«Αν θέλεις να κάνεις δουλειές σε έναν τόπο, απόκτησε πρώτα μια ποδοσφαιρική ομάδα». Αυτό το μότο ακολούθησε και ο Ιβάν Σαββίδης. Το «διαβατήριο» για τον πόντιο καπνοβιομήχανο να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Ελλάδα ήταν ο ΠΑΟΚ. Για χάρη της δημοφιλούς ομάδας της Θεσσαλονίκης ο Ιβάν Σαββίδης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2006 από το μακρινό Ροστόφ της Ρωσίας για να διαπραγματευθεί την εξαγορά του ΠΑΟΚ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Εξι χρόνια μετά, το 2012, αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ και αρχίζει μια αξιοσημείωτη επιχειρηματική δραστηριότητα. Βάσει των χρημάτων που έχει ξοδέψει ο κ. Σαββίδης μπορεί άνετα να καταταγεί στις πρώτες θέσεις των φυσικών προσώπων με τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα της κρίσης.
Για την απαλοιφή των χρεών του ΠΑΟΚ και την ενίσχυση της ομάδας μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έχει ξοδέψει πάνω από 35 εκατ. ευρώ. Το 2013 απέκτησε μέσω διεθνούς διαγωνισμού το 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, η οποία βρισκόταν ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, έναντι 5 εκατ. ευρώ. Από τότε ως σήμερα έχει επενδύσει άλλα 30 εκατ. ευρώ στη ΣΕΚΑΠ που ήδη έχει αρχίσει και ανακάμπτει. Παράλληλα πλειοδότησε με 14 εκατ. ευρώ και απέκτησε μέσω διαγωνισμού έκταση 210 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής και το ξενοδοχείο Ξενία εντός της έκτασης.
Επιπλέον πλειοδότησε στον διαγωνισμό εκμίσθωσης του ιστορικού ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ για 30 χρόνια με ετήσιο μίσθωμα 1,7 εκατ. ευρώ. Εχει δεσμευθεί και για επενδύσεις 1,5 εκατ. ευρώ στο ξενοδοχείο, εκ των οποίων μεγάλο μέρος έχει υλοποιηθεί. Από το 2013 έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και είναι δημότης Θέρμης. Πρόσφατα έναντι 2,5 εκατ. ευρώ απέκτησε τη βίλα-ορόσημο της Θεσσαλονίκης που ανήκε στον Νίκο Ζαρντινίδη, πρώην υπουργό Δημοσίων Εργων επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τελευταία ηχηρή παρέμβασή του στο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον ήταν η κάθοδός του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες μέσω της εταιρείας Dimera Media Investments Limited.
Από εργάτης διευθυντής


Καθόλου άσχημα για ένα παιδί από οικογένεια εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο που γεννήθηκε τα 1959 στο χωριό Σάντα της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας. Η οικογένεια του μικρού Ιβάν μετακόμισε στο Ροστόφ του Ντον όταν ο τελευταίος ήταν στο δημοτικό. «Μάμα Οντέσα, πάπα Ροστόφ» έλεγαν παλιά στη Σοβιετική Ενωση αναφερόμενοι στη μαφία, υποστηρίζοντας ότι μαμά της μαφίας είναι η Οδησσός και πατέρας το Ροστόφ!
Μετά τη στρατιωτική του θητεία ο κ. Σαββίδης άρχισε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον, όπου ξεκίνησε ως απλός εργάτης και έφτασε ως τον βαθμό του υποδιευθυντή του εργοστασίου, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα οικονομικές σπουδές.
Το 1992, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, η συγκεκριμένη βιομηχανία καπνού ιδιωτικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε Donskoy Tabak. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο οι «γραφειοκράτες» των συγκεκριμένων εταιρειών έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, αφού οι εργαζόμενοι από κεκτημένη ταχύτητα ακολουθούσαν τις εντολές τους και έτσι γινόταν ομαλά η μετάβαση. Το 1993 ο Ιβάν Σαββίδης εκλέχθηκε γενικός διευθυντής της μετοχικής εταιρείας Donskoy Tabak και παρέμεινε επικεφαλής της επί 10 χρόνια. Σήμερα η σύζυγός του, Κυριακή Σαββίδη, αποτελεί πλέον και τυπικά τη μεγαλομέτοχο της Donskoy, της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ρωσίας με ετήσια τζίρο που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.
Το Κιλκίς και το σαράβαλο


Ο κ. Ιβάν Σαββίδης το 1990, πριν αναλάβει τον έλεγχο της Donskoy Tabak είχε επισκεφτεί την Ελλάδα και ειδικότερα το Κιλκίς όπου στο χωριό Μεγάλη Βρύση ζούσε η αδελφή του με την οικογένεια του άντρα της. Σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες ο σημερινός επιχειρηματίας κυκλοφορούσε με ένα σαράβαλο και 100 δραχμές στην τσέπη αναζητώντας την τύχη του. Ευτυχώς για εκείνον, δεν τα κατάφερε και επέστρεψε στο Ροστόφ και στην καπνοβιομηχανία, η οποία δύο χρόνια μετά μαζί με την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, κατέρρευσε και αυτή περιμένοντας τον ιδιώτη που θα την οδηγούσε στη νέα εποχή. Συγγενείς του κ. Σαββίδη κατοικούν και στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Σαββίδης έχει ακολουθήσει και πολιτική καριέρα, όντας βουλευτής στη ρωσική Δούμα με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι λάτρεις της συνωμοσιολογίας δεν διστάζουν μάλιστα να συνδυάσουν την έλευση και την παρουσία του κ. Σαββίδη στην Ελλάδα με το ενδιαφέρον του προέδρου Πούτιν για τη χώρα μας χαρακτηρίζοντάς τον «το μάτι και το αφτί του».
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την πορεία της ΣΕΚΑΠ στελέχη του κ. Σαββίδη με αφορμή δυσκολίες που συναντούν στην καθημερινότητα της επιχείρησης δήλωσαν: «Σώσαμε μια χρεοκοπημένη εταιρεία, αλλά υποτιμήσαμε τα προβλήματά της. Αντί να ασχοληθούμε με την ανάπτυξή της, ακόμη ταλαιπωρούμαστε με προβλήματα του παρελθόντος. Δυστυχώς δεν νιώθουμε ότι λειτουργούμε σε ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον». Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον κ. Σαββίδη να εμπλακεί και στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Συμβούλιο της Επικρατείας
Πώς εξελίσσεται η μάχη κατά του νόμου

Τρία είναι τα κρίσιμα θέματα που θα επηρεάσουν την απόφαση των ανωτάτων δικαστών σε σχέση με τα ασφαλιστικά μέτρα των έξι τηλεοπτικών σταθμών κατά του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε περίπου δέκα ημέρες εκδίδεται από το Συμβούλιο της Ολομέλειας του ΣτΕ η απόφαση – πρόκριμα για τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Αlpha, ΑΝT1, Mega, Star, ΣΚΑΪ, και Εψιλον κατά της νομιμότητας της προκήρυξης για τις άδειες.
Την Παρασκευή οι δύο πλευρές υπέβαλαν τα υπομνήματά τους που περιείχαν τα επιχειρήματά τους για τη νομιμότητα ή μη της διαδικασίας.
  • Το πρώτο ζήτημα που θα κριθεί είναι το αν έχει αρμοδιότητα η κυβέρνηση να δίνει τις τηλεοπτικές άδειες όταν το Σύνταγμα ορίζει ότι τέτοια αρμοδιότητα έχει το ΕΣΡ.
  • Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα, το οποίο αναπτύσσουν στα πολυσέλιδα υπομνήματά τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί, αφορά το γιατί οι άδειες που δίνονται είναι τέσσερις και όχι πολύ περισσότερες.
  • Δυσβάστακτο έχουν χαρακτηρίσει οι ήδη λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί το ποσό εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ για να λάβει κανείς μέρος στον διαγωνισμό, όταν, όπως λένε, όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας τους έχουν κάνει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ και έχουν πληρώσει τους αναλογούντες φόρους.
Η μητέρα των μαχών όμως για τη συνταγματικότητα του νόμου θα δοθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου θα συζητηθούν στις αντίστοιχες διασκέψεις οι αιτήσεις ακύρωσης των τηλεοπτικών σταθμών, που είναι 23.
Ως τις 20 Ιουλίου θα έχουν υποβληθεί οι προτάσεις των δύο πλευρών. Η απόφαση πάντως αναμένεται να εκδοθεί μετά το φθινόπωρο, αφού απαιτούνται τουλάχιστον πέντε διασκέψεις για να επιλυθεί το πολύπλοκο αυτό ζήτημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υποβληθεί στο μεταξύ και προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάτι που, αν συμβεί, θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία της απόφασης, ενώ παράλληλα θα έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών.

ΓΑΜΟΣ
Ο Ιβάν Σαββίδης έχει δύο γιους, τον Γιώργο και τον Νίκο. Πρόσφατα ο γάμος του Γιώργου αποτέλεσε μέγα κοσμικό γεγονός για τη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός ότι η πρόσκληση του γάμου προέβλεπε αυστηρό dress code με κοστούμι και παπιγιόν απέτρεψε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να παρευρεθούν, αν και η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε επάξια από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ