Εν μέσω αντεγκλήσεων και επεισοδίων, αλλά και διαφωνιών κυρίως από τα κανάλια που λειτουργούν ήδη ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ της Πέμπτης η πρόβα τζενεράλε για τις τηλεοπτικές άδειες. Αντέδρασαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών ΣΚΑΪ, Alpha, Antenna και Star στην μαραθώνια διαδικασία στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Οι αντιδρώντες απείλησαν και με αποχώρηση από τη διαδικασία.
Οι ήδη λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί αμφισβήτησαν το αδιάβλητο της διαδικασίας και διατύπωσαν επιφυλάξεις για την πιστοποίηση του λογισμικού του ηλεκτρονικού διαγωνισμού, αλλά και για τις εγγυήσεις διαφάνειάς του σε όλα τα στάδια.
Στις 2.30 το μεσημέρι απειλήθηκαν και επεισόδια, όταν κάποιοι εκπρόσωποι χτύπησαν τα χέρια τους στα έδρανα και από την άλλη πλευρά απειλήθηκε η κίνηση της διαδικασίας Αυτοφώρου. Τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής εποπτείας του διαγωνισμού απείλησαν ότι θα καλέσουν τον εισαγγελέα και την αστυνομία και η ένταση εκτονώθηκε ώρες αργότερα.

Οι εκπρόσωποι των καναλιών που αντιδρούσαν επέμειναν να λάβουν απάντηση όχι αν είναι πιστοποιημένη η SingularLogic αλλά εάν είναι διεθνώς πιστοποιημένο το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί την Τρίτη και η εταιρία προμηθεύτηκε από τη θυγατρική της τράπεζας Εurobank, Eurobank Business Exchanges.

Η δεύτερη ένσταση αφορούσε την έγγραφη μορφή των προσφορών στην τελική φάση, που αντικαθιστά την ηλεκτρονική μορφή της πρώτης φάσης. Οι εκπρόσωποι των καναλιών επέμεναν να έχουν ηλεκτρονική μορφή οι προσφορές σε όλες τις φάσεις.

«Δεν αντέχουμε» φώναζαν οι εκπρόσωποι των καναλιών για τις ώρες του διαγωνισμού, αφού σύμφωνα με τις προδιαγραφές προκήρυξης φαίνεται ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον 38 ώρες. Μάλιστα μέλη της επιτροπής παραδέχθηκαν ότι η δημοπρασία μίας άδειας μπορεί να διαρκέσει 12 ώρες ή και περισσότερο. Αυτό σημαίνει, τελικά, ότι για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πάνω από 50 ώρες.

Η άλλη πλευρά απαντά ότι όλα έχουν προβλεφθεί από την προκήρυξη, ώστε να διασφαλιστεί η μη διαρροή πληροφοριών στη διάρκεια της δημοπρασίας, που μπορεί να επηρρεάσει το ύψος των προσφορών…

Την Παρασκευή ενώπιον του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας θα παρουσιαστούν οι νομικοί παραστάτες επτά τηλεοπτικών σταθμών που έχουν περάσει το στάδιο της προεπιλογής.

Τις θέσεις τους θα παρουσιάσουν και οι συνήγοροι των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας επί των αιτήσεων προσωρινών διαταγών που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Η διαδικασία

Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη).

Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί. Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση. Σε αυτή τη φάση θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές στη δημοπρασία της ερχόμενης Τρίτης είναι δεσμευτικές καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο θα λειτουργήσει υπέρ της μεγιστοποίησης του τιμήματος που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο.