Ένα ρεπορτάζ για το ελληνικό ζήτημα αποτέλεσε το πρώτο θέμα με το οποίο εγκαινιάστηκε το 24ωρο αγγλόφωνο πρόγραμμα της τηλεόρασης της Deutsche Welle.

Η μετάδοση σε 24ωρη βάση αγγλόφωνου ειδησεογραφικού περιεχομένου από το γερμανικό δίκτυο είναι μία σημαντική στροφή στην μακρά ιστορία του και στην προσπάθειά του να αποτελέσει τη φωνή της Γερμανίας στον υπόλοιπο κόσμo. Με την κίνηση αυτή η Deutsche Welle ακολουθεί στην πραγματικότητα το ανάλογα παράδειγμα του γαλλικού δικτύου France24 και του ρωσικού RT, που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει επίσης στροφή προς το αγγλόφωνο κοινό.

Η επιλογή της ελληνικής κρίσης ως βασικού θέματος για να εγκαινιαστεί αυτή η νέα εποχή της Deutsche Welle, ακόμη κι αν δεν κρύβει κάποιον εκούσιο συμβολισμό, έχει αν μη τι άλλο βαρύνουσα σημειολογία.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας στο παλιό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, το κοινό που ήρθε στη Βόννη για να παρακολουθήσει το Global Media Forum, ένα από τα κορυφαία δημοσιογραφικά συνέδρια παγκοσμίως, παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα από μία γιγαντοοθόνη τυπικά το πρώτο ρεπορτάζ της αγγλόφωνης DW, μία ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις γύρω από τις επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εν όψει της βραδινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για την ελληνική κρίση.

Το Global Media Forum ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη, θέτοντας προς συζήτηση μεταξύ άλλων θέματα όπως: δημοσιογραφική δεοντολογία, ελευθερία του λόγου, η κρίση αξιοπιστίας του Τύπου, τα ΜΜΕ στο ψηφιακό περιβάλλον, καλές δημοσιογραφικές πρακτικές, προστασία των δημοσιογράφων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, θέματα επικοινωνίας σε συνθήκες κρίσης, διπλωματία και μέσα ενημέρωσης, μετανάστευση, ανθρωπιστικές κρίσεις, ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων κ.ά.

Στο συνέδριο συμμετέχουν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο. Την έναρξη των εργασιών του κήρυξε ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle, Πέτερ Λίμπουργκ, η Γερμανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρία Μπέχμερ, η ομοσπονδιακή υπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκρίτερς και ο και ο υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Μέσων Ενημέρωσης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Μαρκ Γιαν Έουμαν.