Στο φινάλε του 6ου κύκλου των «Walking dead» δολοφονείται (αυτό τουλάχιστον αφήνουν να εννοηθεί) με σαδιστικό τρόπο ένας από τους πρωταγωνιστές. Δεν γνωρίζουμε ποιος, αυτό θα το μάθουμε τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε θα ξεκινήσει η προβολή του 7ου κύκλου. Στο μεταξύ διάφορες ιστοσελίδες καλούν τους φίλους της σειράς να δώσουν τα δικά τους προγνωστικά οργανώνοντας γκάλοπ με θέμα τον σοκαριστικό θάνατο: «Ποιον ήρωα της σειράς πιστεύετε πως δεν θα δούμε στον νέο κύκλο;». Πολλοί εκείνοι που συμμετέχουν, περισσότεροι εκείνοι που μέσα από το Internet εκφράζουν την αντίθεσή τους, ακόμη και την οργή τους (με διόλου ευγενικά μηνύματα) για την αιφνιδιαστική εξέλιξη, κατηγορώντας τους παραγωγούς πως χρησιμοποιούν φτηνά τρικ για να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τηλεθεατές αντιδρούν ζητώντας από τους δημιουργούς της αγαπημένης τους σειράς να λάβουν υπόψη τις επιθυμίες τους και να αλλάξουν – διορθώσουν τις σκηνές που δεν τους άρεσαν. Ορισμένες φορές έχουν καταφέρει να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Τις περισσότερες μένουν με το παράπονο, όπως συνέβη πρόσφατα με τη μεγάλη επιτυχία του HBO «Game of thrones» που… πίκρανε χιλιάδες φίλους της σε όλον τον κόσμο. ‘Η με το απογοητευτικό τέλος του «Lost» που περισσότερο μπέρδεψε παρά ξεμπέρδεψε τα πράγματα.
Ο (οριστικός) θάνατος του Τζον Σνόου


Αρκετές λοιπόν εβδομάδες προτού ξεσπάσει το «σκάνδαλο» των «Walking dead» ξεσπούσε θύελλα αντιδράσεων για το δραματικό φινάλε του 5ου κύκλου του «Game of thrones». Τότε που η κάμερα έδειξε έναν από τους πιο δημοφιλείς ήρωες της σειράς, τον Τζον Σνόου, νεκρό στο χιόνι. Το κοινό απαίτησε την ανάσταση – επιστροφή του στέλνοντας ακόμη και υβριστικά μηνύματα στους παραγωγούς, ο Τύπος δημοσίευσε εκατοντάδες άρθρα προσπαθώντας να προλάβει – προβλέψει τις εξελίξεις, ακόμη και οι γυναίκες των σεναριογράφων που «σκότωσαν» τον Σνόου δήλωσαν αποφασισμένες να τους χωρίσουν αν δεν επαναφέρουν τον αγαπημένο τους ήρωα –έκαναν βεβαίως χιούμορ -, όπως όμως ανακοινώθηκε λίγο πριν από την πρεμιέρα του 6ου κύκλου, ο νεκρός δεν πρόκειται να αναστηθεί. Απομένει να δούμε αν η σειρά θα εξακολουθήσει να έχει την ίδια επιτυχία που είχε πριν από την τραγική εξέλιξη. Πάντως, όποια και αν είναι η πορεία της, το σίγουρο είναι πως στα νέα επεισόδια θα υπάρχει λιγότερη σεξουαλική βία. Η απόφαση ελήφθη μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε μια σκηνή βιασμού.
Ο πιο τρομακτικός κλόουν του κόσμου


Στο μεταξύ «Game of thrones» και «Walking dead» εξακολουθούν να αποτελούν κόκκινα πανιά και για διάφορες οργανώσεις γονέων και κηδεμόνων σε Αμερική και Ευρώπη, οι οποίες τις καταγγέλλουν όχι απλώς ως αντιπαιδαγωγικές αλλά και επικίνδυνες για τους νέους ανθρώπους που τις παρακολουθούν φανατικά εξαιτίας των ακραία βίαιων σκηνών τους. Πολλές οι αντιδράσεις και για τις βίαιες σκηνές του «American Horror Story» το οποίο, ειδικά στον 5ο κύκλο με πρωταγωνίστρια τη Lady Gaga, παρουσίασε μερικά από τα πιο τρομακτικά, αρρωστημένα και σεξουαλικά ακραία πλάνα που έχουμε δει στην τηλεόραση. Ο δε τέταρτος κύκλος του, ο οποίος διαδραματιζόταν σε ένα τσίρκο-κολαστήριο, προκάλεσε τις διαμαρτυρίες του Εθνικού Σωματείου Κλόουν της Αμερικής επειδή παρουσίαζε έναν (αποτρόπαιο, είναι η αλήθεια) κλόουν ο οποίος βασάνιζε και δολοφονούσε όποιον έβλεπε στον δρόμο του. «Είμαστε απέναντι σε οποιονδήποτε καλλιεργεί φοβία για τους κλόουν, και αυτό κάνει ο νέος κύκλος του «American Horror Story»» είχε δηλώσει ο πρόεδρος του σωματείου: «Είναι μια γενικότερη συνήθεια του Χόλιγουντ να παίρνει κάτι αγνό και αθώο και να το μετατρέπει σε εφιάλτη με στόχο το κέρδος». «Φοβάμαι πως το έχουμε παρακάνει με αυτόν τον κλόουν. Είναι υπερβολικά τρομακτικός» είχε δηλώσει με τη σειρά του και ένας από τους παραγωγούς της σειράς. Πάντως οι αντιδράσεις δεν επηρέασαν την εξέλιξη. Ο κλόουν αποσύρθηκε αφού προηγουμένως είχε ολοκληρώσει τη μακάβρια αποστολή του.
«Βερσαλλίες» των οργίων


Δευτερευόντως η βία και κυρίως το αχαλίνωτο σεξ το οποίο πρωταγωνιστεί σχεδόν σε κάθε πλάνο της σειράς «Βερσαλλίες» προκάλεσαν αντιδράσεις προτού καν ξεκινήσει η προβολή του σίριαλ στην Αγγλία. Διάφορες ενώσεις τηλεθεατών απαιτούν την απόσυρσή της, αν και, όπως φαίνεται, δεν θα τους γίνει η χάρη καθώς η πρεμιέρα θα δοθεί μέσα στον Μάιο από τη συχνότητα του BBC. Στο μεταξύ τα διαφημιστικά βιντεάκια στο YouTube συνοδεύονται με τη σημείωση «Βίντεο ακατάλληλο για ανηλίκους (κατόπιν αιτήματος του χρήστη που το ανέβασε»). Στη Γαλλία παίχτηκε ήδη ο πρώτος κύκλος με επιτυχία αλλά και πάλι με αντιδράσεις από τηλεθεατές που διαφωνούσαν με την παρουσίαση ενός βασιλιά όχι Ηλιου (όπως αποκαλούσαν τον Λουδοβίκο ΙΔ’) αλλά… σεξομηχανής.
Περί ιστορικής αλήθειας


Αλλους τους ενοχλεί το ωμό σεξ, άλλους η ωμή βία, άλλους η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας (εκείνου, τέλος πάντων, που έχουν μάθει να θεωρούν ιστορική αλήθεια) από την τηλεόραση: στην Τουρκία φανατικοί μουσουλμάνοι έσκισαν τις διαφημιστικές αφίσες και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στα γραφεία παραγωγής του σίριαλ «Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής» για να διαμαρτυρηθούν για τον διόλου κολακευτικό τρόπο με τον οποίο παρουσιαζόταν ενίοτε στο σίριαλ η σημαντική για το τουρκικό έθνος προσωπικότητα. Υπήρξαν επίσης πολίτες που έκαναν μηνύσεις απαιτώντας τη διακοπή της σειράς. Διαμαρτυρίες προήλθαν και από επίσημα στόματα: ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγήκε και μίλησε απαξιωτικά για το σίριαλ. Το CNN Turk αφιέρωσε στον «Σουλεϊμάν» ολόκληρη εκπομπή κατά τη διάρκεια της οποίας ιστορικοί εκλήθησαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.
Γκέι σκάνδαλα


Εντονα αντίδρασε μέρος του κυπριακού κοινού στην εμφάνιση ενός ζευγαριού ομοφυλοφίλων στο σίριαλ «7 ουρανοί και σύννεφα αλήτες», με τον ηθοποιό Τζούλιο Φιλίπο ντ’ Ερίκο που ερμήνευε τον έναν από τους δύο εραστές να γράφει στον λογαριασμό του στο Facebook: «Οι σκηνές του gay ζευγαριού στους «7 ουρανούς» θα προβληθούν κανονικά, όπως ενημερώθηκα. Αν πάλι όχι, τότε λυπάμαι, αλλά είμαστε πολύ στενόμυαλοι. Οση προσπάθεια έχει γίνει και πέρυσι και εφέτος θα πάει χαμένη! Σκοπός της σειράς είναι να διαφωτίσει τον κόσμο, να περάσει το μήνυμα πως όποια σεξουαλική προτίμηση και αν έχεις, δεν παύεις να είσαι άνθρωπος! Κανένας ανήλικος δεν θα γίνει ομοφυλόφιλος βλέποντας αυτές τις σκηνές! Ομοφυλόφιλος γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. Αυτό είναι η φύση του ανθρώπου. Καιρός είναι να το κατανοήσουν κάποιοι και να τους απασχολούν σοβαρότερα θέματα!». Πάντως το ζεύγος της αμαρτίας εξαφανίστηκε από τη σειρά, με τον σεναριογράφο Δημήτρη Τοκαρή να δηλώνει: «Εξακολουθώ να παίρνω μηνύματα από θυμωμένους τηλεθεατές σχετικά με την παρουσία του gay ζευγαριού. Κατόπιν λοιπόν έντονων παραπόνων το θέμα αυτό θα αφαιρεθεί στα προσεχή επεισόδια. Απολογούμαι και πάλι αν αναστάτωσα κάποιους». Παρόμοιες αντιδράσεις προκάλεσε στην Κορέα η προβολή του σίριαλ «Daughters of Club Bilitis» (2011), το οποίο παρουσίαζε τη ζωή τριών ζευγαριών λεσβιών. Εκεί όμως οι διαμαρτυρίες δεν επηρέασαν την εξέλιξη του σεναρίου.

Μια πολύ ενοχλητική οικογένεια
Η σειρά κινουμένων σχεδίων «Family Guy» του Σεθ Μακ Φάρλαν τα πρώτα χρόνια προβολής της ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και δέχτηκε πολλές μηνύσεις εξαιτίας του επιεικώς «προχωρημένου» τρόπου με τον οποίο παρουσίαζε τη σύγχρονη αμερικανική οικογένεια. Το Fox που την πρόβαλλε αναγκάστηκε να αποσύρει ορισμένα πολύ τολμηρά επεισόδια ή και να διακόψει την προβολή της. Οσο όμως μια μερίδα του κοινού αντιδρούσε ζητώντας την απόσυρσή της, άλλοι τόσοι τηλεθεατές (και δεν ήταν λίγοι) απαιτούσαν τη συνέχισή της. Αυτοί νίκησαν καθώς η σειρά προβάλλεται ακόμη.
Και μία περίπτωση διαφορετική

Το «Transit Girls», που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Νοέμβριο, είναι η πρώτη σειρά με θέμα τον έρωτα δύο γυναικών που προβλήθηκε στην ιαπωνική τηλεόραση. Και εδώ οι αντιδράσεις ήταν πολλές, δεν προήλθαν όμως από σοκαρισμένους τηλεθεατές αλλά από τηλεθεατές που θεώρησαν πως η σειρά προσπαθούσε με λανθασμένο τρόπο να περάσει τα σωστά μηνύματα! Οπως δήλωσε η ακτιβίστρια Μάκι Μουράκι: «Βάζοντας δύο κορίτσια γυμνά κάτω από ένα λευκό σεντόνι (αναφέρεται στη φωτογραφία με την οποία διαφημίστηκε η σειρά) και χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «απαγορευμένο» γίνεσαι αναχρονιστικός. Το θέμα δεν είναι μόνο το σεξ. Αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες στη ζωή μας, για παράδειγμα στη δουλειά μας. Το να προβάλλουμε μόνο τη σέξι εικόνα δεν είναι κάτι που με χαροποιεί». Μαθήματα προόδου και ισότητας;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ