«Εχουμε έλθει από τις 3 παρά τέταρτο για να δούμε τον Σάκη», μου εξομολογείται αφοπλιστικά η 93χρονη κυρία Λίτσα. Με τον σύζυγό της από το μεσημέρι έπιασαν στασίδι στα πεζούλια της πλατείας για να απολαύσουν τον Σάκη Ρουβά. «Το «Αξιον εστί» το έχω ακούσει από τον Μπιθικώτση και λόγω ηλικίας το έχω ζήσει διαφορετικά. Ομως τώρα ήρθα για τον Ρουβά. Θα αντέξω μια χαρά ως τις 9!».
Δεν ήταν η μόνη ηλικιωμένη η οποία ξεκίνησε από νωρίς για να βρει μια θέση στον χώρο της συναυλίας. Μέχρι τις 20.00 οπότε και είχε συγκεντρωθεί ο κύριος όγκος του κοινού οι κυρίες άνω των 70 ήταν η συντριπτική πλειοψηφία. Είχαν έλθει με τα σκαμπό που χρησιμοποιούν στους Χαιρετισμούς. Το επιβεβαίωσαν και οι «ντόπιοι» οι οποίοι εξέφρασαν την έκπληξή τους για το ηλικιακό προφίλ της συναυλίας του Σάκη.
«Εχω ζήσει συναυλίες και συναυλίες, εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά γεγονότα όπου σειόταν όλη η πλατεία. Αλλά αυτό με τις μεγάλες γυναίκες πρώτη φορά το βλέπω», λέει ο ιδιοκτήτης της κεντρικής καφετέριας «Joli», κ. Γιάννης Δεσύλλας. «Σάμπως όμως μόνο οι ηλικιωμένοι είναι; Εδώ και οι κόρες μου που η μία σπουδάζει στο εξωτερικό όταν ακούν για Ρουβά ενθουσιάζονται»! Οσο για τον τζίρο; «Ακούω αυτούς που λένε ότι με όλο αυτό που συμβαίνει θα δουλέψουν τα μαγαζιά μας και γελάω. Το αντίθετο! Εχουν έλθει και κάθονται από τις 4 με έναν καφέ περιμένοντας την συναυλία. Κανένας τζίρος. Την Πρωτομαγιά, ναι, δουλέψαμε γιατί ο κόσμος εναλλασσόταν και έτσι υπήρχε κινητικότητα», λέει.
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας, στις 19.15 ακούγονται αλαλαγμοί «Σάκηηηηηηη». Κοριτσόπουλα από όλες τις γωνιές κάνουν την εμφάνισή τους και τρέχουν προς το μέρος της σκηνής καθώς ο τραγουδιστής κάνει την εμφάνισή του για το sound check.
«Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ…» και τα φλας από τα κινητά αστράφτουν, οι Ρουβίτσες ξετρελαίνονται οι μεγαλύτερες κυρίες χαμογελούν και αναγγέλλει η μία στην άλλη πως από «κοντά είναι πιο όμορφος». «Μήπως έκανε ανταύγειες κόκκινες;» Η πρόβα διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, η πλατεία αρχίζει να γεμίζει ασφυκτικά. Δεν υπάρχουν καρέκλες στις καφετέριες, δεν υπάρχει χώρος να περάσεις για να πας κοντά στην σκηνή. Καρότσια με μωρά, οικογένειες, παππούδες με μπαστούνια, έφηβες με τζιν σορτσάκια και σανδάλια και πολλοί αστυνομικοί.
Οι πληροφορίες για ενδεχόμενη επίθεση με γιαούρτια και ντομάτες στον τραγουδιστή που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες αύξησαν την ασφάλεια του χώρου. «Ελπίζω να μην του επιτεθούν» λέει η κυρία Καίτη από το Παλαιό Φάληρο. «Θεωρώ ότι είναι πολύ λαμπερό παιδί και εξελίσσεται και ήρθα να τον ακούσω από περιέργεια. Σε ό,τι κάνει είναι πολύ λαμπερός. Εχω εικόνα από τον Μπιθικώτση και τότε ήταν εναντίον ο κόσμος όπως έγινε και όταν ο Νταλάρας ερμήνευσε Καζαντζίδη».
Ωρα 20.45. Στον Γαλαξία, το πολιτιστικό κέντρο όπου λειτουργεί και ως καμαρίνια καταφθάνει η σύζυγος του Σάκη Ρουβά, Κάτια Ζυγούλη με την μεγάλη της κόρη. Αποφεύγει βλέμματα, κάμερες και τον κόσμο και μπαίνει πολύ γρήγορα στα καμαρίνια.
Προς το παρόν δημιουργείται μία αναστάτωση καθώς αρχίζει η λειτουργία του αυτόματου ποτισμού στην πλατεία και η πιτσιρικαρία που έχει κατασκηνώσει στο γρασίδι αρχίζει να τρέχει για να αποφύγει το νερό.
Σε λίγα λεπτά από τον πεζόδρομο της πλατείας εμφανίζεται ομάδα αντιεξουσιαστών με κουκούλες, κόκκινες σημαίες και προκηρύξεις. Φωνάζουν συνθήματα και πετούν προκηρύξεις. Κατευθύνονται στην λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου και διαλύονται ειρηνικά ανακουφίζοντας τον κόσμο ο οποίος φοβήθηκε τυχόν επεισόδια.
Ακολουθούν οι χαιρετισμοί του δημάρχου και της Σόνιας Θεοδωρίδου και η μεγάλη στιγμή έφτασε. Με ένα μαύρο κοστούμι ο Σάκης Ρουβάς παίρνει την θέση του στην σκηνή. Το πλήθος, το ξεπερνά τις 10 χιλιάδες τον αποθεώνει. Οι φωνές είναι τόσο έντονες που όσοι βρίσκονται στα πέριξ της πλατείας δεν μπορούν να ακούσουν.
Λίγα λεπτά αργότερα τα πιτσιρίκια φωνάζουν «Ο Χαμπέας, ο Χαμπέας!!!!». Πρόκειται για την ηθοποιό Γιώργο Γιαννόπουλο ο οποίος σε ρόλο αφηγητή μάλλον δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την δύναμη του τηλεοπτικού ρόλου του ως χασάπης Χαμπέας στο «Σόι σου» του Alpha.
Κάθε φορά που ο Ρουβάς επανέρχεται το πλήθος ενθουσιάζεται η πλατεία φωτίζεται από τα φλας. Σπρωξίματα, ασφυκτικές συνθήκες, μικροκαβγάδες. Οσο για το «Αξιον εστί»; Μάλλον λίγοι κατάλαβαν τι τραγουδούσε ο λαμπερός σταρ. Κάτι η βουή, κάτι η πολυκοσμία οι στίχοι του Ελύτη και οι μελωδίες του Θεοδωράκη χάθηκαν στο πλήθος. Οι selfies όμως από την συναυλία παγιδεύτηκαν στις μνήμες των τηλεφώνων για να πιστοποιηθεί τις επόμενες ώρες το παρόν στο μεγάλο γεγονός.
Ο Ρουβάς τραγούδησε, για κάποιους χάλια, για κάποιους άλλους αξιοπρεπώς το πιο δύσκολο κομμάτι της καριέρας του. Το στοίχημά του να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση άγνωστο αν κερδήθηκε. Οχι μόνο λόγω φωνητικών δυνατοτήτων. Ο σταρ που τόσες δεκαετίες κυριαρχεί με την εικόνα του στα πλήθη για μία ακόμη βραδιά εγκλωβίστηκε σε αυτή. Είναι τόσο μεγάλη η δύναμή της που ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να τη νικήσει. Γιατί ο κόσμος να δει ήθελε, όχι τόσο να ακούσει. Να δει τον σταρ, τον Σάκη ο οποίος μαγεύει τα πλήθη όλων των ηλικιών. Κι αν μπορεί κάτι να του αναγνωριστεί ας είναι το γεγονός ότι επιτέλους στις πλατείες που βασιλεύει το σκυλάδικο ακούστηκε το ‘Αξιον εστί». Ε, κάτι είναι κι αυτό.