Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 17.00 η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κ. Λευτέρη Κρέτσου, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα για την επόμενη ημέρα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι, κ. Κώστας Κιμπουρόπουλος, αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.
Οι εκπρόσωποι των καναλιών ζήτησαν από Γενικό Γραμματέα να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο συνεδριάζει στις 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών.
Τέλος, προβληματισμός εκφράστηκε από τους περισσότερους εκπροσώπους για την πλατφόρμα που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στο θέμα διαχείρισης του διαφημιστικού χρόνου, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται ένας κρατικός έλεγχος σε μια ελεύθερη αγορά.

Συναντήσεις Παππά με τους καναλάρχες

Σειρά συναντήσεων με τις ιδιοκτησίες των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών, που προέκυψαν από τη δημοπρασία για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, είχε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Προηγήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Λευτέρη Κρέτσου, με εκπροσώπους των προσωρινών υπερθεματιστών για τη διευκρίνιση τεχνικών ζητημάτων.

Οπως αναφέρει σημείωμα της ΓΓ Ενημέρωσης ο υπουργός Επικρατείας, αφού συνεχάρη τους προσωρινούς υπερθεματιστές, τόνισε ότι εκκρεμεί αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες των κεφαλαίων που προσέφεραν στη δημοπρασία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:

στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),
στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).

στην τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων (ν. 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με:
τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι),

το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου),

τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500τμ και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).

Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.

Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναστραφεί η τάση της μειούμενης απασχόλησης, της διαρκούς και ταχείας επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και της σχεδόν μηδενικής ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κ.λπ.) που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι η δρομολογούμενη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου θα καταστήσει –στο αμέσως επόμενο διάστημα- τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πολύ πιο ανταγωνιστικές, αφού η ρύθμιση της διάθεσης και αγοράς διαφημιστικού χώρου αναμένεται να αυξήσει πολύ σημαντικά το συνολικό διαφημιστικό τους έσοδο, εξαλείφοντας παρασιτικά φαινόμενα, όπως αυτά των επιστροφών και των πιστωτικών τιμολογίων.

Δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας

Δηλώσεις έκανε εξερχόμενος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τους τέσσερις υπερθεματιστές στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών.

Ο κ. Παππάς δεσμεύτηκε ενώπιον των δημοσιογράφων να τηρηθεί τόσο το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί για τη συνέχεια του διαγωνισμού όσο και για τους όρους που θα διέπουν τη λειτουργία των τεσσάρων καναλιών.

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε ειδική αναφορά στο όριο των εργαζομένων, στους κανόνες λειτουργίας και στην τήρηση της νομοθεσίας. Απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις που αφορούσαν τους εργαζομένους των καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν και οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, ενώ ερωτώμενος για το θέμα των περιφερειακών και ειδικά των θεματικών αδειών, δήλωσε: «Δεν τίθεται θέμα στην παρούσα φάση».

Παράλληλα, συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές να επισπευσθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του διαγωνισμού και να προχωρήσουν, κάτι που σημαίνει ότι το «μαύρο» στα μη αδειοδοτημένα κανάλια θα πέσει ταχύτερα. Στο πλαίσιο των συναντήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια διερευνητική συζήτηση με τον υπουργό Επικρατείας για την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία συμφωνήθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει εκτός χρονικών πλαισίων του διαγωνισμού, δηλαδή μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα συνεδριάσει για τη συνταγματικότητα της διαδικασίας τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.