Το ένα μετά το άλλο τα σίριαλ των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων (αλλά και οι φροντισμένες παραγωγές που μας χαρίζουν τα τελευταία χρόνια οι διαδικτυακές πλατφόρμες) φτάνουν στο τέλος τους, είτε αυτό είναι οριστικό είτε ένα «διάλειμμα» ώσπου να ξεκινήσει, σε μερικούς μήνες, ο επόμενος κύκλος τους. Η χειμερινή ψυχαγωγική περίοδος ολοκληρώνεται με τα κανάλια να κάνουν τον απολογισμό τους και η θερινή ετοιμάζεται να ξεκινήσει, ενώ στο μεταξύ η μία μετά την άλλη ανακοινώνονται οι νέες παραγωγές. Ας δούμε λοιπόν πώς διαμορφώνεται το διεθνές ψυχαγωγικό τοπίο της τηλεόρασης για την περίοδο 2016 – 2017, με μια πρώτη ματιά σε μερικές από τις πλέον αναμενόμενες νέες σειρές (θα επανέλθουμε με πιο πολλούς τίτλους και περισσότερες λεπτομέρειες), αλλά και σε εκείνες που παίρνουν παράταση. Και ας αποχαιρετίσουμε τις άλλες, τις αγαπημένες μας σειρές, που είτε ολοκληρώνουν τον κύκλο τους είτε κόβονται πρόωρα επειδή δεν είχαν την απαραίτητη, για τη μακροημέρευσή τους, εμπορική επιτυχία.
Νέες, φιλόδοξες παραγωγές


Ο Βίνσεντ ντ’ Ονόφριο θα είναι ο Μάγος και η Αντρια Αρχόνα («Person of interest», «Narcos», «True Detective») θα είναι η Ντόροθι στο «Emerald city», μια ολοκαίνουργια, «πειραγμένη» εκδοχή για ενηλίκους του «Μάγου του Οζ». Τη σειρά θα σκηνοθετήσει ο Ταρσέμ Σινγ («The cell», «The fall», «Immortals») για το NBC. Ο πρώτος κύκλος θα αποτελείται από δέκα επεισόδια. Από δέκα ωριαία επεισόδια θα αποτελείται και το «Shots Fired», η φιλόδοξη δραματική σειρά που ετοιμάζει το FOX. Δημιουργός της η Τζίνα Πρινς-Μπλάιθγουντ, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Ελεν Χαντ, ο Ρίτσαρντ Ντρέιφους, ο (γοητευτικός βρικόλακας του «True blood») Στίβεν Μόγερ και η Σάναα Λάθαν. Πρόκειται για ένα σχόλιο πάνω στον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις στις σύγχρονες ΗΠΑ, από μια διαφορετική και μάλλον ασυνήθιστη οπτική γωνία. Εγχρωμος αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει άοπλο λευκό πολίτη. Ειδικοί ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης αναζητούν το πώς και το γιατί για να βρεθούν μπροστά σε μια ιστορία με πολλά κρυμμένα μυστικά. Ετερη φιλόδοξη παραγωγή του FOX «Ο εξορκιστής», σίριαλ βασισμένο στην ομώνυμη ταινία. Σε πρωταγωνιστικούς ρόλους η Τζίνα Ντέιβις και ο Αλφόνσο Χερέρα. Τα γυρίσματα γίνονται στο Σικάγο.
Πολυφορεμένο στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, αλλά πάντα ενδιαφέρον και εφετζίδικο, το θέμα που πραγματεύεται το «Designated survivor» του ABC. Οι ΗΠΑ βρίσκονται για άλλη μια φορά αντιμέτωπες με έναν δυνατό, σατανικό και σκοτεινό εχθρό. Ποιος θα τις σώσει; Ο Κίφερ Σάδερλαντ, στον ρόλο ενός υπουργού (του μοναδικού επιζώντος) που καλείται να κυβερνήσει τη χώρα όταν ο πρόεδρος και όλη η κυβέρνηση δολοφονούνται, πρέπει να δράσει ακαριαία. Δίπλα του, στον ρόλο της συμβίας του, η γοητευτική Νατάσα Μακ Ελον, γνωστή και ως καταταλαιπωρημένη σύζυγος (και μοναδική αληθινή αγάπη) του Ντέιβιντ Ντουκόβνι στο «Californication».
Την ίδια στιγμή, και ενώ ο Σάδερλαντ γίνεται ο… σούπερμαν που χρειάζονται οι ΗΠΑ, το CBS επενδύει πολλά στην επιστροφή του «Star Trek». Τέλος, το FX ρίχνει στη μάχη δύο πολύ μεγάλα ονόματα της showbiz, αφήνοντας στην άκρη την επιστημονική φαντασία και περνώντας στα (ρεαλιστικά εν προκειμένω) πάθη του Χόλιγουντ: η Σούζαν Σαράντον και η Τζέσικα Λανγκ θα ερμηνεύσουν την Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ στο «Feud», τη σειρά που θα επιχειρήσει να φωτίσει τη σχέση μίσους που είχαν οι δύο σπουδαίες ηθοποιοί.
«Ναι» στη Λόπεζ, «όχι» στη Λονγκόρια


«Blindspot» (για δεύτερο κύκλο), «Grimm» (για έκτο κύκλο), «Law & Order» (για 18ο κύκλο!) και «Chicago PD» (για τέταρτο κύκλο), συνεχίζονται στο NBC. Πράσινη κάρτα και στο «Shades of Blue» με την Τζένιφερ Λόπεζ. Το «NCIS» του CBS ανανεώθηκε όχι για έναν αλλά για δύο κύκλους. Το ίδιο δίκτυο θα συνεχίσει μεταξύ άλλων να προβάλλει τα: «The Big Bang Theory», «Elementary», «Blue Bloods», «NCIS: Los Angeles», «NCIS: New Orleans», «Two broke girls», «Criminal Minds» (για 12η περίοδο!), «Supergirl» και «Life in pieces». Προς μεγάλη δυσαρέσκεια της πρωταγωνίστριάς του Μελίσα Μακ Κάρθι η οικογένεια του CBS αποχαιρετά το «Mike and Molly», αντίο όμως λέει και σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, την «Good wife». Μη έχοντας καταφέρει να χτυπήσει υψηλά νούμερα, ούτε η «Telenovela», η σάτιρα του NBC για τις σαπουνόπερες με πρωταγωνίστρια (και συμπαραγωγό) την Εύα Λονγκόρια, θα έχει δεύτερο κύκλο.
Περισσότερο από θετικές οι εξελίξεις για το «Orange is the new black», την τολμηρή σειρά που παρακολουθεί τη ζωή μιας ομάδας γυναικών στις αμερικανικές φυλακές: το Netflix έδωσε το πράσινο φως για το γύρισμα όχι ενός, ούτε δύο, αλλά τριών ακόμη κύκλων! Η εν λόγω διαδικτυακή πλατφόρμα που με επιτυχία έχει περάσει και στην παραγωγή ψυχαγωγικών σειρών θα συνεχίσει να προβάλλει και τα «Unbreakable Kimmy Schmidt», «Jessica Jones» και «The Ranch» με τον Αστον Κούτσερ. Οι υστερικές και θεότρελες «Scream Queens» του Ράιαν Μέρφι, το σουρεαλιστικό, γλυκόπικρο «Last men on Earth», το ατμοσφαιρικό «Gotham», το μυστηριώδες «Wayward Pines» και η σαπουνόπερα «Empire», όλα του FOX, θα μας κρατήσουν συντροφιά για μία ακόμη χρονιά. Το ίδιο και τα «Arrow», «Vampire diaries», «The originals», «The Flash», «iZombie», «Crazy Ex – Girlfriend» και «Jane the Virgin» του CW. Το εξαιρετικό «Walking dead» και το όχι τόσο εξαιρετικό (αλλά αρκετά ενδιαφέρον) «Fear the walking dead» (του AMC και τα δύο) έχουν ακόμη πολλές (ανατριχιαστικές) ιστορίες να μας διηγηθούν. Το ίδιο και ο φοβερός και τρομερός δικηγόρος του «Better call Saul», τον οποίο ερμηνεύει απολαυστικά ο Μπομπ Οντενκερκ. Οσο για τις μεγάλες επιτυχία του FX, τα «American Horror Story», «Fargo» και «It’ s always sunny in Philadelphia», δεν θα μπορούσαν να μην ανανεώσουν τα ραντεβού τους με το φανατικό κοινό τους. Το ίδιο και τα «Homeland» και «The affair» του Showtime, καθώς και τα «Game of thrones», «Veep», «Silicon Valley» του ΗΒΟ. Σταματούν, όμως, τα «Beauty and the beast», «Girls», «Togetherness», «House of lies» και «Damien».
Η Αναλίζ είναι (πάντα) εδώ
Στο ABC η Βαΐόλα Ντέιβις θα συνεχίσει να μας εξηγεί «How to get away with murder» για τρίτη χρονιά. Μαζί της και οι μαθητές της καθηγήτριας Αναλίζ Κίτινγκ (αυτός είναι ο ρόλος που ερμηνεύει στη σειρά) θα εξακολουθήσουν να μαθαίνουν, αν όχι πώς να αποκαλύπτουν την αλήθεια, σίγουρα πώς να την κρύβουν εντέχνως όταν δεν συμφέρει τους πελάτες τους αλλά και τους ίδιους.
Φιλόξενη στέγη στο ίδιο κανάλι έχει βρει και η κολομβιανή σεξοβόμβα Σοφία Βεργκάρα: το σίριαλ «Modern family», στο οποίο πρωταγωνιστεί, θα έχει και 8ο κύκλο. Αυτό σημαίνει πως η πιο ακριβοπληρωμένη αυτή τη στιγμή ηθοποιός στην τηλεόραση θα δει τον παχυλό τραπεζικό λογαριασμό της να φουσκώνει ακόμη περισσότερο.
Ολα καλά και για τη σταρ του Μπόλιγουντ Πριγιάνκα Τσόπρα: η προσπάθειά της για διεθνή καριέρα στέφθηκε με επιτυχία καθώς το «Quantico», η κατασκοπική σειρά όπου πρωταγωνιστεί, ανανεώθηκε και για δεύτερη περίοδο.
Αλλες παραγωγές του ABC που θα συνεχιστούν είναι οι: «Once upon a time», «Grey’ s Anatomy», «The Goldbergs», «American Crime» και «Scandal».
Αντιθέτως το «Nashville», με θέμα τον λαμπερό κόσμο της μουσικής κάντρι, δεν θα συνεχιστεί μετά την τέταρτη περίοδό του. Αυλαία και για τα «Castle» και «Agent Carter», ενώ τα πολυδιαφημισμένα «Muppets» ζουν την πιο ντροπιαστική στιγμή της καριέρας τους καθώς το σόου τους μετά βίας κατάφερε να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο του αποσπώντας αρνητικές κριτικές και χαμηλές τηλεθεάσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ