Μετά το πλήθος καταγγελιών πολιτών για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας από τα ΜΜΕ καθ’ όλη την εβδομάδα πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το ΕΣΡ προχωρεί αυτεπαγγέλτως σε έλεγχο όλων των στοιχείων προκειμένου να προβεί στη λήψη αποφάσεων σύμφωνα με τον νόμο.

Σημειώνεται ότι ήδη από τις 29 Ιουνίου το ΕΣΡ είχε απευθύνει, μέσω δελτίου Τύπου στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας, σύσταση για την τήρηση της ισομέρειας, της αντικειμενικότητας και της συμμόρφωσής τους με τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, κατά την παρουσίαση των ειδήσεων που αφορούν το δημοψήφισμα.

Την 1η Ιουλίου το ΕΣΡ εφιστούσε την προσοχή των υπευθύνων των ειδησεογραφικών εκπομπών ως προς την τήρηση της παραγράφου 8 της ΚΥΑ 10930/29.06.2015 που αφορά στην ισομερή μετάδοση των απόψεων του ΝΑΙ και του ΟΧΙ.

Επίσης, στις 3 Ιουλίου το ΕΣΡ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 2/03.07.2015 Πράξη, σύμφωνα με την οποία υποδείκνυε σε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας «κατά τη διάρκεια της προ του δημοψηφίσματος ημέρας, καθώς και κατά την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 και μέχρι τις 19:00 να μην μεταδίδουν διαφημιστικά μηνύματα και συγκεντρώσεις ή άλλες εκδηλώσεις των Επιτροπών Υποστήριξης ή των κομμάτων, με εξαίρεση τις δηλώσεις των επικεφαλής των Επιτροπών Υποστήριξης και των αρχηγών κομμάτων που γίνονται κατά τη διάρκεια της δημοψηφισματικής διαδικασίας. Κατά τον ίδιο χρόνο δεν επιτρέπεται η μετάδοση δημοσκοπήσεων και η διοργάνωση συζητήσεων με προδημοψηφισματικό περιεχόμενο».

Την ίδια μέρα το ΕΣΡ είχε αποστείλει έγγραφο που ζητούσε το 24ωρο πρόγραμμα τους, από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 5 Ιουλίου, καθώς και τη συμπλήρωση εντύπου με τα στοιχεία παρουσίασης (εμφανίσεις εκπροσώπων του ΝΑΙ και του ΟΧΙ) της προδημοψηφισματικής δραστηριότητας των Επιτροπών Υποστήριξης ή των κομμάτων ή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζουν το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ.