Ο πρωταγωνιστής της σειράς «Mr Robot», που έκανε πρεμιέρα στον ΟΤΕ TV την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, είναι ο Έλιοτ, ένας νεαρός χάκερ που έχει αποφασίσει να κηρύξει πόλεμο εναντίον ενός πολυεθνικού κολοσσού. Η σειρά ξεκινάει με έναν μονόλογο του Έλιοτ, (τον οποίο υποδύεται με σαγηνευτική οικονομία έκφρασης ο Ράμι Μάλικ), που δηλώνει πεπεισμένος ότι «το 1% του 1%, οι άνθρωποι που παίζουν τον Θεό χωρίς να ρωτάνε κανέναν» τον παρακολουθούν. (Βλέπουμε άντρες με σκούρα κοστούμια να μπαίνουν πίσω του στο Μετρό).

Ο Ελιοτ τα πρωινά εργάζεται σε μια εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας, την «AllSafe», πελάτης της οποίας είναι η πολυεθνική «Ε Corp», με πλοκάμια που απλώνονται σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Όταν όμως πέφτει το βράδυ ο Έλιοτ μεταμορφώνεται σε έναν ψηφιακό εκδικητή, που χρησιμοποιεί το ταλέντο του στον προγραμματισμό για να διορθώσει κοινωνικές αδικίες. Ο Έλιοτ θα αντιμετωπίσει μεγάλο δίλημμα όταν ο μυστηριώδης αρχηγός μίας οργάνωσης αναρχικών χάκερ (τον υποδύεται ο Κρίστιαν Σλέιτερ), τον στρατολογεί προκειμένου να καταστρέψει την εταιρεία που έχει αναλάβει να προστατεύσει.

Ο Έλιοτ είναι το πρότυπο του «θυμωμένου νεαρού». Είναι θυμωμένος με την κοινωνία, τη σύγχρονη πραγματικότητα, την ολοένα αυξανόμενη ανισότητα, την απόλυτη δύναμη του χρήματος και την υποβάθμιση της προσωπικής ελευθερίας σε έναν κόσμο όπου όποιος έχει τη δυνατότητα μπορεί να παρακολουθεί όλους τους υπόλοιπους. Ομως δεν είναι ξεκάθαρο αν ο θυμός του προέρχεται από μια ψύχραιμη ανάλυση της πραγματικότητας ή είναι απλά το αποτέλεσμα μιας προσωπικής παράνοιας. Όταν η ψυχίατρός του τον ρωτάει για ποιον λόγο είναι τόσο θυμωμένος ο Έλιοτ απαντά: «Επειδή νοιώθω ότι οι ήρωές μας είναι κάλπικοι και ότι ο κόσμος όλος δεν είναι παρά ένα ψέμα». Αφού τελειώσει τον μονόλογό του διαπιστώνουμε ότι τελικά δεν έλεγε τίποτα. Ο μονόλογος ήταν μόνο στο μυαλό του. Ο Έλιοτ είναι επίσης εθισμένος στη μορφίνη και αρνείται να πάρει τα φάρμακα που του έχει συστήσει η ψυχίατρος. Που τελειώνει η αλήθεια και που αρχίζει η φαντασία; Πόσες από τις περιπέτειες του Ελιοτ είναι πραγματικές και πόσες απλά τις φαντάζεται; Αυτό το ίχνος υποψίας κάνει τη σειρά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, δίνοντας μια διαφορετική τροπή στην αφήγηση, κερδίζοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον των θεατών.

Σε συνεντεύξεις του στον αμερικανικό Τύπο ο δημιουργός της σειράς Σαμ Ισμαήλ που είναι αιγυπτιακής καταγωγής έχει δηλώσει ότι εμπνεύστηκε εν μέρει τον χαρακτήρα του Ελιοτ παρακολουθώντας την Αραβική Άνοιξη. Μια άλλη πηγή έμπνευσης είναι η ιστορία με τον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος πριν λίγο καιρό είχε διαρρεύσει τα απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA).

Μία πτυχή του σεναρίου έχει να κάνει και με την Ελλάδα, αλλά δεν θα σας την αποκαλύψουμε. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ανάμεσα στους στόχους της ομάδας χακτιβιστών που διευθύνει ο Mr Robot είναι και η διαγραφή του χρέους, όχι μόνο πολιτών, αλλά και κρατών.

Η σειρά είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρική, με πολλές ανατροπές, έντονους ρυθμούς και δυνατές ερμηνείες. Πρόκειται για μια παραγωγή όπου το Διαδίκτυο με τα μυστικά και τις χωρίς όρια δυνατότητές του αναδεικνύεται στον απόλυτο πρωταγωνιστή, δείχνοντας το δρόμο προς την (σκοτεινή;) κοινωνία του μέλλοντος.

Το «Mr Robot» έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και ήδη πήρε έγκριση για την παραγωγή δεύτερου κύκλου επεισοδίων που θα βγει στον αέρα μέσα στο 2016 (θα τον δούμε και στην Ελλάδα, πάλι από τον OTE TV).

Η σειρά προβάλlεται κάθε Τρίτη στις 23:00 στο OTE CINEMA 4HD.