Ακόμη κι αν η τηλεόραση δεν ακολουθεί την εποχή της, ο κόσμος είτε από ένστικτο είτε από λογική στρέφει το βλέμμα του μόνο σε ό,τι τον αφορά και σε ό,τι συμβαδίζει σε κάποιον βαθμό έστω με αυτό που συμβαίνει. Επίσης χαρακτηριστική είναι η στροφή του κοινού σε ό,τι δεν παραπέμπει στα όσα δυσάρεστα συμβαίνουν και το βλέμμα, σαφέστατα πλέον, ανήκει στην ψυχαγωγία. Γι’ αυτό και η πρεμιέρα των δύο σόου, του «Your face sounds familiar» στον ΑΝΤ1 αλλά και του «X Factor» στον Σκάι, ενθουσίασαν –όχι όπως άλλοτε, όπου το φράγμα του 50% έσπαγε για πλάκα -, τουλάχιστον σε σχέση με αυτό που συμβαίνει πια στην ελληνική τηλεόραση, όπου οι μέσοι όροι έχουν καταδικαστεί να φλερτάρουν με το 20%-30%.
Σε ό,τι αφορά την τηλεθέαση του «YFSF» στην πρεμιέρα του η τηλεθέαση άγγιξε κατά μέσον όρο στο σύνολο του κοινού το 39,7% ενώ στο δυναμικό κοινό 15-44 προηγήθηκε με 42,2%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά τηλεθέασης προήλθαν από τις γυναίκες 15-24, οι οποίες παρακολούθησαν το σόου σε ποσοστό 54,4%. Συγκεκριμένα το σόου του ΑΝΤ1 επικράτησε στη ζώνη μετάδοσής του στο σύνολο του κοινού με 37,9% και στο κοινό 15-44 με 40,2% κερδίζοντας προβάδισμα 28,9 μονάδων από το δεύτερο κανάλι. Η μεγαλύτερη όμως διαφορά στη ζώνη μετάδοσής του σημειώθηκε στο γυναικείο κοινό 15-24 με ποσοστό τηλεθέασης 52,4%, με την απόσταση από το δεύτερο κανάλι να εκτοξεύεται στις 39,1 μονάδες.
Χαμηλότερα τα ποσοστά του «X Factor» στην πρεμιέρα, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι μιλάμε για ένα μικρότερο κανάλι όπως ο Σκάι, με χαμηλότερο μέσο όρο τηλεθέασης και φυσικά το ότι τα επεισόδια που προβάλλονται δεν είναι οι τελικοί του σόου αλλά η διαδικασία των οντισιόν, από τις οποίες απουσιάζει φυσικά ο Σάκης Ρουβάς. Στο σύνολο λοιπόν το σόου του Σκάι σημείωσε μέσο όρο 19,2%, ενώ υπήρξε τέταρτο στο οποίο η τηλεθέαση έφτασε ως το 21,9%. Στο κοινό 15-44 ο μέσος όρος ήταν 22,7%, με ρεκόρ το σημείο στο οποίο το κοντέρ άγγιξε το 25,6%.
Οπως αναμενόταν, στα δεύτερα επεισόδια η τηλεθέαση, σύμφωνα με τον άγραφο νόμο της τηλεόρασης, προσγειώθηκε ελαφρώς καθώς πάντα η πρεμιέρα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το «YFSF» το βράδυ της δεύτερης προβολής του είχε μέσο όρο 34,8% και στο 15-44 είχε 36,7%. Σαφής πτώση και από νωρίς σχετικά. Το «X Factor» το βράδυ της Παρασκευής είχε μέσο όρο 19% και στο 15-44 έφτασε το 21,3%. Η πτώση εδώ είναι αισθητά μικρότερη, σχεδόν μηδενική και σε μερικές εβδομάδες η είσοδος Ρουβά αναμένεται να το απογειώσει.
Τα ποσοστά των… λοιπών
Στη σφαίρα των αριθμών, και πάντα της ψυχαγωγίας, η πρεμιέρα της νέας σειράς του ΑΝΤ1 «Daddy cool» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως και χλιαρή με τηλεθέαση που στον μέσο όρο έφτασε το 21,3% και στο 15-44 το 24,8%. Στις σειρές όμως και ειδικά στις νέες χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φανεί ο πραγματικός αριθμός τηλεθεατών.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εφέτος ήταν μια χρονιά που τα σίριαλ δεν μεγαλούργησαν. Το «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» στον Αlpha βρίσκεται σε πτωτική πορεία σε σχέση με το παρελθόν καθώς, όπως φαίνεται, τόσο το κοινό όσο και η ίδια η σειρά εμφανίζουν σημάδια κόπωσης. Το «Σόι» στο ίδιο κανάλι δεν κατάφερε να ξεφύγει από τον μέσο όρο που οριακά περνά το 20%. Ομως και στο Mega οι σειρές «Μάλιστα Chef» και «Η χειρότερη εβδομάδα της ζωής μου» κινήθηκαν μέτρια. Αντιθέτως, πολύ καλή είναι η πορεία του «Μπρούσκο» παρά την τρίτη σεζόν αλλά και της άλλης καθημερινής σειράς του καναλιού «Δίδυμα φεγγάρια». Τέλος, άλλη μία αποτυχημένη απόπειρα είναι αυτή που έκανε το Star με την «Τρελή οικογένεια», η οποία απλώς φλερτάρει με μονοψήφια.

HeliosPlus