Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ Κ18 – Βόλος
ΕΡΤ2, 19.00 & 21.15
Αυλαία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ νέων στον Βόλο. Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Βοσνία, Γερμανία, Λιθουανία, Τουρκία, Σερβία πήραν το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν προκύψει ακόμη τα ζευγάρια του ημιτελικού και του τελικού.

Ντοκιμαντέρ


Doc on ΕΡΤ: Little land
ΕΡΤ2, 23.15
Μέσα από ένα μωσαϊκό μοναδικών χαρακτήρων, o σκηνοθέτης Νίκος Νταγιαντάς ανακαλύπτει τα μυστικά της Ικαρίας και πώς οι ριζικά διαφορετικές ζωές των κατοίκων του νησιού μάς αφορούν άμεσα, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο.

Ξένες ταινίες



Ασύλληπτος επαναστάτης
(Lonely are the brave)
ΕΡΤ1, 16.00
Αριστουργηματική περιπέτεια του υποτιμημένου αλλά σπουδαίου σκηνοθέτη Ντέιβιντ Μίλερ, με τον Κερκ Ντάγκλας (ίσως στην καλύτερη κινηματογραφική στιγμή του) στον ρόλο ενός τυχοδιώκτη ονόματι Τζακ που καβάλα σε ένα άλογο αμφισβητεί το σύστημα και καταδιώκεται από τον νόμο στην έρημο. Είναι ο τελευταίος των Μοϊκανών σε αυτόν τον ασπρόμαυρο ύμνο προς την παλικαριά, την ντομπροσύνη και εν τέλει την ελευθερία. Συμπρωταγωνιστούν η Τζίνα Ρόουλαντς και ο υπέροχος Γουόλτερ Ματάου που παίζει τον αστυνομικό που καταδιώκει τον Τζακ αλλά κατά βάθος εκτιμά. (ΗΠΑ, 1962, 107′)

Η ζωή είναι ωραία
(La vita e bella)


Alpha, 23.00
Ο Ρομπέρτο Μπενίνι υποδύεται τον εβραϊκής καταγωγής Ιταλό που για να προστατεύσει τον γιο του από τη θηριωδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πλάθει έναν ψεύτικο κόσμο, θύμα του οποίου πέφτει τελικά ο ίδιος. Προσωπικός θρίαμβος του Μπενίνι, η ταινία χάρισε στον ηθοποιό το Οσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου κερδίζοντας επίσης το ξενόγλωσσο. Ωστόσο τα ανιστόρητα σημεία της ενόχλησαν πολύ κόσμο (π.χ. η απελευθέρωση του Αουσβιτς όπου τοποθετείται η ιστορία της ταινίας έγινε από τους Ρώσους και όχι από τους Αμερικανούς). (Iταλία, 1997, 110′)

HeliosPlus