Νέο κύκλο επαφών με αρμόδιους φορείς έχει ανοίξει εδώ και λίγες ημέρες ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς σχετικά με το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών, για το οποίο φαίνεται ότι συνεχίζεται η… διαβούλευση. Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους την περασμένη Δευτέρα συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης.
Να σημειωθεί ότι οι συναντήσεις αυτές γίνονται μέσα σε ένα κλίμα το οποίο η πολιτική αντιπαράθεση για τις αδειοδοτήσεις έχει πολώσει σε μέγιστο βαθμό. Η επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση περιορίστηκε σε ένα non paper στο οποίο αναφερόταν ότι ο κ. Παππάς «άκουσε τις προτάσεις των εκπροσώπων σχετικά με την τελική μορφή που θα λάβει ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ώστε έπειτα από 25 χρόνια να λειτουργήσουν με επίσημη άδεια». Ο ίδιος υπογράμμισε «ότι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας συνιστά πρωταρχική μέριμνα της κυβέρνησης, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα των φορέων και αύξησε σημαντικά τα κατώτατα όρια προσωπικού που απαιτούνται από τους υποψηφίους στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση».
Επιδημία διαρροών και παραπληροφόρηση

Είναι προφανές ότι η εικόνα από τη συνάντηση που αποτυπωνόταν στο non paper δεν ανταποκρίνεται και τόσο στην πραγματικότητα, αφού η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «επιδημία non papers και διαρροών» και κάλεσε «την κυβέρνηση και τα κόμματα που την υιοθετούν να εγκαταλείψουν αυτές τις τακτικές, που οδηγούν σε κατευθύνσεις παραπληροφόρησης, όταν μάλιστα δεν γνωστοποιείται η προέλευση των μηνυμάτων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις της ΕΣΗΕΑ επικεντρώνονται στο γεγονός ότι από το non paper διαφαινόταν πως η κυβέρνηση έχει τη στήριξη των φορέων στη διαχείριση του θέματος των αδειοδοτήσεων, ενώ στην ουσία το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε σε βάθος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι φορείς εξήγησαν στον κ. Παππά ότι είναι λίγο άκαιρο να ζητεί προτάσεις εκ των υστέρων και αντ’ αυτού του έθεσαν μια σειρά θεμάτων που αφορούν τους κλάδους που εκπροσωπούν.


Aδιέξοδο με το ΕΣΡ

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) κ. Δ. Κουμπιάς, «το γεγονός ότι είπαμε στον υπουργό πως το θέμα αυτό δεν μας αφορά δεν σημαίνει αυτόματα και ότι συμφωνούμε με την επιλογή να αποφασίζει η κυβέρνηση για τον αριθμό των αδειών». Ο κ. Κουμπιάς τονίζει ακόμη ότι «προσωπική μου αίσθηση, αν και δεν αναφέρθηκε ρητά στη συνάντηση, είναι ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παρακαμφθεί το ΕΣΡ στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων». Ο κ. Κουμπιάς λέει ότι ο υπουργός τόνισε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση στο θέμα της σύστασης της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά το αδιέξοδο δεν μπορεί να συνεχίζεται για πολύ ακόμη».
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Σταμάτης Νικολόπουλος αναφέρει ότι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι επικεντρώθηκαν στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ζήτησαν από τον κ. Παππά να σταματήσει η πρακτική της ταύτισης των δημοσιογράφων με τη διαπλοκή. «Επίσης θέσαμε το μείζον θέμα του Ασφαλιστικού, για το οποίο ο κ. Παππάς δήλωσε αναρμόδιος, καθώς ακόμη και το αγγελιόσημο στο Διαδίκτυο, το οποίο είχαμε συζητήσει μαζί του στο παρελθόν και για το οποίο πήραμε τη διαβεβαίωση ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο της καταγραφής των δημοσιογραφικών ιστοσελίδων από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης» σημειώνει ο κ. Νικολόπουλος.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το non paper ανέφερε πως η αύξηση του κατώτατου ορίου προσωπικού για τους τηλεοπτικούς σταθμούς υπήρξε αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων. Να σημειωθεί ότι τα όρια που προβλέπονται από το σχετικό νομοσχέδιο έχουν γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης, δεδομένου ότι στο επιχειρηματικό τοπίο που λειτουργούν σήμερα τα κανάλια κρίνονται ως ανεδαφικά. Συμμετέχοντες στη συνάντηση αναφέρουν ότι αυτό δεν ήταν αίτημα των φορέων, αλλά απόφαση του υπουργού.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ) κ. Μάρκος Γκανάς τονίζει ότι «είπαμε στον κ. Παππά πως ο αριθμός των αδειών είναι πλέον ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσει η Βουλή», ενώ στην επισήμανση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας ο υπουργός σημείωσε ότι «ανέβασα το κατώτατο όριο από 200 εργαζομένους σε 400, τι άλλο να κάνω;».

HeliosPlus