Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η σημερινή συνάντηση, πρώτη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών, που πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μεταξύ του Υπουργού Επικρατείας και των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών.
Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί ο κ. Νίκος Παππάς θα δεχθεί τους τέσσερις εκπροσώπους, δηλαδή τους κ.κ. Κώστας Κιμπουρόπουλο (ΣΚΑΪ), Στρατή Λιαρέλλη (ΑΝΤ1), Ιωάννη Καλογρίτσα (Βλ. Καλογρίτσας ΑΕ) και τους εκπροσώπους του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη (Alter Ego) προκειμένου να συζητηθεί η επόμενη ημέρα της διαδικασίας του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών αργά σήμερα κι αφού προηγηθεί συνάντησή τους σε πρώτη φάση με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο.
Από πλευράς κυβέρνησης αναμένεται να συζητηθούν τα επόμενα βήματα και πώς αυτά θα γίνουν ενώ θα γίνει μία προσπάθεια να καθησυχαστούν οι τέσσερις υπερθεματιστές, καθώς σύμφωνα με τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ώρες, το τοπίο δεν δείχνει και τόσο ασφαλές γι αυτούς που έχουν σκοπό να δώσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να λειτουργήσουν νέα κανάλια ή να συντηρήσουν τα ήδη υπάρχοντα.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι τέσσερις πλειοδότες θα ζητήσουν εγγυήσεις για τις επενδύσεις τους. Τι σημαίνει αυτό; Σε πρώτη φάση θα ζητηθεί να γίνει ξεκάθαρο πως ο διαγωνισμός των θεματικών αδειών, εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί δεν θα σημαίνει αδειοδότηση καναλιών τα οποία θα συνεχίσουν να παράγουν ψυχαγωγικό πρόγραμμα γενικού περιεχομένου και απλά θα συρρικνώσουν την ενημέρωση. Οι νικητές της δημοπρασίας δεν σκοπεύουν να το δεχτούν αυτό σε καμία περίπτωση επειδή θεωρούν ότι πρόκειται για κοροϊδία και αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς ουσιαστικά ούτε λίγο, ούτε πολύ αυτός είναι ο χαρακτήρας των καναλιών που ήδη λειτουργούν στην τηλεοπτική αγορά.
Επιπλέον αναμένεται να ζητηθεί να ξεκαθαριστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα το οποίο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχει καθυστερήσει πολύ. Οι ενενήντα ημέρες που έχει ζητηθεί να περάσουν μέχρις ωσότου να παραμείνουν μόνο οι τέσσερις στην αγορά θα αρχίσουν να μετρούν μετά το πέρας του ελέγχου του πόθεν έσχες και την δεκαπενθήμερη προθεσμία που ορίζεται στην συνέχεια για την καταβολή του πρώτου μέρους των χρημάτων. Ουσιαστικά δηλαδή η προσθεσμία αρχίζει από την επίδοση αμετάκλητης κατακυρωτικής πράξης.
Επιπλέον θα ζητηθεί να γίνει σαφές το σχέδιο της τακτοποίησης και οριστικής διαμόρφωσης του τηλεοπτικού τοπίου από τα κυβερνητικά στελέχη κάτι που μέχρι στιγμής γίνεται μέσω δηλώσεων Υπουργών σε τηλεοπτικές κάμερες με τραγελαφικά φαινόμενα διάψευσης ενός από τον άλλο.