Ο τελευταίος δίσκος της Beyoncé με τίτλο Lemonade είναι ένας από τους πιο προσωπικούς δίσκους που έχει κυκλοφορήσει η ντίβα της ποπ, ένας δίσκος γεμάτος αναφορές στη διάλυση της οικογένειας στη μαύρη κοινότητα, εξαιτίας της απιστίας που στοιχειώνει τις σχέσεις και τους γάμους μεταξύ Αφροαμερικανών. Για καιρό κυκλοφορούσαν φήμες ότι ανάλογα «σύννεφα» υπήρχαν και στον δικό της γάμο με τον Jay Z, και τα δικά του εξωσυζυγικά παραστρατήματα.
Το πρώτο σινγκλ που θα κυκλοφορούσε από τον δίσκο ήταν το «Formation» και όταν πλέον ήταν έτοιμο, τηλεφώνησε στη φίλη της Μελίνα Ματσούκα και της ζήτησε να σκηνοθετήσει το βιντεοκλίπ του τραγουδιού. Η Ματσούκα είχε ήδη σκηνοθετήσει εννέα βιντεοκλίπ για την Beyoncé και οι δύο γυναίκες είχαν αναπτύξει στενή φίλία. Η Beyoncé ήθελε να προβάλει μια εικόνα που να ήταν ταυτόχρονα ευάλωτη και μαχητική και ήθελε να κυκλοφορήσει το βιντεοκλίπ προτού ερμηνεύσει το τραγούδι στο Super Bowl, γεγονός που σήμαινε ότι το βίντεο θα έπρεπε να ήταν έτοιμο σε λίγες εβδομάδες.
«Η Beyoncé ήθελε να δείξει τις ιστορικές επιπτώσεις που είχε το καθεστώς της δουλείας στις ερωτικές σχέσεις των Αφροαμερικανών και τη βαθιά επίδραση που είχε στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την οικογένεια» δήλωσε πρόσφατα η Ματσούκα στο περιοδικό «The New Yorker».
Η Ματσούκα άρχισε αμέσως να συγκεντρώνει υλικό που θα τη βοηθούσε να δώσει το κλίμα που ζητούσε η Beyoncé. Για το συγκεκριμένο βίντεο στάθηκε σε αναφορές εμπνευσμένες από το έργο της Τόνι Μόρισον και της Μάγια Αγγέλου, καθώς επίσης σε ταινίες όπως το «12 χρόνια σκλάβος». Τα γυρίσματα κράτησαν δύο ημέρες και έγιναν σε ένα στούντιο του Λος Αντζελες, που είχε κατασκευαστεί για να απεικονίζει τη Νέα Ορλεάνη μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα».
Το βιντεοκλίπ τελείωνε με την τραγουδίστρια ανεβασμένη στην οροφή ενός περιπολικού να βυθίζεται μέσα στα νερά της πλημμυρισμένης πόλης, αλλά η Ματσούκα αποφάσισε να προσθέσει στο τέλος μια εικόνα της ντίβας να σηκώνει το χέρι σε γροθιά. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Πολλοί θεώρησαν ότι η Beyoncé επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί μια τραγωδία, ενώ συνδικάτα αστυνομικών την κατηγορούσαν ότι έριχνε λάδι στη φωτιά εναντίον των οργάνων της τάξης. Ομως το βίντεο είχε θερμή αποδοχή τόσο από τους θαυμαστές της Beyoncé, όσο και από τους κριτικούς και σάρωσε στα βραβεία.
Η Ματσούκα γεννήθηκε το 1981 και ο παππούς της ήταν ελληνικής καταγωγής. Η μητέρα της μητέρας της ήταν από την Κούβα και ή ίδια είναι ένα μείγμα ελληνικού ταμπεραμέντου και μαύρης κουλτούρας. Μεγάλωσε στο Μπρονξ και σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Λίγο μετά την αποφοίτησή της σκηνοθέτησε ένα βίντεο για τον Φάρελ, που έγινε δεκτό με καλές κριτικές. Το 2006 συνάντησε τον Jay Z και την Beyoncé σε ένα πάρτι στο Μανχάταν και λίγο αργότερα την κάλεσαν να σκηνοθετήσει τέσσερα βιντεοκλίπ για τον νέο της δίσκο. Η συνεργασία αυτή ήταν η αρχή για μια λαμπρή καριέρα στον χώρο της σκηνοθεσίας των βιντεοκλίπ και πολύ σύντομα η Ματσούκα βρέθηκε να συνεργάζεται με ντίβες όπως η Τζένιφερ Λόπεζ και η Lady Gaga.
Το 2011 συνεργάστηκε με τη Rihanna στο τραγούδι «Sensual Seduction» και η συνεργασία τους συνεχίστηκε και σε άλλα τραγούδια. Αυτόν τον καιρό η Ματσούκα προετοιμάζει την πρώτη της απόπειρα στη σκηνοθεσία μιας τηλεοπτικής σειράς με τίτλο Insecure.

HeliosPlus