Η παρουσιάστρια της εκπομπής Sabahiyat στο κρατικό κανάλι του Μαρόκο 2Μ, φορώντας το φαρδύ χαμόγελό της υποδέχεται την καλεσμένη της. Η εικόνα της κοπέλας είναι σοκαριστική: μελανιές σε όλο το πρόσωπο και πρησμένα κατακόκκινα μάτια, αποτέλεσμα άγριου ξυλοδαρμού. Η παρουσιάστρια συνεχίζει να χαμογελά και μπροστά σε αυτή την εικόνα, όπως και η μακιγιέζ η οποία αναλαμβάνει το δύσκολο έργο: να δείξει στην ίδια και στους τηλεθεατές ή μάλλον στις τηλεθεάτριες πώς θα καλύψουν αποτελεσματικά σημάδια από βίαιες επιθέσεις.

«Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σας βοηθήσουν να συνεχίσετε με την καθημερινότητά σας»
είπε στην αποφώνησή της η παρουσιάστρια, δίχως να εγκαταλείπει λεπτό τη χαμογελαστή της διάθεση. Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα στις 23 Νοεμβρίου, δύο ημέρες πριν από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Βίας των Γυναικών.
Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν κάτι περισσότερο από έντονες. Χιλιάδες ήταν οι γυναίκες που ζήτησαν την επιβολή κυρώσεων στην εκπομπή και στο κανάλι. Θορυβημένοι οι υπεύθυνοι του σταθμού όχι μόνο απολογήθηκαν αλλά έσπευσαν και να αποσύρουν το βίντεο λέγοντας πως επρόκειτο για ανισόρροπη και εσφαλμένη προσέγγιση. Και όμως, ήδη από τις αρχές του 2016 είχαν κρούσει των κώδωνα του κινδύνου οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς το Μαρόκο είναι μια χώρα στην οποία η ενδοοικογενειακή βία έχει χτυπήσει «κόκκινο», με την ανοχή των αστυνομικών και δικαστικών αρχών οι οποίες χαϊδεύουν τους δράστες.
Η τηλεοπτική εικόνα απλώς ήλθε να επιβεβαιώσει την αποδοχή ως «φυσιολογικής» της βίας που υφίστανται οι γυναίκες εντός και εκτός του οίκου τους. Ουσιαστικά μέσα από μία τηλεοπτική εκπομπή αντικατοπτρίστηκε η όλο και πιο επικίνδυνη διαμόρφωση της κοινής γνώμης: το ξύλο δεν είναι κακό, αρκεί να μη φαίνεται, αρκεί να το καμουφλάρεις για να μην το σχολιάζει ο κόσμος.
Στον αντίποδα, σε μια συμβολική κίνηση τιμής προς τη γυναίκα και την αληθινή ομορφιά, ο σημαντικός φωτογράφος Πίτερ Λίντμπεργκ αποφάσισε για το ημερολόγιο της Pirelli για το 2017 να γυρίσει την πλάτη στη «μοντελοειδή» επιτηδευμένη ομορφιά και να επενδύσει στην αληθινή γυναίκα. Οι Nικόλ Κίντμαν, Πενέλοπε Κρουζ, Τζέσικα Τσάστεϊν, Ελεν Μίρεν, Τζούλιαν Μουρ, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Λεά Σεϊντού, Ούμα Θέρμαν, Αλίσια Βικάντερ, Κέιτ Ουίνσλετ, Ρόμπιν Ράιτ και Ζανγκ Ζιγί αποδέχτηκαν την πρόσκληση να φωτογραφηθούν δίχως μακιγιάζ, δίχως retouche και photoshop αναδεικνύοντας τη δύναμη και την ομορφιά της ανεπιτήδευτης γυναικείας ψυχής και ομορφιάς.
Στην 44η έκδοσή του το ιστορικό ημερολόγιο κάνει σημαντική στροφή και αρνείται να υποκύψει στον νόμο της εικονικής τελειότητας έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται πλέον στον Τύπο και στην τηλεόραση. Ηδη από το περασμένο έτος, η αρχή έγινε με την Ανι Λίμποβιτς η οποία επίσης επέλεξε να δημιουργήσει πορτρέτα δίχως «επεμβάσεις».
Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι εξαιρετικό και αποτελεί ουσιαστικά ύμνο στην θηλυκότητα. Οι ίδιες οι γυναίκες που δέχτηκαν να ποζάρουν βρήκαν την ιδέα θαυμάσια, παραμέρισαν τις ανασφάλειές τους και επένδυσαν στην απλότητα και τη φυσική ομορφιά που διαθέτει μια γυναίκα.
Το κορίτσι του Ιανουαρίου, η Νικόλ Κίντμαν, αφού εξομολογήθηκε ότι η συγκεκριμένη ιδέα τη βρήκε απόλυτα σύμφωνη, στάθηκε και στην κατάργηση της ηλικιακής διάκρισης που είναι μια ακόμη εκδοχή του ρατσισμού που υφίστανται οι γυναίκες. Ο ίδιος ο Λίντμπεργκ σχολίασε το γεγονός του αποπροσανατολισμού της γυναικείας εικόνας μέσα από τη στρέβλωσή της προκειμένου να δείχνει τέλεια. Ο γερμανός φωτογράφος αρνούμενος να υπηρετήσει αυτή την τακτική αποφάσισε να στρέψει τον φακό του «προς μια άλλη ομορφιά, διαφορετική. Μια αληθινή, μια ειλικρινή γοητεία που δεν είναι εμπορεύσιμη». Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε απόλυτα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ