Σε πολλά ερωτήματα φαίνεται να απαντά ανακοίνωση της ΓΓ Ενημέρωσης, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις για σκοπιμότητες με αλλαγές της τελευταίας στιγμής, σχετικά με δημοσιεύματα που ανέφεραν για νέα δεδομένα τα οποία φαίνεται να φέρνει στο σίριαλ της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας η απόφαση που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στη «Διαύγεια» για εκ νέου ανάθεση στο γνωστό πλέον Ινστιτούτο της Φλωρεντίας «οριστικής», όπως τονίζεται, μελέτης για τον αριθμό των καναλιών.
Κατ’ αρχήν εντύπωση προκάλεσε πώς είναι δυνατόν να έχει γίνει όλη αυτή η διαδικασία χωρίς η κυβέρνηση να έχει στα χέρια της μια οριστική μελέτη. Υποτίθεται ότι, με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, η μελέτη της Φλωρεντίας αποτελούσε θέσφατο για την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι είχαν εκφραστεί τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από ειδικούς επιστήμονες απόψεις ότι ο αριθμός των τεσσάρων αδειών ήταν αυθαίρετος και δεν είχε βάση στις πραγματικές δυνατότητες του φάσματος.
Τώρα η κυβέρνηση, χωρίς να έχει ακόμα σχεδιαστεί ο νέος χάρτης συχνοτήτων, που η προηγούμενη μελέτη ανέφερε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών, αναθέτει μια «οριστική» μελέτη ξανά στο ίδιο ίδρυμα και ενώ ο διαγωνισμός για τις άδειες βρίσκεται σε εξέλιξη.
Βάσει της μέχρι τώρα μελέτης άλλωστε ο υπουργός Επικρατείας εκκίνησε τη διαδικασία προκηρύσσοντας «τη χορήγηση τεσσάρων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).
Στον Ν. 4339/2015 (ΦΕΚ Α’ 133/29.10.2015) ορίζεται στο άρθρο 11, παρ. 2: «Στην προκήρυξη καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία χορήγησης των αδειών παρόχων περιεχομένου και ειδικότερα κατ’ ελάχιστον τα εξής: α) Ο αριθμός των προκηρυσσόμενων αδειών». Η διαδικασία είναι επομένως σε εξέλιξη και ο αριθμός των αδειών από την έναρξή της έχει οριστεί στις τέσσερις.
Θα προβλέπει η νέα μελέτη μεγαλύτερο αριθμό αδειών; Θα αλλάξουν τα δεδομένα στον διαγωνισμό; Θα καθυστερήσει η διαδικασία; Ουδείς γνωρίζει παρά μόνο ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς.
Η απάντηση της ΓΓ Γραμματείας Ενημέρωσης
«Είναι πια σύνηθες, κάθε διοικητική πράξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας να μεταφράζεται ως κατακλυσμός, τουλάχιστον, για την πορεία της αδειοδότησης των καναλιών. Τελευταία αφορμή, η παραλαβή της οριστικής μελέτης του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, πόσο και πόσο μελάνι δεν χύθηκε για να εξηγηθεί ότι τον Φεβρουάριο έγινε η παραλαβή της προπαρασκευαστικής εμπειρογνωμοσύνης (με κεφαλαία γράμματα στο τεύχος που μοιράστηκε στους βουλευτές).
Ακολουθώντας τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες, τις οποίες προβλέπει ο κανονισμός προμηθειών δημοσίου, αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια, η «τελική πράξη».
Ας μην επιχαίρουν λοιπόν, όσοι βλέπουν τη λέξη διαγωνισμός σε δημόσια έγγραφα: πρόκειται για την νόμιμη συνέχιση μιας διαδικασίας που άρχισε από τον περασμένο Οκτώβριο με την ψήφιση του ν.4339/2015 και όχι για τη διακοπή της.
Ας σημειωθεί δε ότι ο αριθμός των αδειών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, καθορίστηκε σε τέσσερις με τροπολογία του ν.4339/2015 τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, πολλώ δε μάλλον, εν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας».