Η δημόσια τηλεόραση, με έσοδα που ξεπερνούν τα 183 εκατ. ευρώ ετησίως, συνεχίζει να προβάλλει ένα φτωχότατο πρόγραμμα, στο οποίο κυριαρχούν οι ενημερωτικές εκπομπές λόγου, οι επαναλήψεις και οι δευτεροκλασάτες κυρίως ταινίες. Τη στιγμή που μόνο ένα μικρό ποσοστό από τα έσοδά της καταλήγει στην παραγωγή πρωτογενούς προγράμματος και το μερίδιο του λέοντος διοχετεύεται στη μισθοδοσία, η Διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες την πρόσληψη 51 επιπλέον ατόμων, 20 δημοσιογράφων και 31 τεχνικών και καλλιτεχνικών ειδικοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016, η ΕΡΤ θα διαθέσει 55 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία.
Οι προσλήψεις αφορούν την παραγωγή, την επεξεργασία ή την παρουσίαση εκπομπών και θα ισχύσουν από την υπογραφή της κάθε σύμβασης ως τη λήξη της τρέχουσας ραδιοτηλεοπτικής περιόδου, δηλαδή ως τις 30.06.2017.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια την περασμένη Τετάρτη. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση, που διαθέτει περίπου 600 δημοσιογράφους, αναζητεί παρουσιαστή δελτίου ειδήσεων, αρχισυντάκτες, ρεπόρτερ και ξένους ανταποκριτές για το Παρίσι, τη Μόσχα και τη Ρώμη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση αποκλειστικά ηλεκτρονικά ως τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 17.00. Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει μία ή παραπάνω αιτήσεις, σύμφωνα με τα προσόντα του.
Για όσες ειδικότητες είναι απαραίτητο, ο διαγωνισμός θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ. Για όσες εξαιρούνται της διαδικασίας, όπως οι δημοσιογράφοι, θα προσληφθούν μετά τη συγκρότηση σχετικής επιτροπής. Εδώ ακριβώς εστιάζονται οι μεγαλύτερες ενστάσεις, καθώς κυκλοφορούν ήδη ονόματα δημοσιογράφων, τα οποία αν δεν είναι απλώς φημολογίες, απειλούν να καταστήσουν τον διαγωνισμό «εικονικό».
Με λίγα λόγια, δεν είναι λίγοι όσοι επισημαίνουν ότι οι προσλήψεις αυτές ενδέχεται να αποτελούν μια συνέχιση της νοοτροπίας «βολεύουμε τους δικούς μας».
ΝΔ: Θα μειώσουμε το ειδικό τέλος


Η απόφαση για τις προσλήψεις, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεκίνησε έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Με ανακοίνωσή της η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά ότι προσπαθούν να ενισχύσουν την «προπαγάνδα μιας καταρρέουσας κυβέρνησης», ενώ δεσμεύτηκε ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η μείωση του ειδικού τέλους και η αποκατάσταση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού στη δημόσια τηλεόραση. «Η ΕΡΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά του το Ποτάμι σημείωσε ότι «προφανώς 2.500 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ του κ. Παππά είναι λίγοι. Για αυτό αποφασίστηκε να προσληφθούν άλλοι 55 συμβασιούχοι ώστε «να βγαίνει η δουλειά». Οσο για τον λογαριασμό; Ας σφίξουν ακόμη τα ζωνάρια στα νοικοκυριά. Προέχουν τα λεφτά για το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Κυβέρνηση: Για τη ΝΔ η ΕΡΤ είναι βαρίδι


«Προφανώς για τη ΝΔ, η οποία έκλεισε την ΕΡΤ σε μια νύχτα για να διευκολύνει τους καναλάρχες, η δημόσια ραδιοτηλεόραση αποτελεί βαρίδι στην ενημέρωση» αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, στην οποία κατηγορείται η ΝΔ ότι θέλει την ΕΡΤ κλειστή και στο περιθώριο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ, μέσα από πρόγραμμα αξιολόγησης και μετατάξεων σε άλλες υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ