Λίγο μετά την ανακοίνωση της ΕΡΤ τη Δευτέρα για την απόλυση από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης του κ. Σταύρου Καπάκου, ακολούθησε επιστολή του κ. Καπάκου προς τους πρώην συναδέλφους του.
Στην επιστολή του ο κ. Καπάκος ανέφερε μεταξύ άλλων: ««Κρατήστε ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγαλύτερο ευχαριστώ, για ότι πετύχαμε όλοι μαζί κάτω από αντίξοες συνθήκες. Είμαι βέβαιος ότι θα συναντιόμαστε καθημερινά στην μάχη για την αυτονομία και την αξιοπιστία της ενημέρωσης, που ευτελίζεται από εξουσιαστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις τύπου στρατιωτικού καραβανά. Είναι αυτή η αντίληψη που οδήγησε στην επίδοση της αποπομπής μου με δικαστικό κλητήρα και μάλιστα με την πρωτοφανή κατηγορία της «άρνησης συμμόρφωσης προς τις οδηγίες»! Η δημοσιογραφία δεν είναι τάγμα νεοσυλλέκτων… Όπως είπε ένας μεγάλος του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού «η συνείδησή μας παραμένει αδιάψευστος κριτής, αρκεί να μην την έχουμε δολοφονήσει» και θέλω να πιστεύω ότι μόνο λίγες γρατσουνιές έχω στη συνείδησή μου. Άλλοι όμως αποδεικνύονται μικροί έως και μοιραίοι.Ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι δουλειές. Kαταλαβαινόμαστε τώρα…».
Ταγματάρχης: «Μικρή και μοιραία η τηλεθέαση»
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Λάμπης Ταγματάρχης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κάλεσε τον κ. Καπάκο να διευκρινίσει τι εννοεί με τη φράση «ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι για δουλειές».
«Ας μας εξηγήσει γιατί σιωπούσε επί 17 ολόκληρους μήνες και εν τέλει έκανε την καταγγελία – λάσπη μετά την αποπομπή του. Γιατί δεν βρήκε λέξη να πει για όλα αυτά στο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο κλήθηκε για να εκθέσει τις απόψεις του, ή δεν τα κατήγγειλε στον αρμόδιο εισαγγελέα;», συμπλήρωσε ο κ. Ταγματάρχης.
Συνεχίζοντας,κάλεσε τον κ. Καπάκο«να απαντήσει με το χέρι στην καρδιά, για να παραμείνει η συνείδησή του μόνο με «λίγες γρατζουνιές»»:
· «Αν δέχτηκε ποτέ οποιαδήποτε παρέμβαση στη διαμόρφωση της θεματολογίας των δελτίων ειδήσεων, στην επιλογή και αξιολόγηση των ειδήσεων ή στην επιλογή των καλεσμένων στα δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές. «Στον δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα» τον οποίο επικαλείται, δεν ήταν μόνος του. Η διοίκηση προστάτευσε και εγγυήθηκε την ελευθερία των δημοσιογράφων της ΕΡΤ».
· «Αν παραβρέθηκα ποτέ σε οποιαδήποτε από τις περισσότερες από 1.000 δημοσιογραφικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα. Αυτό δείχνει άνθρωπο με εξουσιαστικές τάσεις και συμπεριφορές;», διερωτήθηκεο κ. Ταγματάρχης.
· «Πώς είναι δυνατόν ένα στέλεχος, ακόμα κι αν αυτό είναι ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης, να αρνείται να εφαρμόσει πρόγραμμα που έχει εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο;», συνεχίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ.
Καταλήγοντας, χαρακτήρισε «μικρά και μοιραία» τα νούμερα των δελτίων ειδήσεων των οποίων προΐστατο ο κ. Καπάκος, καταλογίζοντάς του ότι «δεν μπόρεσε να τα βελτιώσει».

Καπάκος: Επιμένω, χαιρετώ δεν αποχωρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Καπάκος με νέα επιστολή απαντάει στον κ. Ταγματάρχη τονίζοντας ότι απορεί για το γεγονός ότι ο ΔΣ της ΕΡΤ είδε τον εαυτό του πίσω από την λέξη «δουλειές».

«Πραγματικά δεν εννοούσα τίποτα επιλήψιμο. Από την συνύπαρξή μας στην ΕΡΤ τις καθημερινές, γιατί τα Σαββατοκύριακα δεν είχα την ευκαιρία να σας βλέπω συχνά, θα καταλάβατε ότι δεν επιδιώκω ούτε αρέσκομαι στις δημόσιες σχέσεις, τις φανφάρες προς υφισταμένους, τις λαιφστάιλ εμφανίσεις, την δημοσιότητα γενικώς. Φροντίζω δε να μην σηκώνω σκόνη στο πέρασμά μου.Προς τι λοιπόν η αχρείαστη επίκληση του εισαγγελέα; Το αχρείαστο «στάτους» της εξουσίας εννοούσα και φυσικά αναφερόμουν μόνο στον εαυτό μου.Εκτός κι αν εννοείτε τις δυο εκπομπές των οποίων το κόστος, με την έκφραση και μόνο της δικής μου διαφωνίας, μειώθηκε στο μισό!Δεν σας εγκαλώ γι αυτό απλώς το αναφέρω επειδή εμφανίζεστε θιγμένος. Υπάρχει κάτι άλλο που δεν ξέρω και μου έχει διαφύγει;» σημειώνει ο κ. Καπάκος.

Επίσης ο κ. Καπάκος κάνει λόγο για «απαξιωτικές διαρροές» προς το πρόσωπό του.

Απαντ΄βντας στο σχόλιο του κ Ταγματάρχη για χαμηλή τηλεθέαση των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ ο κ. Καπάκος επισημαίνει: «Σας θυμίζω, επιπροσθέτως, την ανάλυση της ΑGB ότι η τηλεθέαση της ΕΡΤ, έχει «βουνά» έστω χαμηλά, «λόφους» και «πεδιάδες». Τα «βουνά» είναι οι ειδήσεις και οι αθλητικές μεταδόσεις, οι «λόφοι» οι ενημερωτικές εκπομπές και οι «πεδιάδες» το υπόλοιπο πρόγραμμα για το οποίο είχατε την ευθύνη. Το λησμονάτε διαπιστώνω μετά λύπης».

Τέλος ο κ. Καπάκος καλεί τον κ. Ταγματάρχη να αποχωρήσει από την ΕΡΤ. «Γι αυτό όσο ακόμη είναι καιρός, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θα ήταν φρόνιμο αν δεν μπορείς να επανεξετάσεις τις αποφάσεις σου, να εξετάσεις σοβαρά το ενδεχόμενο της αποχώρησής σου από την ΕΡΤ. «Αζημίως», όπως απαιτείς από εμένα. Όσο για εμένα το ξαναλέω χαιρετώ, δεν αποχωρώ. Και πρέπει να ξέρεις ότι δεν με στηρίζουν «σκιές».