Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης εμφανίστηκε στις οθόνες της ΕΡΤ και προανήγγειλε την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τη δημοπράτηση των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών. Όπως διαβεβαίωσε η κατάθεση θα γίνει σήμερα Τρίτη ή αύριο Τετάρτη. Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα διαβεβαίωνα ότι το νομοσχέδιο θα είχε κατατεθεί μέχρι την περασμένη Παρασκευή.
«Όλοι θα πληρώσουν» επανέλαβε για μια ακόμα φορά ο υπουργός και εξήγησε ότι το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει διατάξεις για την κατηγοριοποίηση των αδειών σε εθνικής εμβέλειας – γενικού περιεχομένου, εθνικής εμβέλειας –ενημερωτικά και θεματικά, διατάξεις για τα περιφερειακά κανάλια, αλλά και για την ΕΡΤ και την ΕΕΤ.
Ο κ. Σπίρτζης είπε ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου «είναι μια πολιτική δέσμευση που είχαν τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση» και παραδέχθηκε ότι θα είναι πηγή εσόδων. «Κάποιοι πρέπει να πληρώσουν που δεν έχουν εισφέρει και στη κρίση γενικότερα στη χώρα ένα ευρώ, αλλά έχουν πάρει πάρα πολλά από τη χώρα. Είναι απολύτως κατανοητό σε όλους το τι έχουμε ζήσει και πως αντιμετωπίζεται η Κυβέρνηση από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα τελειώσει όλη αυτή η ιστορία με τις προσωρινές αδειοδοτήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε ο υπουργός το νομοσχέδιο θα έχει δύο μέρη. Το πρώτο, το οποίο έχει επεξεργαστεί ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παπάς έχει να κάνει με τις άδειες που θα πάρουν τα τηλεοπτικά κανάλια. Στο σημείο αυτό ο κ. Σπίρτζης δεν θέλησε να αποκαλύψει πόσες άδειες θα προβλέπονται τελικά στο νομοσχέδιο και αρκέστηκε να παρατηρήσει ότι «δεν θα είναι πολλές».

«Θα είναι ικανός αριθμός και δεν θα είναι μόνο οι πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου. Θα υπάρχουν και άδειες θεματικού περιεχομένου πανελλαδικές, που μπορεί κάποιος επιχειρηματίας που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αυτό το χώρο να επιλέξει να έχει μια θεματική άδεια, ένα θεματικό τηλεοπτικό σταθμό» τόνισε.
Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου σημείωσε ο υπουργός έχει να κάνει με τις τηλεοπτικές συχνότητες και με τη λειτουργία της ΕΕΤ και με όλα αυτά που ζήσαμε με την προηγούμενη Κυβέρνηση.
«Ενάμιση μήνα μετά που έκλεισε η ΕΡΤ έγινε ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών συχνοτήτων και οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ήταν μια εταιρεία. Μια εταιρεία είναι η Digea που ιδιοκτήτης της Digea είναι τα έξι πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλια. Δηλαδή η ΕΡΤ σήμερα πληρώνει 190.000 το μήνα, για να μπορεί να εκπέμπει τα προγράμματά της» τόνισε ο κ. Σπίρτζης.
Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΡΤ έκλεισε για να ελέγχουν τις συχνότητες συγκεκριμένοι επιχειρηματίες. «Η ΕΡΤ δεν έκλεισε για να απολυθούν οι εργαζόμενοι ή άλλοι, έκλεισε για να έχουμε μια απόλυτη δέσμευση, έναν απόλυτο έλεγχο των τηλεοπτικών συχνοτήτων από συγκεκριμένους επιχειρηματίες». Μάλιστα είπε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί μια θυγατρική της ΕΡΤ που θα είναι ανταγωνιστική εταιρεία της Digea, η οποία θα αναπτύξει Δίκτυο σε όλη τη χώρα.. «Θα αναπτύξει πραγματικό Δίκτυο σε όλη τη χώρα, όχι μαϊμού. Γιατί πέρα από τις ευθύνες που έχει η ΕΕΤ ευθύνες έχει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Στο Υπουργείο βρήκαμε μια μελέτη που έχει παραλειφθεί από τις Υπηρεσίες, προέβλεπε 275 σημεία αν θυμάμαι καλά το νούμερο σε όλη τη χώρα για να έχουμε επαρκή κάλυψη σε όλη τη χώρα» σημείωσε.
Στη συνέχεια ο κ Σπίρτζης εξαπέλυσε βολές κατά της ανεξαρτησίας της ΕΕΤ. «Υπάρχουν και κάποια θέματα που αγγίζουν ευαίσθητες εθνικές χορδές, όπως στη Θράκη και στις ακριτικές περιοχές στα νησιά μας δεν μπορούν να δουν ελληνική τηλεόραση, βλέπουν τις τηλεοράσεις τα προγράμματα άλλων χωρών και αυτά προφανώς η «ανεξάρτητη» ΕΕΤ στη λειτουργία της ή ένας ιδιώτης μπορεί να μην θέλει ή να μην τον συμφέρει να τα καλύψει. Εμείς έχουμε το χρέος και η ΕΡΤ ως δημόσια τηλεόραση και το κράτος και η Κυβέρνηση να μην έχει τέτοιου είδους κενά στη χώρα» τόνισε.