Όπως όλα δείχνουν η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες. Παρά το γεγονός ότι έχει μόλις εκλεγεί πρόεδρος, ο Τραμπ συνεχίζει τον πόλεμό του εναντίον των μέσων ενημέρωσης που δεν στήριξαν την εκστρατεία του. Και μάλιστα έχει επιλέξει ως πολεμικό του μέτωπο το … Twitter.
Είναι σίγουρα η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει τη δραστηριότητά του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την εκλογή του. Ασφαλώς και υπάρχουν επίσημοι λογαριασμοί σε κοινωνικά δίκτυα της αμερικανικής προεδρίας, αλλά και του ίδιου του προέδρου, αλλά αυτούς τους λογαριασμούς τους διαχειρίζονται συνήθως επικοινωνιακές ομάδες και όχι ο ίδιος ο πρόεδρος.
Όμως ο Τραμπ έχει άλλη άποψη, γεγονός που γίνεται κατανοητό αν αναλογιστεί κανείς ότι βάσισε μεγάλο μέρος της εκστρατείας του στον λογαριασμό του στο Twitter, τον οποίο ακολουθούν περισσότερα από 15 εκατ. άτομα και τον οποίο χειρίζεται ο ίδιος.
Ο πόλεμος του Τραμπ εναντίον των μέσων ενημέρωσης έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, από τότε που ανάγκαζε τους δημοσιογράφους οι οποίοι κάλυπταν τις προεκλογικές του εμφανίσεις να στέκονται πίσω από σιδερένια κιγκλιδώματα, ενώ πολύ συχνά προέτρεπε τους οπαδούς του να τους γιουχάρουν.
Πριν από οκτώ χρόνια ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δώσει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου τρεις ημέρες μετά την εκλογή του. Ο Τραμπ αντίθετα προτίμησε να δώσει μια συνέντευξη αποκλειστικά και μόνο σε μια τηλεοπτική εκπομπή, μαζί με την οικογένειά του. Στη συνέχεια δημοσίευσε ένα μπαράζ από σχόλια στο Twitter, στα οποία απαντούσε στις κριτικές που δεχόταν από τα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας πολλούς αναλυτές να μιλάνε για μια στροφή της προεδρίας προς «αχαρτογράφητα πελάγη».
Ωσάν να συνέχιζε τον ρόλο του στο ριάλιτι τηλεπαιχνίδι στο οποίο εμφανίζονταν πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, έγραψε στο Twitter την Τρίτη: «Η διαδικασία που ακολουθείται είναι πολύ οργανωμένη όσο αποφασίζω για τους υπουργούς και άλλα δημόσια αξιώματα. Μόνο εγώ γνωρίζω τους φιναλίστες».
Η «καταιγίδα» στο Twitter συνεχίστηκε χθες Τετάρτη, όταν αρνήθηκε τις πληροφορίες ότι είχε ζητήσει πρωτόκολλα ασφάλειας για τα παιδιά του, γεγονός που είχε ερμηνευτεί ως πρόθεσή του να τους αναθέσει κρατικά αξιώματα. «Δεν πρόκειται να ζητήσω τέτοια μέτρα για τα παιδιά μου. Πρόκειται προφανώς για μια ακόμα ψεύτικη είδηση», σημείωσε.
Στη συνέχεια επιτέθηκε στους New York Times, που είχαν υποστηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον. Πριν λίγες ημέρες η εφημερίδα είχε γράψει ότι η μεταβατική περίοδος είναι χαοτική και ότι, παρά το γεγονός ότι οι πρόεδροι της Αιγύπτου και του Ισραήλ είχαν επικοινωνήσει αμέσως τηλεφωνικά με τον Τρμπ, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αναγκάστηκε να περιμένει 24 ώρες για να μιλήσει μαζί του.
«Η σημερινή είδηση στους αποτυχημένους ΝΥ Times, είναι εντελώς λανθασμένη. Όλα κυλάνε ομαλά. Επίσης έχω μιλήσει με πολλούς ξένους ηγέτες».
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο νέος πρόεδρος έδειξε για άλλη μια φορά την εχθρική του στάση απέναντι στους δημοσιογράφους, όταν την Τρίτη το βράδυ, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, αποφάσισε να επισκεφθεί ένα εστιατόριο, παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του είχαν ειδοποιήσει τους δημοσιογράφους που τον καλύπτουν, ότι δεν επρόκειτο να βγει από το σπίτι του. Σύμφωνα με πληροφορίες στα αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους θαμώνες του Club 21, που άρχισαν να τον χειροκροτούν όταν συνειδητοποίησαν βρίσκονταν απέναντι στον νέο πρόεδρο. Η Ενωση των δημοσιογράφων που καλύπτουν τον Λευκό Οίκο σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η παραβίαση του πρωτοκόλλου ήταν «απαράδεκτη». Να σημειωθεί ότι με βάση το πρωτόκολλο, σε κάθε μετακίνηση του αμερικανού προέδρου, τον συνοδεύει μια ομάδα δημοσιογράφων, καθήκον της οποίας είναι να ενημερώνει τον αμερικανικό λαό για τις δραστηριότητες του προέδρου.