Εκποµπή
Αφιέρωμα: 28η Οκτωβρίου 1940 – 12 Οκτωβρίου 1944 «Πέρα από το εθνικό αφήγηµα»
ΕΡΤ1, 16.00
Η εκπομπή-αφιέρωμα, που παρουσιάζει η Μαριλένα Κατσίμη, προσπαθεί να κινηθεί πέρα από τον αμιγώς επετειακό χαρακτήρα και να μιλήσει για τα εξαιρετικά δύσκολα χρόνια της Κατοχής, που ακολούθησαν τον ηρωικό αγώνα του ελληνικού στρατού και λαού ενάντια στη φασιστική Ιταλία. Οι ιστορικοί Πολυμέρης Βόγλης και Μενέλαος Χαραλαμπίδης μιλούν για γεγονότα άγνωστα ή ξεχασμένα. Παράλληλα, γίνονται αναφορές στις κυριότερες αντιστασιακές ενέργειες και τις πολιτικές, οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες που είχαν στη ζωή των Ελλήνων, όπως και στην τραγική εμπειρία του κατοχικού λιμού που «θέρισε» τουλάχιστον 45.000 άτομα σε Αθήνα και Πειραιά.
Ξένες ταινίες
«Αδωξοι μπάσταρδη»
(Inglourious basterds)
Star, 22.00
Αδίστακτος αμερικανός αξιωματικός (Μπραντ Πιτ) ηγείται αιμοδιψούς ομάδας εβραιοαμερικανών κομάντο με στόχο τη δολοφονία τού… Αδόλφου Χίτλερ στην κατεχόμενη Γαλλία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντίπαλός του ένας ευφυής εσατζής (Κρίστιαν Βαλτς –Οσκαρ β’ ρόλου). Ιστορία και κινηματογραφοφιλία ανακατεύονται μέσα στο μοναδικό μίξερ του Koυέντιν Ταραντίνο και καταλήγουν σε ένα πραγματικά πρωτότυπο σύνολο. (ΗΠΑ, 2009, 150′)
«Επιχείρηση Βαλκυρία»
(Valkyrie)

Alpha, 23.00
Xoρταστικά λεπτομερής «αναπαράσταση» της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ από τον αντιναζιστή αξιωματικό της Βέρμαχτ Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, με τον Τομ Κρουζ στον κεντρικό ρόλο και τον Μπράιαν Σίνγκερ («Συνήθεις ύποπτοι») στη σκηνοθεσία. (Γερμανία / ΗΠΑ, 2009, 107′)


«Μαλένα»
(Malena)

ΣΚΑΪ, 00.15
Στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια όμορφη χήρα (Μόνικα Μπελούτσι) συγκρούεται με την υποκρισία και τη ζήλια των κατοίκων του χωριού Καστελκούτο της Σικελίας. Με τη βοήθεια της μουσικής του Ενιο Μορικόνε και της εξωτικής παρουσίας της Μπελούτσι, ο Τζιουζέπε Τορνατόρε αναπλάθει με όρεξη μια τραγική περίοδο της πατρίδας του. (Iταλία, 2000, 84′)

HeliosPlus