Δημοσιεύτηκε επ’ ακροατηρίω το πρωί της Παρασκευής η απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες η οποία είχε ακυρώσει τον νόμο Παππά.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι ο νόμος είναι αντίθετος με το άρθρο 15, παρ. 2, του Συντάγματος και ειδικότερα ότι αντίκειται στην συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη το άρθρο 2 παρ. 2 του νόμου 4339/15.

Με το άρθρο αυτό μεταβιβάζονταν οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στον υπουργό Επικρατείας και ειδικότερα το δικαίωμα του ορισμού της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Την απόφαση για την αντισυνταγματικότητα του νόμου ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Ν. Σακελλαρίου, ο οποίος τόνισε ότι λόγω της απόφασης η οποία ελήφθη με ψήφους 14 – 11, ακυρώνεται η απόφαση του τότε υπουργού Επικρατείας για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε αυτόν σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες και ακόμα ακυρώνεται η απόφαση του ΓΓ Ενημέρωσης περί σύστασης πενταμελούς επιτροπής για τη διενέργεια του διαγωνισμού χορήγησης τηλεοπτικών αδειών.

Αναμένεται η γνωστοποίηση του ακριβούς σκεπτικού της απόφασης, ενώ ενδιαφέρον είναι πώς θα διατυπωθεί η άποψη της πλειοψηφίας περί αντισυνταγματικότητας και της μειοψηφίας περί συνταγματικότητας, καθώς και εάν καταγραφούν οι τέσερις τάσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάσκεψη, οι οποίες τελικά ενσωματώθηκαν σε δύο απόψεις.

Το σκεπτικό της απόφασης αναμένει και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να ξεκινήσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το ΣτΕ, στο σκεπτικό του, τονίζειότι οι τηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσια αγαθά και σπάνιους πόρους του εθνικού πλούτου με μεγάλη οικονομική αξία και συνεπώς η χρήση τους πρέπει να γίνεται με ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα και σε καμία περίπτωση δωρεάν.

Για το ΕΣΡ η απόφαση μεταξύ άλλων αναφέρει ότι έχει διττό ρόλο. Μετέχει στον άμεσο έλεγχο του κράτους και εξ αυτού συμπράττει στη θέσπιση των όρων και των προϋποθέσεων για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να διενεργεί διαγωνιστική διαδικασία και να ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Με άλλα λόγια το ΕΣΡ είναι αρμόδιο αποκλειστικά και για την αδειοδότηση, αλλά και για όλα τα άλλα,όπως τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού, με βάση το νόμο 4339/2015.

Ως προς το έννομο συμφέρον των τηλεοπτικών σταθμών, η απόφαση δέχεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν έννομο συμφέρον, ασχέτως αν λειτουργούν παράνομα ή νόμιμα και εξ αυτού μπορούν να μετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία και να προσφύγουν στο ΣτΕ προσβάλλοντας κανονιστικές πράξεις.

Σε ότι αφορά το άρθρο 101 του Συντάγματος που προβλέπει τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών, η απόφαση διαλαμβάνει σκέψη που έχει ενδιαφέρον καθώς αποφαίνεται ότι για τη συγκρότηση τους απαιτείται η σύμπραξη των πολιτικών κομμάτων, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, σημειώνοντας ότι αν αυτό δεν γίνεται, υπάρχει ουσιαστικά παραβίαση του Συντάγματος, γεγονός που επισημαίνει όμως δεν δικαιολογεί τη συνταγματικότητα της ρυθμίσεως του νόμου που αφαίρεσε την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ και την έδωσε στον Υπουργό.

Η παραβίαση του Συντάγματος δεν έγινε μόνο από την κυβέρνηση. Προηγήθηκε η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο του 2015, όταν η πρώτη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως προέδρου της ΝΔ, ήταν να θέσει βέτο στη συγκρότηση του ΕΣΡ, ταυτιζόμενος με τις θέσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ. Η κυβέρνηση στη συνέχεια πήρε ένα ρίσκο, ερμηνείας των συνταγματικών διατάξεων για τη χορήγησή τους μέσω της ΓΓΕΕ, το οποίο δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα

Το ΣτΕ κρίνειδεν μπορεί να θεραπευθεί μία παραβίαση διατάξεως του Συντάγματος με άλλη παραβίαση και συγκεκριμένα της διατάξεως του άρθρου 15 παράγραφος 2 που αναφέρει ρητά ότι το ΕΣΡ είναι αποκλειστικό αρμόδιο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών καθώς και για τη διαγωνιστική αδειοδοτική διαδικασία.

Από το σύνολο των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί σήμερα αποφάσεις εκδόθηκαν μόνον σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της αρμοδιότητας του υπουργού Επικρατείας σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης και τη συγκρότηση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης επιτροπής (πενταμελούς) για τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας.

Εκκρεμούν προς έκδοση άλλες τρεις αποφάσεις που αφορούν τη τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού (3 εκατομμύρια που επίσης αφορά εμμέσως και τον αριθμό των αδειών (4) καθώς και άλλα σημαντικά θέματα, όπως ο ελάχιστος προβλεπόμενος αριθμός προσωπικού για κάθε κανάλι.

Δήλωση Παππά για την απόφαση του ΣτΕ

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα το πρωί δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρεί:

α) αναγκαία τη γρήγορη επανάληψη του διαγωνισμού κατ’ εφαρμογή του νόμου 4339/15 -άρα όσοι μιλούσαν περί “αντισυνταγματικού νόμου Παππά“ ας το ξανασκεφτούν.

β) παράνομη τη μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών -ας το σκεφτούν όσοι έλεγαν ότι δεν χρειάζονται άδειες.

γ) σπάνιο πόρο του Δημοσίου τις τηλεοπτικές συχνότητες -ας το σκεφτούν όσοι έλεγαν ότι οι άδειες μπορούν να είναι άπειρες.

Κυβέρνηση, κόμματα και ανεξάρτητη αρχή πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Γρήγορα η αδειοδότηση και τέλος στη δωρεάν εκπομπή. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, αυτό απαιτεί η κοινωνία».

Ξεκάθαρη νίκη της Δημοκρατίας η απόφαση του ΣτΕ λέει η ΝΔ

«Καταδικάστηκε και τυπικά ο νόμος του αποτυχημένου «Υπουργού καναλάρχη» κ. Παππά και τα καθεστωτικά σχέδια της Κυβέρνησης που περιελάμβανε τον πλήρη έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για μία ξεκάθαρη νίκη της Δημοκρατίας και μία ξεκάθαρη ήττα της απερχόμενης Κυβέρνησης, ενώ επισημαίνεται πως η τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα μπει με όρους διαφάνειας από τα συνταγματικά κατοχυρωμένα όργανα της Πολιτείας.

«Ως προς τη δήλωση του κ. Παππά, αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει. Θα του συστήναμε, δε, να αξιοποιήσει το Σαββατοκύριακό του για να διαβάσει καλύτερα το σκεπτικό του ΣτΕ», καταλήγει το Γραφείο Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.