Με το βλέμμα στραμμένο στη Δευτέρα, συνεχίζεται η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Σε ένα σκηνικό που παραπέμπει σε «Αγρια Δύση», ΑΝΤ1, MEGA, ALPHA, STAR, ΣΚΑΪ, ΕΨΙΛΟΝ, DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED, ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ALTER EGO ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ θα δώσουν τη μάχη για τέσσερις άδειες.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επιτραπεί και στους 10 υποψηφίους (μετά τον αποκλεισμό του ΑΡΤ TV λόγω του ότι δεν είχε κατατεθεί το παράβολο των 30 χιλιάδων ευρώ) να έχουν πρόσβαση στους φακέλους έτσι ώστε να διατυπώσουν ενστάσεις ή παρατηρήσεις για τις υποψηφιότητες των άλλων. Ηδη την Παρασκευή εστάλη μέσω mail διευκρινιστική οδηγία από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης προς όλους τους υποψηφίους για τον ορισμό «βαρδιών», ώστε να μην παρουσιαστούν συμπτώσεις και να διευκολυνθεί η διαδικασία. Επιπλέον, μετά και τη σύγκρουση που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ των εκπροσώπων της πλευράς Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη και του ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου είναι σαφές ότι θα γίνει ένας πρώτος διαχωρισμός ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.
Η διαδικασία της εξέτασης των φακέλων, ή μάλλον της φυλλομέτρησης αφού υπάρχουν φάκελοι –όπως αυτοί του Mega και του ΑΝΤ1 που αριθμούν 10 και πλέον χαρτοκιβώτια –θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης. Στη συνέχεια η Επιτροπή θα πρέπει σε ένα 24ωρο να εξετάσει όλες τις ενστάσεις, τις παρατηρήσεις και θα δεχθεί τα συμπληρωματικά έγγραφα έτσι ώστε να καταλήξει στο πρώτο επίσημο πρακτικό προεπιλογής για το ποιοι προκρίνονται στην επόμενη φάση του διαγωνισμού που αφορά τη δημοπρασία των αδειών. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει την Πέμπτη, 14 Ιουλίου, και θα ακολουθήσουν, όπως αναμένεται, οι ενστάσεις και οι προσφυγές όσων θα έχουν αποκλειστεί προκειμένου να καταφέρουν να ενταχθούν και αυτοί στην επόμενη φάση.
Τα ερωτηματικά που γεννώνται είναι φυσικά το πώς θα κατορθώσουν οι αρμόδιοι, μέσα σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο, να εξετάσουν όλες τις ενστάσεις, τις παρατηρήσεις αλλά και τα υπομνήματα των υποψηφίων ώστε να καταλήξουν στο επίσημο πόρισμα.
Ουσιαστικά η διαδικασία που θα μεσολαβήσει στο υπόλοιπο Ιουλίου και ως την έναρξη της δημοπρασίας θα έχει χαρακτήρα «δικαστικό» καθώς πρόκειται για το διάστημα στο οποίο θα γίνουν όλες οι προσφυγές και τα ασφαλιστικά μέτρα των «αποκλεισμένων». Εν τω μεταξύ εκκρεμούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (τα βασικά σημεία της ένστασης των καναλιών προς το ΣτΕ στο ειδικό ένθετο).
Ενα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται αφορά τα κανάλια που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και θα προσφύγουν, σε περίπτωση αποκλεισμού τους, στα δικαστήρια με ισχυρό επιχείρημα. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει σαφής διατύπωση βάσει της οποίας να ορίζεται σαφώς η διακοπή λειτουργίας των ήδη υπαρχόντων τηλεοπτικών σταθμών για το διάστημα που θα αποκλειστούν από την προεπιλογή (14 Ιουλίου ως την ολοκλήρωση της διαδικασίας). Σύμφωνα με νομικούς κύκλους αυτό συνιστά μία ακόμη «γκρίζα ζώνη δικαίου» στον νόμο ο οποίος δεν έχει καν προβλέψει μεταβατική φάση για τη λειτουργία αυτών των καναλιών. Ουσιαστικά, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να θεωρηθεί περατωμένη, δεν μπορεί να κλείσει κανένα κανάλι. Ωστόσο, δεδομένου ότι παρά τις ενστάσεις και τις πολλαπλές προσφυγές των υποψηφίων ο διαγωνισμός δεν σταματά αλλά αντιθέτως επισπεύδεται, αυξάνεται η πίεση προς την πλευρά των υποψηφίων που έχουν ήδη κανάλια σε λειτουργία.
Το ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι, λοιπόν, θα συνεχιστεί καθώς όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για κάθε διαδικασία θα διατυπώνονται ενστάσεις και θα κατατίθενται ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να προστατευθούν τα εν λειτουργία κανάλια και το ανθρώπινο δυναμικό τους.


ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

Ομιχλώδης χαρακτηρίζεται και η διαδικασία της δημοπρασίας καθώς κάθε άδεια ή φάση – έτσι όπως περιγράφεται στον νόμο – θα δημοπρατείται χωριστά σε δύο στάδια. Οπως αναμένεται όμως και την ολοκλήρωση της δημοπρασίας θα συνοδεύσουν προσφυγές και ασφαλιστικά μέτρα διότι αν η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώσει και επίσημα το πρακτικό, ουσιαστικά μπαίνει «ταφόπλακα» σε όσα κανάλια λειτουργούν καθώς η DIGEA εν συνεχεία θα διακόψει το σήμα τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ