Νέες συνθήκες διαμορφώνονται στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας μετά τη βαρύτατη ήττα της κυβέρνησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αποφάσισε ότι ο νόμος 4339 και ειδικά η παράκαμψη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στην αδειοδότηση των καναλιών, είναι αντισυνταγματικός.

Αμέσως μετά το Μαξίμου, με ανακοίνωσή του, έσπευσε να επισημάνει ότι «πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης».
Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο υπουργός Επικρατείας κ Νίκος Παππάς, μιλώντας την Πέμπτη το πρωί στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ, όπου υποστήριξε ότι δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4339, αλλά η συγκεκριμένη διάταξη για το ΕΣΡ, συμπληρώνοντας ότι «κάνουν τεράστιο λάθος όσοι νομίζουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, τελειώσαμε με το κλειστό κλαμπ καναλαρχών».
Την αφήγηση αυτή καταρρίπτει ο κ. Π. Λαζαράτος, νομικός εκπρόσωπος του Alpha, που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το ΣτΕ έκρινε μεν αντισυνταγματική την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στη ΓΓ Ενημέρωσης, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έκρινε συνταγματικό τον υπόλοιπο νόμο, με τον οποίο και πιθανόν να μην ασχολήθηκε, δεδομένου ότι η κομβική διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική».
Νέες ρυθμίσεις
Παρ όλα ταύτα ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες θα έρθουν στη Βουλή τη Δευτέρα προς ψήφιση νέες διατάξεις που θα ορίζουν ότι για να εκπέμψει ένα κανάλι μέχρι την διενέργεια του νέου διαγωνισμού από το ΕΣΡ, όταν αυτό συσταθεί, θα πρέπει να πάρει «προσωρινή άδεια για την οποία θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα». Επίσης θα ορίζεται ένα τίμημα, ο προσδιορισμός του οποίου θα γίνει με βάση τις προσφορές που έγιναν στη δημοπράτηση των τεσσάρων αδειών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές προσωρινή άδεια θα μπορούν να πάρουν όχι μόνο όσοι σταθμοί λειτουργούν ή όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αλλά και όποιος άλλος ενδιαφέρεται.
Οπως τόνισε ο κ. Παππάς «μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός ο καινούριος από το ΕΣΡ, θα πληρώσουν όλοι 25 εκατ. ευρώ», διευκρινίζοντας ότι όλα τα κανάλια θα τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις – αριθμός εργαζομένων, κτιριακές υποδομές, εξοπλισμός, πόθεν έσχες κλπ – και το ΕΣΡ θα κρίνει βάσει του νόμου 4339».
Λαζαράτος: Συνεχίζουν τα ίδια λάθη
Αναφερόμενος στο νέο τηλεοπτικό τοπίο ο κ. Λαζαράτος σημειώνει ότι «επανερχόμαστε ουσιαστικά στο προ –Σύριζα τοπίο, στο οποίο τα κανάλια θα λειτουργούν με προσωρινές άδειες». Σχετικά με τα όσα προαναγγέλλει η κυβέρνηση για τις προσωρινές άδειες διευκρινίζει ότι «πάνε ξανά να κάνουν το ίδιο λάθος, δηλαδή να παρακάμψουν το ΕΣΡ, χωρίς να έχουν πάρει κανένα μάθημα από την απόφαση του ΣτΕ».
Οπως υποστηρίζει ο κ. Λαζαράτος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, μόνο το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για την παραχώρηση προσωρινών ή μόνιμων αδειών. «Η χορήγηση προσωρινών αδειών και ο καθορισμός του τιμήματος αυτών είναι αποκλειστικά και μόνο αρμοδιότητες του ΕΣΡ, το οποίο είναι και το μόνο που μπορεί να υποχρεώσει την Digea να μεταδίδει ή όχι ένα κανάλι. Όλα αυτά που ακούμε τις τελευταίες ώρες είναι παράλογα. Ωσάν η απόφαση του ΣτΕ να μην υπήρξε. Ολες αυτές οι νέες ρυθμίσεις θα καταπέσουν ως αντισυνταγματικές και ειλικρινά απορώ για το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει σε αυτό το ολισθηρό μονοπάτι», σημειώνει, συμπληρώνοντας ότι «μου κάνει εντύπωση η προχειρότητα με την οποία γίνονται αυτοί οι υπολογισμοί. Ας μας εξηγήσει ο κ. Παππάς με ποια κριτήρια κατέληξε σε αυτά τα ποσά που ακούγονται. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα».