Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, εκτός από εφοπλιστής και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, είχε άμεση σχέση με τον χώρο των media, πολύ προτού υποβάλει φάκελο για να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια μέσω της εταιρείας του Alter Ego.
Η εμπλοκή του με το ποδόσφαιρο τον οδήγησε στη χρηματοδότηση του ομίλου των «Παραπολιτικών» ώστε να αποκτήσει φωνή απέναντι στους ανταγωνιστές του. Ο όμιλος με πολιτική εφημερίδα, οικονομική εφημερίδα, ραδιόφωνο, sites, ακόμη και εφημερίδα για την Oρθοδοξία, απασχολεί εκατοντάδες άτομα και αποτελεί για αυτούς που γνωρίζουν το πλάνο του κ. Μαρινάκη για τα τηλεοπτικά, τη «μαγιά» πάνω στην οποία θα στηθεί το νέο κανάλι, αν βεβαίως αποκτήσει τη μία από τις τέσσερις(;) άδειες.
Η αλήθεια είναι ότι του αρέσει η παρέα των δημοσιογράφων, καθώς στην προεδρική σουίτα στο «Καραϊσκάκη» γίνεται κανονική παρέλαση σε κάθε αγώνα του Ολυμπιακού.
Επίσημα ο κ. Μαρινάκης δεν εμφανίζεται να έχει σχέση με το συγκεκριμένο media group, αλλά είναι παρών σε όλους τους αγιασμούς και στην κοπή πίτας στην έναρξη κάθε χρονιάς. Τελευταία βέβαια οι εργαζόμενοι στον όμιλο διαμαρτύρονται, και δικαίως, αφού υπάρχουν καθυστερήσεις αρκετών μηνών στη μισθοδοσία.
Η οικονομική επιφάνεια του κ. Μαρινάκη δεν αμφισβητείται. Συνεχιστής του πατέρα του Μιλτιάδη Μαρινάκη, ηγείται ενός από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς ομίλους με έδρα το Λονδίνο. Είναι πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp, η οποία διαχειρίζεται περί τα 40 πλοία, κυρίως τάνκερ και φορτηγά. Επίσης η εταιρεία του Capital Product Partners είναι εισηγμένη στο Nasdaq με κεφαλαιοποίηση 360 εκατ. δολάρια. Γενικότερα η περιουσία του κ. Μαρινάκη εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 700 εκατ. δολάρια. Η βρετανική έκδοση Lloyd’s List «Power 100» τον κατέταξε το 2015 στην 65η θέση με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Ο 49χρονος εφοπλιστής έχει καταφέρει να βγάλει λεφτά και από τον Ολυμπιακό, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Σωκράτη Κόκκαλη. Επαιξε βέβαια ρόλο η απρόσκοπτη συμμετοχή της ομάδας στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League, αλλά ο πρόεδρος του Ολυμπιακού πιστώνεται μαζί με τους συνεργάτες του τις πετυχημένες αγοραπωλησίες παικτών που, πράγμα σπάνιο για ελληνική ομάδα, οδηγούν τα έσοδα τα τελευταία χρόνια να ξεπερνούν κατά πολύ τα έξοδα του ποδοσφαιρικού τμήματος. Τώρα βέβαια που ο Ολυμπιακός δεν μετέχει απευθείας στους ομίλους του Champions League θα δοκιμαστεί η διαχειριστική ικανότητα του προέδρου του Ολυμπιακού.
Το 2014 ο κ. Μαρινάκης, με τη δύναμη που δίνει σε κάποιον ο Ολυμπιακός, εξελέγη πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη. Ως δημοτικός σύμβουλος έχει δροµολογήσει µε δικά του έξοδα την κατασκευή πάρκων, παιδικών χαρών και αθλητικών εγκαταστάσεων στον Πειραιά.
Η εμπλοκή του με το ποδόσφαιρο όμως έχει και σκιές. Τον Αύγουστο του 2014 κλήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να εξεταστεί ως ύποπτος για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στον ποδοσφαιρικό χώρο. Μετά την ανακριτική διαδικασία θα ακολουθήσει έκδοση βουλεύματος για το ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη ή θα απαλλαγούν.
Πολλοί σπεύδουν να συνδυάσουν την επιδίωξή του να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια με τη δύναμη που δίνει σε κάποιον η τηλεόραση, ιδίως αν αυτός έχει «περιπέτειες» με τη Δικαιοσύνη.
Ο ίδιος το αντικρούει και προβάλλει το γεγονός ότι ως τώρα δεν έχει χρειαστεί τη δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αφού οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες δεν έχουν καμία σχέση με το Δημόσιο.
Κύκλοι του εφοπλιστή υποστηρίζουν ότι και αυτή η δραστηριότητα γίνεται με γνώμονα το κέρδος και εξηγούν: «Πλέον η επένδυση για ένα κανάλι, λόγω της τεχνολογίας, δεν έχει καμία σχέση με το στήσιμο ενός καναλιού από το μηδέν όπως πριν από 25 χρόνια και χρειάζονται σαφώς λιγότερα χρήματα. Παράλληλα τα στούντιο και ο εξοπλισμός μπορούν να ενοικιαστούν και να μην αγοραστούν εφάπαξ. Με την πρόσβαση που έχει στο «έμψυχο» υλικό o κ. Μαρινάκης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια όχι υψηλού ρίσκου επένδυση που σε συνδυασμό με την οικονομική του επιφάνεια και την επιχειρηματική του διορατικότητα συνηγορούν στην έκδοση ενός ανταγωνιστικού και ποιοτικού προϊόντος που μπορεί να εξελιχθεί σε ακόμη μία κερδοφόρα μπίζνα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ