζέσικα Λανγκ και η Κάθι Μπέιτς, αλλά και με τη Lady Gaga να ερμηνεύει εντυπωσιακά ένα βαμπίρ στο «Hotel», το «American Horror Story» είναι πολλά παραπάνω από μια ακόμα σειρά θρίλερ: ανάμεσά τους, και η τολμηρή εικαστική πρόταση (τα πλάνα συχνά μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής) για ένα ψυχαγωγικό τηλεοπτικό προϊόν που παραπέμπει σε έργο τέχνης. Οπως ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες το σίριαλ πήρε παράταση για δύο ακόμα κύκλους, ο πρώτος εκ των οποίων θα κάνει πρεμιέρα το 2018 (και θα διαδραματίζεται την εποχή του πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ) ενώ ο δεύτερος το 2019. Οι φανατικοί θαυμαστές του είναι ενθουσιασμένοι και προσδοκούν –απαιτούν της επιστροφή της Λανγκ που δεν εμφανίστηκε στους δύο πρόσφατους κύκλους. Θα εισακουσθούν;

«Black Mirror» –Η τεχνολογία (και) ως παγίδα
Οι δύο πρώτοι κύκλοι προβλήθηκαν από το Channel 4. Ο τρίτος κύκλος, πιο χορταστικός, είχε έξι επεισόδια και ήταν παραγωγή του Netflix. Στην ίδια πλατφόρμα θα προβληθεί και ο τέταρτος κύκλος, των έξι επίσης επεισοδίων, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά. Εχει όμως διαρρεύσει πως μια ιστορία θα σκηνοθετήσει η Τζόντι Φόστερ. Κατά τα άλλα, το «Black Mirror» του Τσάρλι Μπρούκερ συνεχίζει όπως το ξέραμε: με αυτοτελή επεισόδια εμπνευσμένα από τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, ή από τη ζωή του στο μέλλον. Κεντρική πρωταγωνίστρια, η τεχνολογία και οι εξελίξεις της με όλα τα καλά αλλά και (κυρίως με αυτά) με όλα τα αρνητικά τους. Εν προκειμένω η επιστημονική φαντασία συναντά τη σάτιρα, και ο Οργουελ του «1984» συνδιαλέγεται με τον Αλμοδόβαρ, τον Γούντι Αλεν, τον Χίτσκοκ… Τηλεόραση που σε προκαλεί να σκεφθείς, με το «San Junipero», το τέταρτο επεισόδιο του τρίτου κύκλου, να είναι μάλλον το αγαπημένο μας.
«The affair» –Οι συνέπειες της μοιχείας
Ενας άντρας που ασφυκτιά μέσα στον γάμο του όχι επειδή δεν βρίσκει αγάπη αλλά επειδή ο τρόπος που τον αγαπούν (και τον χειραγωγούν) δεν είναι αυτός που θα ήθελε. Μια γυναίκα δεν μπορεί να ξεπεράσει τον θάνατο του παιδιού της. Αυτοί οι δύο πληγωμένοι άνθρωποι ερωτεύονται και τινάζουν τα πάντα στον αέρα. Ομως το «Affair» (Showtime) δεν είναι μια ακόμα αισθηματική σειρά με ρουτινιάρικους χωρισμούς και ακόμα πιο ρουτινιάρικες επανενώσεις, είναι η ανατομία της σύγχρονης δυσλειτουργικής οικογένειας, ένα σκληρό παραμύθι μέσα στο οποίο καθένας βρίσκει κάτι από τον εαυτό του. Εξαιρετικοί όλοι οι ηθοποιοί, με τη Μόρα Τίρνεϊ να κλέβει κατά τη γνώμη μας την παράσταση στον ρόλο της γυναίκας του μοιχού. Ο τρίτος κύκλος ολοκληρώθηκε, ο τέταρτος ξεκινάει γυρίσματα.

«Mom» –Γεννημένες για να χάνουν
Ο τέταρτος κύκλος βρίσκεται σε εξέλιξη και οι χαρακτήρες αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δραματικότητα. Μια μάνα εθισμένη στις ουσίες και η εθισμένη στο αλκοόλ κόρη της προσπαθούν να αποτοξινωθούν, να επιβιώσουν αλλά και να αγαπηθούν και να αγαπήσουν. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Οπως εύκολη δεν είναι και η καθημερινότητα των φίλων και «συναγωνιστριών» τους στην ομάδα υποστήριξης όπου συχνάζουν. Σκληρό το θέμα, και όμως το «Mom» (CBS) είναι κωμωδία. Μια ξεκαρδιστική σάτιρα της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας στην οποία τα πιο στενόχωρα και σοκαριστικά πράγματα λέγονται με τον πιο ανάλαφρο τρόπο. Αξιοπρόσεκτες οι ερμηνείες της Αλισον Τζάνεϊ και της Αννα Φάρις, στους ρόλους της μάνας και της κόρης αντίστοιχα.

«Westworld» – Η αφύπνιση των ρομπότ
Στο μέλλον οι πλούσιοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στο παρελθόν για να κάνουν πραγματικότητα τις πιο σκληρές φαντασιώσεις τους. Το Westworld είναι ένα θεματικό πάρκο το οποίο αντιγράφει το σκηνικό των ταινιών γουέστερν και το οποίο κατοικείται από ρομπότ που παίζουν πολύ συγκεκριμένους ρόλους. Η Ντολόρες είναι μια αθώα κοπέλα που της αρέσει να ζωγραφίζει υδατογραφίες, η Μαέβα είναι ιδιοκτήτρια του σαλούν που είναι ταυτόχρονα και οίκος ανοχής. Υπάρχουν ληστές και καουμπόηδες, σερίφηδες και παντοπώλες, πόρνες και απλοί άνθρωποι. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τα ρομπότ όπως αυτοί κρίνουν: να κάνουν μαζί τους σεξουαλικά όργια, να παίξουν χαρτιά ή ακόμα να τα βιάσουν ή και να τα δολοφονήσουν με τους πιο φρικιαστικούς τρόπους. Την ίδια στιγμή οι υπάλληλοι της εταιρείας που έχει κατασκευάσει το πάρκο σβήνουν από τη μνήμη των ρομπότ τις αναμνήσεις και τα τραύματα της χθεσινής ημέρας, ώστε να είναι και πάλι έτοιμα να επιστρέψουν στο πάρκο και να συνεχίσουν να παίζουν τους ρόλους που τους έχουν ανατεθεί. Ομως σιγά –σιγά τα πράγματα αλλάζουν καθώς τα ρομπότ αρχίζουν να αποκτούν αυτοσυνείδηση, γεγονός που θα τα ωθήσει να ξεσηκωθούν, με απρόβλεπτες συνέπειες. Στο καστ της σειράς συμμετέχουν μεγάλα ονόματα όπως ο Αντονι Χόπκινς και ο Τζέφρι Ράιτ, αλλά την παράσταση κλέβουν η Ιβαν Ρέιτσελ Γουντ και η Θάντι Νιούτον στους ρόλους της Ντολόρες και της Μαέβα αντίστοιχα.
«Taboo» –Χωρίς κανένα ταμπού
Οταν ύστερα από 10 χρόνια απουσίας στην Αφρική ο Τζέιμς Ντελάνι επιστρέφει στην Αγγλία για την κηδεία του πατέρα του ανακαλύπτει ότι είναι κληρονόμος μιας περιουσίας την οποία εποφθαλμιούν ο θρόνος και η πανίσχυρη Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών. Ο Ντελάνι, τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά ο Τομ Χάρντι, έχει στο οπλοστάσιό του μερικά πολύτιμα διαμάντια και ικανότητες στη μαγεία τις οποίες απέκτησε στην Αφρική. Η σειρά διαδραματίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα και είναι αναλόγως σκοτεινή, γεμάτη εγκλήματα, δολοπλοκίες και ανομολόγητα πάθη. Εκανε πρεμιέρα στις αρχές Ιανουαρίου και την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκε η πρώτη σεζόν. Ο Ντελάνι είναι ένας αδίστακτος τυχοδιώκτης αποφασισμένος να αποφύγει τις παγίδες που στήνουν οι διώκτες του και ο Χάρντι καταφέρνει να αποδώσει με δεξιοτεχνία τις αντιφατικές πλευρές του χαρακτήρα που υποδύεται.

«The Crown» – Η ιστορία μιας βασίλισσας
Η πρώτη σεζόν της σειράς καλύπτει την περίοδο ανάμεσα στον γάμο της Ελισάβετ με τον Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, το 1947, έως τη διάλυση του αρραβώνα της αδελφής της πριγκίπισσας Μαργαρίτας με τον Πίτερ Τάουνσεντ το 1955. Στο μεταξύ διάστημα παρακολουθούμε τη σχέση της με τον πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ, την τελετή της στέψης της και τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της. Η σειρά θα ολοκληρωθεί σε έξι σεζόν και 60 επεισόδια που θα καλύπτουν τη ζωή της Ελισάβετ μέχρι σήμερα. Πολύ δυνατά χαρτιά της πρώτης σεζόν, η μοναδική αναπαράσταση της εποχής και οι δυνατές ερμηνείες της Κλερ Φόι που υποδύεται την βασίλισσα και του Τζον Λίθγκοου που υποδύεται τον Τσόρτσιλ. Βασικός σεναριογράφος της σειράς είναι ο Πίτερ Μόργκαν που είχε γράψει το σενάριο για την ταινία «Η Βασίλισσα» και το θεατρικό έργο «Ακρόαση». Ολόκληρη η πρώτη σεζόν μεταδόθηκε στις 4 Νοεμβρίου το 2016 και η δεύτερη σεζόν θα μεταδοθεί τον Νοέμβριο του 2017.

«Homeland 6» –Κάρι, έκρηξη οργής
Ακόμα και οι σεναριογράφοι του «Homeland» δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την εκλογή του Τραμπ στο αξίωμα του Προέδρου. Στην έκτη σεζόν της σειράς που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό μια γυναίκα έχει εκλεγεί πρόεδρος και η Κάρι, που έχει αφήσει το Βερολίνο και ζει στο Μπρούκλιν, τη συμβουλεύει μυστικά σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Παράλληλα εργάζεται για λογαριασμό μιας ΜΚΟ για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων και φιλοξενεί στο σπίτι της τον πράκτορα Πίτερ Κουίν, που η έκθεσή του στο τοξικό αέριο στη διάρκεια της πέμπτης σεζόν τον έχει αφήσει κυριολεκτικά ένα ανθρώπινο κουρέλι. Ο ρόλος της σαν σύμβουλος της νέας προέδρου τη φέρνει ακόμα μία φορά αντιμέτωπη με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για τις οποίες είχε εργαστεί με αυτοθυσία στο παρελθόν. Η Κλερ Ντέινς είναι πάντα απολαυστική στον ρόλο της Κάρι Μάθισον και η έκτη σεζόν καταφέρνει να παραμένει εθιστική, γεμάτη αγωνία και ανατροπές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ