Με το πρόγραμμα «παγωμένο» λόγω εορτών, λογικό ήταν να μειωθεί και το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού. Ηταν μάλιστα πολλοί εκείνοι που αποφάσισαν να εκδράμουν τις ημέρες αυτές, οπότε ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν ανακατατάξεις σε επίπεδο τηλεθέασης. Και όσοι έμειναν όμως δεν έριξαν το βλέμμα τους στο πλέον αδιάφορο πρόγραμμα των τελευταίων ετών.
Υψηλά νούμερα


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι που κάθισαν μπροστά στον δέκτη τους, και μάλιστα οι νεότεροι, παρακολούθησαν σειρές και ταινίες θρησκευτικού περιεχομένου και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό. Τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο ο χιλιοπαιγμένος «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» στον ΑΝΤ1 κατάφερε να σημειώσει συνολική τηλεθέαση γύρω στο 20% την ώρα που στο 15 – 44 άγγιζε το 30% σε μια δύσκολη ζώνη όπως αυτή του prime time. Υψηλά ποσοστά και για τις «Δέκα εντολές», ακόμη και για την κωμική κινηματογραφική εκδοχή της βιβλικής ιστορίας του Νώε που πρόβαλε το Star το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης με τίτλο «Νώε για μία εβδομάδα» και με το 22,4% του δυναμικού κοινού να το παρακολουθεί.
Αναμενόμενα υψηλά τα νούμερα για την Ακολουθία της Ανάστασης η οποία άγγιξε το 25% ενώ απόλυτος θριαμβευτής της περιόδου για μία ακόμη χρονιά ήταν ο Σπύρος Παπαδόπουλος με την εκπομπή «Στην υγειά μας, ρε παιδιά», η οποία στη σαββατιάτικη εορταστική εκδοχή της είχε 30,9% στο σύνολο και 25% στο δυναμικό κοινό.
Τις υπόλοιπες ημέρες το ποσοστό των τηλεθεατών που παρακολούθησαν τηλεοπτικές εκπομπές ήταν απογοητευτικό. Φυσικά στο μεγαλύτερο μέρος του το πρόγραμμα πρόσφερε επαναλήψεις εφετινών ή και παλαιότερων εκπομπών, ενώ απόπειρες κάποιων σόου όπως το «Bravo, Ρούλα» στο Ε απεδείχθησαν κατώτερες των προσδοκιών, εξ ου και το 12,7% που συγκέντρωσε. Φυσικά αναλόγως του μέσου όρου του καναλιού είναι υψηλό το ποσοστό, όμως τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε δυναμική έναντι του συνολικού ανταγωνισμού η εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά δείχνει προς το παρόν σχετική αδυναμία.
Την Τρίτη, οπότε και επέστρεψαν τα νέα επεισόδια των σειρών που προβάλλονται για την εφετινή σεζόν, τα πράγματα άλλαξαν σημαντικά καθώς επέστρεψε και η τηλεοπτική συνήθεια. Ενίσχυση για τη «Μουρμούρα», για το «Μπρούσκο», ακόμη και για το «Νησί» που θυμίζει τις παλιές καλές εποχές της τηλεόρασης. Ως εδώ σχετικά καλά.
Αυτό για το οποίο υπάρχει έντονος προβληματισμός είναι το μέλλον. Είναι ίσως η μοναδική χρονιά που κανένα κανάλι δεν έχει βάλει στο τραπέζι ακόμη θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν.
Χαμηλές προσδοκίες


Η οικονομική αβεβαιότητα αλλά και η αστάθεια που δημιουργεί το καθεστώς των τηλεοπτικών αδειών, σε συνδυασμό με μια γενικότερη σύγχυση που υπάρχει τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και της διαφήμισης, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση τις συζητήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια επιτυχημένα προγράμματα, εκτός απροόπτου, θα πάρουν το πράσινο φως για του χρόνου και αυτό φυσικά αφορά σε πρώτο λόγο τις σειρές και δη τις καθημερινές.
Είναι όμως ολέθριο για μια τηλεοπτική αγορά η οποία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της να πρέπει σχεδόν κάθε μήνα να αντιμετωπίσει διαφορετικά οικονομικά δεδομένα και κυρίως ασάφεια σε σχέση με το μέλλον. Παραγωγή με αξιώσεις δεν μπορεί να γίνει ούτε δίχως χρήματα αλλά σίγουρα ούτε δίχως χρόνο και ομαλές προϋποθέσεις. Το καλοκαίρι θα φανεί οριστικά πώς θα διαμορφωθεί το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο. Ως τότε θα παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ