Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η οποία είχε ως θέμα την διατύπωση γνώμης για τις θέσεις προέδρου, διευθύνοντος συμβούλου και των μελών του ΔΣ της ΕΡΤ Α.Ε.

Την μετάθεση της διαδικασίας ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής και της Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Παππάς θα αναχωρήσει το πρωί της Πέμπτης μαζί με τον πρωθυπουργό για τη Σύνοδο Κορυφής στην Ρίγα της Λετονίας.

Στην επιστολή αναφέρεται:

«Σας γνωστοποιώ την βούλησή μου να συμμετάσχω στην διαδικασία ακρόασης του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των μελών του ΔΣ ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 43Α, 49Α του ΚτΒ και 7 του νόμου 4324/2015.

» Παρακαλώ θερμά όπως μεταθέσετε την ως άνω διαδικασία ακρόασης της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την πρώτη διαθέσιμη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδος (25-29 Μαΐου 2015)» αναφέρει ο κ. Παππάς στην επιστολή του.

Ο υπουργός Επικρατείας εισαγωγικά αναφέρει στην επιστολή ότι με έγγραφο από την 11η Μαΐου είχε ζητηθεί η σύγκληση και ακρόαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ότι με έγγραφο από την Βουλή ορίστηκε ημερομηνία συνεδρίασης της Επιτροπής η 21η Μαΐου και ώρα 10.30.


Βολές των εργαζομένων εναντίον της νέας διοίκησης

Την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Νίκος Παππάς δεν έχει αναφερθεί αναλυτικά στο εύρος των δομών της ΕΡΤ που θα λειτουργήσουν και την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει την ΕΡΤ με νέο πρόγραμμα και με όλους τους εργαζόμενους και «δεν θα καταφύγει σε απαξιωτικές λύσεις απλής αλλαγής του λογότυπου στην οθόνη» εκφράζουν με ομόφωνο ψήφισμα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι «ανεξαρτησία της ΕΡΤ δεν αρκεί να εξαρτάται από τη βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά πρέπει να θωρακιστεί θεσμικά κάτι που ο νόμος δεν έχει εξασφαλίσει».
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα «οι διακηρύξεις για μία ΕΡΤ μακριά από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος δεν είναι δυνατόν να υλοποιούνται με την επανεγκατάσταση στην ΕΡΤ του ίδιου ακριβώς συστήματος που ροκάνισε τη δυναμική της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Πρόκειται για το σύστημα που υπηρέτησε όλες τις διοικήσεις των τελευταίων ετών. Εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για την τοποθέτηση στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ενός προσώπου που υπηρέτησε ιδέες και σχέδια συρρίκνωσης που απορρίπτουμε, τον Λάμπη Ταγματάρχη, και τον καλούμε να μην επιχειρήσει να συνεργαστεί εκ νέου με το ίδιο αυτό σύστημα».