Με έντονο πολιτικό μήνυμα, το τραγούδι της Ουκρανίας αναδείχθηκε πρώτο στο φετινό 61ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Οι Minus One που εκπροσώπησαν επάξια την Κύπρο τραγούδησαν 14οι κατά σειρά, μετά την Αυστραλία. Η Κύπρος πήρε 96 βαθμούς και τερμάτισε 21η.

Η τραγουδίστρια παρέλαβε το βραβείο της από τον περσινό νικητή από τη Σουηδία, τον Μανς Ζεμερλόου. Η Ουκρανία είχε κερδίσει τον διαγωνισμό και το 2004 με τη Ρουσλάνα.

Το τραγούδι της Ουκρανίας συγκέντρωσε από τις εθνικές επιτροπές και από το κοινό 534 βαθμού και ακολούθησαν η Αυστραλία με 511 βαθμούς και η Ρωσία με 491 βαθμούς. Με βάση την πρώτη ψηφοφορία, εκείνη των κριτικών επιτροπών, πρώτη αναδείχθηκε η Αυστραλία, ακολούθησαν η Ουκρανία, η Γαλλία, η Μάλτα και η Ρωσία. Όλα όμως άλλαξαν όταν προστέθηκαν οι ψήφοι των τηλεθεατών που διαμόρφωσαν την τελική πεντάδα.

Οι οικοδεσπότες, Μανς Ζεμερλόου και Πέτρα Μέντε, καλωσόρισαν το κοινό από την Ευρώπη την Αυστραλία και την Κίνα, αλλά και από τις ΗΠΑ, όπου φέτος μεταδόθηκε για πρώτη φορά ο διαγωνισμός από το δίκτυο Logo. Στην Ελλάδα την παρουσίαση μέσω των συχνοτήτων της ΕΡΤ έκαναν η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Ο αμερικανός Τζάστιν Τίμπερλέικ ήταν η έκπληξη των διοργανωτών, που ανέβηκε στη σκηνή του Globe Arena στον τελικό του διαγωνισμού της Eurovision για να ερμηνέυσει δύο τραγούδια του: το «Rock Your Body» και το ολοκαίνουργιο «Can’t Stop the Feeling».

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Eurovision η Ελλάδα δεν συμμετείχε στον τελικό της Eurovision επειδή αποκλείστηκε στον ημιτελικό.

Από φέτος, άλλαξε ο τρόπος που παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα, προκειμένου να εντείνουν την αγωνία για τον νικητή ως το τέλος του διαγωνισμού. Η ανακοίνωση της βαθμολογίας έγινε σε τρία στάδια: Στο πρώτο, τα τηλεοπτικά δίκτυα των 42 χωρών που συμμετείχαν ανακοίνωσαν τους βαθμούς, από έναν ως δέκα, που έδωσαν οι κριτικές τους επιτροπές επαγγελματιών. Στη συνέχεια αυτές οι κριτικές επιτροπές έδωσαν τους 12 βαθμούς τους. Τέλος στο τρίτο στάδιο, η διοργανώτρια αρχή προσέθεσε τους βαθμούς από κάθε χώρα μέσω της ψηφοφορία των τηλεθεατών (televoting), ξεκινώντας από τον υποψήφιο που συγκέντρωσε τους λιγότερους και φτάνοντας σε αυτόν που έλαβε τους περισσότερους. Η αλλαγή χαρακτηρίστηκε ως «η μεγαλύτερη που γίνεται ποτέ από τότε που εισήχθη το σύστημα των 12 βαθμών πριν από περισσότερα από 40 χρόνια».

«Απίστευτη» η νίκη στη Eurovision, δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος

Την «απίστευτη νίκη» της της Τζαμάλα στην 61η Eurovision χαιρέτισε μέσω Twitter ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. «Ναι!!! Μια εμφάνιση και μια νίκη απίστευτη! Όλη η Ουκρανία σας λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ Τζαμάλα» έγραψε.

Συγχαρητήρια στην τραγουδίστρια έδωσε, επίσης μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός της χώρας Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, ο οποίος ευχήθηκε «δόξα στην Ουκρανία!».

Το τραγούδι της Τζαμάλα, «1944», αναφέρεται στον ξεριζωμό των Τατάρων της Κριμαίας στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και το τραγούδι δεν αναφέρεται ευθέως στα γεγονότα της επαναπροσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, τόσο η επιλογή, όσο και οι δηλώσεις των δημιουργών του και πολιτικών της Ουκρανίας, έδωσαν πολιτική διάσταση στη συμμετοχή. Η ίδια η τραγουδίστρια έχει να επισκεφθεί την οικογένειά της εδώ και δύο χρόνια λόγω του πολέμου.

Η Ρωσία είχε διαμαρτυρηθεί σχετικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στον διαγωνισμό με το συγκεκριμένο τραγούδι, υποστηρίζοντας ότι αντιβαίνει τους κανονισμούς της Eurovision, οι οποίοι απαγορεύουν «τους στίχους, τη γλώσσα ή τις χειρονομίες πολιτικού ή παρεμφερούς χαρακτήρα».

Ωστόσο οι διοργανωτές έκριναν ότι οι στίχοι του τραγουδιού έχουν «ιστορικό» χαρακτήρα και επικύρωσαν τη συμμετοχή του.

Ένας από τους κύριους επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού κινήματος της πλατείας Μαϊντάν του Κιέβου, που οδήγησε στην καθαίρεση τον Φεβρουάριο του 2014 του τότε προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε ότι θα ήταν επίκαιρο η Ουκρανία, η οποία θα φιλοξενήσει τον επόμενο διαγωνισμό της Eurovision, να τον διοργανώσει στην Κριμαία.

«Θα αποδιδόταν δικαιοσύνη αν η επόμενη Eurovision γινόταν στα ιστορικώς πάτρια εδάφη της Τζαμάλα – την Κριμαία στην Ουκρανία» έγραψε στο Twitter ο Μουστάφα Νάγεμ.