Ιστορικά πρόσωπα, από βασίλισσες έως serial killers και από πρωτοπόρους εξερευνητές και επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο έως διαβόητους εμπόρους ναρκωτικών, «ζωντανεύουν» στη μικρή οθόνη.
Η Σούζαν Σαράντον θα υποδυθεί την Μπέτι Ντέιβις και η Τζέσικα Λανγκ την Τζόαν Κρόφορντ στην τηλεοπτική σειρά «Feud» (FX) που θα αναφέρεται στη δύσκολη σχέση των δύο σταρ και θα αρχίσει να προβάλλεται μέσα στο 2017. Δίπλα τους η Σάρα Πόλσον θα είναι η Τζέραλντιν Πέιτζ, η Τζούντι Ντέιβις η Χέντα Χόπερ, η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς η Ολίβια ντε Χάβιλαντ και η Κάθι Μπέιτς η Τζόαν Μπλόντελ. Ομως, το «Feud» δεν είναι η μοναδική τηλεοπτική σειρά νέας εσοδείας που φέρνει στη μικρή οθόνη δραματοποιημένη τη ζωή των επωνύμων, προσωπικοτήτων της τέχνης, της πολιτικής, της επιστήμης, της μόδας. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως η Lady Gaga θα ερμηνεύσει την Ντονατέλα Βερσάτσε στον νέο κύκλο του «American Crime Story» (FX) με θέμα τη δολοφονία του Τζιάνι Βερσάτσε στις 15 Ιουλίου 1997 στο Μαϊάμι. Και στο «The Crown», το νέο σίριαλ του Netflix που βγήκε στον αέρα στις 4 Νοεμβρίου, η Κλερ Φόι υποδύεται τη Βασίλισσα Ελισάβετ στα νιάτα της, ο Ματ Σμιθ τον πρίγκιπα Φίλιππο, η Βανέσα Κίρμπι την πριγκίπισσα Μαργαρίτα. H παρέλαση συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία: όπως στον κινηματογράφο, έτσι και στην τηλεόραση οι ζωές των διασήμων δίνουν άφθονο υλικό στις νέες παραγωγές μυθοπλασίας. Επειδή το παραμύθι όταν ακουμπάει στην πραγματικότητα αποκτά επιπλέον σασπένς. Και επειδή, συχνά, οι ζωές των ανθρώπων έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από τις πιο καλοστημένες αλλά ψεύτικες ιστορίες που στήνουν ακόμα και οι πιο ευφάνταστοι σεναριογράφοι.
Ετσι στο «American Crime Story: The People v. O. J. Simpson» ο Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ υποδύεται με μεγάλη επιτυχία τον Ο’ Τζέι Σίμσον, τον αστέρα του αμερικανικού ποδοσφαίρου που κατηγορήθηκε για διπλή δολοφονία. Στο «Masters of sex» (Showtime) ο Μάικλ Σιν υποδύεται τον αμερικανό γυναικολόγο Γουίλιαμ Χόουελ Μάστερς και η Λίζι Κάπλαν τη σεξολόγο Βιρτζίνια Τζόνσον, τους επιστήμονες που τόλμησαν τη δεκαετία του ’60, ξεπερνώντας τα κοινωνικά ταμπού, να ερευνήσουν την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. (Ο Μάστερς μας είχε προ πολλού «αποχαιρετήσει», η Τζόνσον όμως πέθανε σε ηλικία 88 ετών, περίπου δύο μήνες προτού να αρχίσει η προβολή της σειράς).
Ο Πάμπλο Εσκομπάρ, ο «βασιλιάς της κοκαΐνης», ο εγκληματίας που κάποτε είχε ανακηρυχθεί από το περιοδικό «Forbes» ένας από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, «επέστρεψε» από τηλεοράσεως μέσα από δύο επιτυχημένες σειρές, το «Escobar: El Patrón del Mal» κολομβιανής παραγωγής 2012 και το «Narcos» του Netflix που άρχισε να προβάλλεται το 2015 και συνεχίζεται ως σήμερα. Οι εγκληματίες είναι οι ιδανικοί guest και για μια αιματοβαμμένη σειρά όπως το «American Horror Story» (FX). Ετσι, στον 6ο κύκλο με πρωταγωνίστρια τη Lady Gaga και με θέμα όλα τα αξιοπερίεργα και (κυρίως) αποτρόπαια που συνέβαιναν μέσα στα στοιχειωμένα δωμάτια ενός ξενοδοχείου, γνωστοί ηθοποιοί εκλήθησαν να ερμηνεύσουν τους πιο διάσημους serial killers: ο Αντονι Ρούιβιβαρ ήταν ο σατανιστής Ρίτσαρντ Ραμίρεζ, ο Σεθ Γκέιμπελ ήταν «ο κανίβαλος του Μιλγουόκι» Τζέφρι Ντάμερ, ο Τζον Κάρολ Λιντς ήταν ο Τζον Γουέιν Γκάτσι ή «Killer Clown» και η Λίλι Ρέιμπ η Αϊλιν Γουόρνος (η κατά συρροήν δολοφόνος που είχε υποδυθεί η Σαρλίζ Θερόν στην ταινία «Monster»). Στην ιστορία του σατανικού Τσαρλς Μάνσον εστιάζει και το «Aquarius» του NBC με τον Γκέθιν Αντονι να ερμηνεύει τον 82χρονο σήμερα ψυχοπαθή που δολοφόνησε με φρικτό τρόπο την ηθοποιό Σάρον Τέιτ.
Και για να περάσουμε σε πιο ήρεμες καταστάσεις και σε παραγωγές για όλη την οικογένεια, την αστική κοινωνία των αρχών του 20ού μέσα από τη ζωή του ιδρυτή του λονδρέζικου πολυκαταστήματος «Selfridges» «ζωντάνεψε» η σειρά εποχής του ITV «MrSelfridge». Τον αμερικανό επιχειρηματία Χάρι Γκόρντον Σέλφριτζ ερμήνευσε ο Τζέρεμι Πίβεν. Στο μακρινό ιστορικό παρελθόν της Βρετανίας επιστρέφει το ίδιο δίκτυο με το «Victoria» όπου τη βασίλισσα Βικτωρία υποδύεται η Τζένα Κόλμαν. Ο Λορέντζο Ρικέλμι είναι ο «Marco Polo» σε μια από τις πιο φιλόδοξες παραγωγές του Netflix. Την αληθινή ιστορία μιας οικογένειας από την Αγγλία, των Ντάρελς, που από το 1935 ως το 1939 έζησαν στην Κέρκυρα περιγράφει η σειρά του ITV «The Durrells». Στην παραγωγή συμμετείχαν και οι δικοί μας Αλέξης Γεωργούλης και Γιώργος Καραμίχος.
Στο μεταξύ, ενώ όλοι αυτοί οι υπέροχοι (και οι απαίσιοι) άνθρωποι «ξαναζούν» στην τηλεόραση, ένας ηθοποιός που έγινε γνωστός από την τηλεόραση ετοιμάζεται να ερμηνεύσει στον κινηματογράφο έναν ρόλο-πρόκληση: ο Ραμί Μάλεκ του βραβευμένου «Mr Robot» (USA Network) θα μεταμορφωθεί σε Φρέντι Μέρκιουρι στην ταινία «Bohemian Rhapsody» του Μπράιαν Σίνγκερ. Δύσκολο εγχείρημα. Αλλο ένα μεγάλο στοίχημα στον χώρο του θεάματος, εκεί όπου αλήθεια και ψέμα μπερδεύονται μαγικά, όπου η ιστορία γίνεται παραμύθι και το παραμύθι «ταυτίζεται» με την πραγματικότητα δημιουργώντας ένα σύμπαν γεμάτο θαύματα, εκπλήξεις και απρόοπτα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ