Μπορεί αυτή την περίοδο η ελληνική κοινωνία να ζει στη φρενίτιδα των τηλεοπτικών αδειών, τις οποίες η κυβέρνηση έχει αναγορεύσει σε μείζον ζήτημα, μας διαφεύγει όμως κάτι κομβικό: το αντικείμενο για το οποίο γίνεται τόσος πολύς ντόρος έχει ήδη ξεπεραστεί. Η τηλεόραση όπως την γνωρίζαμε «αργοπεθαίνει», καθώς οι νέες τεχνολογίες την έχουν ουσιαστικά καταστήσει μια αγαπημένη συνήθεια του παρελθόντος. Και μόνο η προοπτική ότι θα περιμένει κανείς να δει την αγαπημένη του εκπομπή μια συγκεκριμένη ώρα, σε ένα συγκεκριμένο κανάλι και θα υφίσταται κάθε τόσο το μαρτύριο των διαφημιστικών διαλειμμάτων, για τους περισσότερους πλέον καταναλωτές τηλεοπτικού προϊόντος είναι απλά αδιανόητη. Το συγκεκριμένο μοντέλο τηλεόρασης ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν, τουλάχιστον για τις ηλικίες που οι διαφημιζόμενοι στην τηλεόραση αποκαλούν «δυναμικό κοινό», δηλαδή μεταξύ 23 – 45.
Σε laptops, tablets, κινητά


Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες έρευνες το δυναμικό κοινό έχει στραφεί σε άλλες μεθόδους προκειμένου να παρακολουθεί τηλεοπτικές εκπομπές και σειρές. Ακόμη και η ίδια η τηλεοπτική συσκευή έχει πλέον χάσει πολλούς φανατικούς θαυμαστές, καθώς όλο και περισσότεροι παρακολουθούν τηλεοπτικό προϊόντα και κινηματογραφικές ταινίες σε laptop, tablets ή ακόμη και σε κινητά τηλέφωνα.
Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα της Ericκson για την τηλεόραση και τα νέα μέσα που έγινε στις τηλεοπτικές αγορές 20 χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, σε ένα δείγμα που αντιπροσωπεύει 680 εκατ. τηλεθεατές, είναι ότι η μετάβαση από την κλασική τηλεόραση στη νέα εποχή της ιντερνετικής τηλεθέασης αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς.
Το 2010 το ποσοστό όσων δήλωναν ότι παρακολουθούν video on demand μέσω streaming ανερχόταν στο 30%, το 2015 είχε φτάσει το 50%. Υπολογίζεται ότι οι καταναλωτές ξοδεύουν τουλάχιστον 6 ώρες την εβδομάδα για να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά προγράμματα μέσω Internet, ενώ το 2011 διέθεταν μόνο 2,9 ώρες για τη δραστηριότητα αυτή. Το κοινό από 16 ως 34 ετών δηλώνουν ότι διαθέτουν το 53% του χρόνου τον οποίο αφιερώνουν στο να δουν ένα βίντεο, στην παρακολούθηση αυτού το προϊόντος σε έξυπνα κινητά, tablets ή laptops. Από το 2012 η αύξηση όσων βλέπουν βίντεο στα κινητά τους τηλέφωνα αυξήθηκε κατά 71% σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλασική τηλεόραση κρατάει ακόμα μια δεσπόζουσα θέση στις τηλεοπτικές μας συνήθειες, κυρίως χάρη στη ζωντανή μετάδοση αθλητικών διοργανώσεων, ζωντανή κάλυψη σημαντικών γεγονότων όπως για παράδειγμα τρομοκρατικά χτυπήματα ή φυσικές καταστροφές κ.λπ. Πάντως, όπως προκύπτει από την έρευνα, η κλασική τηλεόραση αποτελεί αγαπημένη συνήθεια της ηλικιακής ομάδας 60 – 69 ετών, το 82% των οποίων δηλώνουν ότι παρακολουθούν καθημερινά ένα κλασικό κανάλι. Αντίθετα μόνο το 60% όσων είναι από 16 έως 34 ετών δηλώνουν το ίδιο. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν ότι η κλασική τηλεόραση θα πρέπει να κάνει ριζικές αλλαγές στον βασικό σχεδιασμό της αν θέλει να κερδίσει και πάλι τους νεότερους τηλεθεατές.
Η τάση την οποία ουδείς αμφισβητεί είναι η τεράστια αύξηση του video on demand, της παρακολούθησης δηλαδή μιας τηλεοπτικής εκπομπής τη στιγμή που θέλει ο καταναλωτής και όχι την ώρα μετάδοσής της από ένα κανάλι. Σαν επακόλουθο είναι πλέον αγαπημένη συνήθεια των τηλεθεατών να παρακολουθούν περισσότερα από ένα επεισόδια μιας τηλεοπτικής σειράς το ένα μετά το άλλο, με αρκετούς από αυτούς να παρακολουθούν ακόμα και ολόκληρες σεζόν σε μία ή δύο ημέρες.
Ενα σημαντικό συμπέρασμα από την έρευνα της Erickson είναι ότι ο μέσος χρήστης καταναλώνει το 50% του χρόνου που διαθέτει για να δει ένα βίντεο στην παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών και κινηματογραφικών ταινιών. Τον υπόλοιπο χρόνο του τον διαθέτει στο να παρακολουθεί βίντεο που έχει ανέβει στο Διαδίκτυο από άλλους χρήστες, το λεγόμενο «περιεχόμενο παραχθέν από τον χρήστη» (User Generated Content), γεγονός που εξηγεί και την αύξηση που σημειώνει σταθερά η χρήση της πλατφόρμας Youtube.
Το μοντέλο Netflix


Κλασικό παράδειγμα πλατφόρμας που επιχειρεί να απαντήσει στις ανάγκες των σύγχρονων τηλεθεατών, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, είναι η Netflix που διατίθεται και στη χώρα μας. Στην πλατφόρμα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες στον υπολογιστή του, το tablet ή το smartphone ή ακόμη και στην τηλεόραση, αφού τη συνδέσει με το Internet, όποτε εκείνος το επιλέξει. Η Netflix, εκτός από το να μεταδίδει σειρές και ταινίες άλλων παραγωγών, δραστηριοποιείται και στην παραγωγή των δικών της τηλεοπτικών σειρών, αρκετές από τις οποίες, όπως για παράδειγμα το «House of Cards», έχουν γίνει παγκόσμιες επιτυχίες αποφέροντας μεγάλα κέρδη στην εταιρεία, όχι μόνο από τους συνδρομητές της, αλλά και από τα δικαιώματα τα οποία πωλούνται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας έχει 83 εκατ. συνδρομητές σε 190 χώρες του κόσμου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ