Ευρώπη, ετοιμάσου να δεχθείς τα προϊόντα ενός αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων το οποίο αυτοδιαφημίζεται ως άκρως συντηρητικό και έχει μεγάλη επιτυχία στην Αμερική. Εχει ήδη εγκατασταθεί στη Βρετανία, όπου τον περασμένο Ιούνιο υποστήριξε το brexit, και ετοιμάζεται να κάνει απόβαση τον Ιανουάριο στη Γαλλία και στη Γερμανία. Πρόκειται για το «Breitbart News», δημιούργημα του συντηρητικού αρθρογράφου Αντριου Μπρίτμπαρτ (πέθανε το 2012), και στο οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η εκλογική επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ όπως παραδέχεται το επιτελείο του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Η επιτυχία του στην Αμερική είναι εντυπωσιακή. Στις τέσσερις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές οι ηλεκτρονικές σελίδες του είχαν 45 εκατομμύρια «επισκέπτες», πολύ περισσότερους από ό,τι το CNN, όταν του αμέσως δεύτερου, του δημοκρατικο-φιλελεύθερου «Huffington Post», μόλις ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια. Το μυστικό της επιτυχίας του, το οποίο συνοδεύεται και από γενναίες επενδύσεις πολυεκατομμυριούχων του Χόλιγουντ και της Γουόλ Στριτ, είναι ότι απευθύνεται «στο μισό του πληθυσμού το οποίο παραγνωρίζουν άλλες πηγές ενημέρωσης» γράφει ο ειδικός σε θέματα Τύπου Πολ Ακερμαν. Στην Αμερική λ.χ. «ανακάλυψε» τον Τραμπ από την ημέρα που αυτός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του –όλοι οι άλλοι το θεώρησαν «φάρσα» και επί εβδομάδες τον αγνόησαν.
Το «Breitbart News» πρόβαλε και διόγκωσε τη βωμολοχία και τις γκάφες του υποψήφιου προωθώντας το προφίλ «ενός που δεν διστάζει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους» και διοχέτευσε καταλλήλως και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, «καλή τη πίστει» βεβαιώνουν οι διοικούντες, ψέματα και φανταστικά γεγονότα σε βάρος των συνυποψήφιων του Τραμπ. Οι μισές τουλάχιστον «αποδείξεις» του ρόλου της Χίλαρι Κλίντον στη διαβόητη υπόθεση του αμερικάνικου προξενείου στη Λιβύη, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, λέγεται τώρα ότι ήταν «γερά αλατισμένες ή και ψεύτικα κατασκευάσματα».
Η πολιτική γραμμή του είναι στηριγμένη στον αντισημιτισμό και στο μεταναστευτικό. Εχει αναμεταδώσει στην Αμερική όλες σχεδόν τις αποφάσεις και τα σκληρά μέτρα εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών που πήραν η Πολωνία, η Ουγγαρία και οι χώρες της Βαλτικής. Και είναι εξακριβωμένο ότι αποδέκτης επιχειρημάτων συντηρητικής πολιτικής είναι η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.
«Η πόρτα έχει ανοίξει στην Ευρώπη», γράφει ο γάλλος ειδικός σε θέματα Τύπου Φρανσουά Γκοντάρ επισημαίνοντας το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο κεντρικό πολιτικό ρεύμα και τη λαϊκίστικη «πελατεία» στη Γαλλία. Ο Γκοντάρ δεν θα απορήσει, γραφει, αν ύστερα από το «America first» του Τραμπ, που πρόβαλε κατά κόρον το «Breitbart», δούμε και την «ευρωπαϊκή έκδοσή» του.
Ευνοϊκό κλίμα έχει διαπιστώσει στη Γερμανία όπου μένει «μεροληπτικά πληροφορημένο» από τον «αριστερίζοντα στην πλειονότητα του Τύπο και τα ΜΜΕ» ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, αναφέρει η γερμανική εταιρεία που έκανε το σχετικό μάρκετινγκ για λογαριασμό του «Breitbart». Πηγές στη Γερμανία και στις ΗΠΑ συγκλίνουν στο ότι η μικρή κυκλοφορία (συνολικά μόλις 40.000 φύλλων) των 30 και πλέον εντύπων ακραίας συντηρητικής κατεύθυνσης και η καθολική απουσία συντηρητικής τηλεόρασης δεν εκφράζει τα ενδιαφέροντα μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού της Γερμανίας. Σε αυτήν κυρίως θα απευθύνεται και ετοιμάζεται να καλύψει το αμερικανικό πρακτορείο. Εχει ήδη προσλάβει σοβαρά στελέχη του δημοσιογραφικού προσωπικού γερμανικών εφημερίδων, ΜΜΕ και think tanks.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ