Με νέες τροποποιήσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς προχωρά ουσιαστικά στο «ξήλωμα» των μελών του ΕΣΡ των οποίων η θητεία έχει λήξει αλλά παραμένουν στην θέση τους μετά από παράτασή της. Σύμφωνα με την αλλαγή αυτή για όσες εκ του Συντάγματος προβλεπόμενες ανεξάρτητες αρχές δεν έχει γίνει αντικατάσταση των αποχωρούντων μελών εντός της προβλεπόμενης εξάμηνης προθεσμίας και ανασυγκρότηση των αρχών αυτών, αποχωρούν και τα υπηρετούντα μέλη. Η αντικατάστασή τους πραγματοποιείται εντός δυο μηνών από την έναρξη της ισχύος του νόμου, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχει συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων ώστε με αυξημένη πλειοψηφία 4/5 να ορίσουν τα νέα μέλη του ΕΣΡ, εν προκειμένω.

Σύμφωνα με προφορικές διευκρινίσεις που δόθηκαν η αποχώρηση αφορά τα μέλη που συνεχίζουν να υπηρετούν ενώ η θητεία τους έχει ήδη λήξει. Ως εκ τούτου, αυτό που επιφέρει η εν λόγω ρύθμιση του κ. Παππά είναι ότι καταργεί την διάταξη που επέκτεινε τις θητείες των μελών του ΕΣΡ. Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι έτσι «ανοίγει η δυνατότητα σύγκλισης για νόμιμη σύνθεση» του συμβουλίου, ενώ σημείωσε ότι τα μέλη του ΕΣΡ δεν έχουν συμπληρώσει όλα την προβλεπόμενη από το νόμο θητεία και ότι οποιαδήποτε αντικατάσταση προϋποθέτει την Διάσκεψη των Προέδρων και την απαραίτητη πλειοψηφία. Υπογράμμισε εξάλλου ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι η αρχή». «Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει ο νόμος, είναι η ευρύτατη συναίνεση για την συγκρότηση ενός ΕΣΡ που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πτερύγων», ανέφερε ο κ. Παππάς, συμπληρώνοντας ότι «μπορούμε να ξεκινήσουμε με πνεύμα συνεννόησης και σύγκλισης ώστε να αποδώσουμε στον ελληνικό λαό ένα καθαρό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που του αξίζει».

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Ωστόσο, η διατύπωση περί «υπηρετούντων μελών» προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (ΠαΣοΚ και ΝΔ) καθώς θεωρήθηκε ότι δεν είναι σαφές πως αφορά μόνον τα μέλη της Αρχής των οποίων η θητεία έχει λήξει, αλλά και τους υπόλοιπους. Έτσι, όπως είπαν οι Ευ. Βενιζέλος και Αν. Λοβέρδος πρόκειται για «μείζονα θεσμική παρέμβαση καθεστωτικής νοοτροπίας» και ότι «όλα θα είναι σε εκκρεμότητα, όλα υπό εκβιασμό». «Παραβιάζετε το Σύνταγμα και καταλύετε τις ανεξάρτητες αρχές», τόνισε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «υπάρχουν φραγμοί συνταγματικοί» τους οποίους δεν μπορεί η κυβέρνηση να υπερβεί, ενώ ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «θράσος» και κίνηση που ισοδυναμεί με «πόλεμο», καλώντας την κυβέρνηση να πάρει πίσω όλη την επίμαχη διάταξη. Υπέρ της απόσυρσης της διάταξης τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση που κράτησε στο παρελθόν στην Διάσκεψη των Προέδρων όσον αφορά την πλήρωση των μελών των ανεξάρτητων αρχών, κάτι που διέψευσε ο Πρόεδρος της Βουλής –και τότε γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Ν. Βούτσης.

Το θέμα αποσαφηνίστηκε όταν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «παρεξήγηση» διαβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω διάταξη αφορά μόνον τα μέλη του ΕΣΡ και άλλων ανεξάρτητων αρχών η θητεία των οποίων έχει λήξει και έχει παραταθεί κι έτσι παραμένουν στην θέση τους. Μάλιστα υπήρξε αναδιατύπωση σύμφωνα με την οποία αποχωρούν αυτοδικαίως τα μέλη των οποίων έχει λήξει η θητεία. Ενώ έγινε αποδεκτή τελικά και η παραίνεση του κ. Βενιζέλου να αποσαφηνιστεί ότι τα όργανα αυτά αν δεν έχουν επαρκή αριθμό δεν θα λειτουργούν αλλά θα αναμένουν την συμπλήρωσή τους. Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε δεκτή την παρατήρηση και έτσι αν δεν έχουν την απαρτία που απαιτείται δεν θα λειτουργούν ενώ έκανε έκκληση προς τα κόμματα «να συνεργήσουν ώστε να έχουμε ταχύτατη συμπλήρωση των μελών των αρχών», μεταξύ των οποίων το ΕΣΡ.

Δεκτή την αναδιατύπωση έκανε και ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς από την πλευρά του και ζήτησε από τα κόμματα «να έρθουμε όλοι και να γίνει πάρα πολύ γρήγορα η Διάσκεψη των Προέδρων διότι υπάρχει συνευθύνη του αδιεξόδου», δηλώνοντας ότι δεν αλλάζει ο αριθμός των μελών των αρχών.

Οι αλλαγές

Ο κ. Παππάς έκανε αποδεκτή την πρόταση του Ευ. Βενιζέλου στο θέμα της ονομαστικοποίησης των μετοχών και έτσι το ΕΣΡ θα δύναται να απευθύνεται σε διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες Ορκωτών Λογιστών για την διακρίβωση της τήρησης της σχετικής υποχρέωσης των υποψηφίων.

Επίσης, με άλλη νομοτεχνική βελτίωση προβλέπεται ότι στην περίπτωση μη ικανοποιητικής συμμετοχής υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των προκηρυσσόμενων αδειών, το ΕΣΡ θα δύναται με αιτιολογημένη απόφασή του, να ματαιώσει τον διαγωνισμό και να επαναπροκηρύξει νέο με τον ίδιο ή μικρότερο αριθμό αδειών.

Άλλη μια αλλαγή που επέφερε ο κ. Παππάς είναι ότι θα εξαιρεθούν τελικά από τον υπό ψήφιση νόμο οι υφιστάμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί που ανήκουν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακόμα, για τους περιφερειακούς σταθμούς και την προκήρυξη αδειών λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός, το ΑΕΠ και η γεωμορφολογία κάθε περιφερειακής ζώνης. Επίσης, όπως και στην περίπτωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ θα επιτρέπεται και στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να έχουν δεύτερη απασχόληση μετά από σχετική άδεια.