Υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του Ν. 2190/1920» κατατέθηκε στη Διαύγεια το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «με το παρόν σχέδιο νόμου αποφεύγονται οι δαιδαλώδεις νομικές και κανονιστικές διαδικασίες και οδηγούμαστε στην ομαλή μετάβαση και λειτουργία του δημόσιου φορέα, ενώ ταυτόχρονα επανέρχεται η ιστορική επωνυμία της Ε. Ρ. Τ., με όρους όχι μόνο συμβολικούς, αλλά και ουσιαστικούς, με σκοπό την αποκατάσταση της διαρρηγμένης σχέσης του κοινωνικού συνόλου με το δημόσιο φορέα. Προς το σκοπό αυτό δύνανται να ενταχθούν στον ενιαίο φορέα το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών (εθνικών και περιφερειακών) που λειτουργούσαν την 11η Ιουνίου 2013 (ΕΤ 1, ΝΕΤ, ΕΤ 3)».

«Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου η αδικία που απροκάλυπτα συντελέσθηκε, αποκαθίσταται, ο πραγματικός οικονομικός και διοικητικός εξορθολογισμός επιτυγχάνεται και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας γίνεται ανταγωνιστικός. Η αναβίωση των εργασιακών συμβάσεων αορίστου χρόνου των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013 και η διατήρηση των εργασιακών σχέσεων αορίστου χρόνου των απασχολούμενων στη ΝΕΡΙΤ αποτελεί το ασφαλές ουσιαστικό και νομικό πλαίσιο στελέχωσης του φορέα. Ταυτόχρονα η οικονομική εξυγίανση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα επιτυγχάνεται μέσω των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, του ουσιαστικού ελέγχου των οικονομικών πεπραγμένων του παρελθόντος, της μείωσης των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, της κατάργησης των υψηλών αποδοχών και των προνομίων του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση:

«Με το παρόν σχέδιο νόμου αποφεύγονται οι δαιδαλώδεις νομικές και κανονιστικές διαδικασίες και οδηγούμαστε στην ομαλή μετάβαση και λειτουργία του δημόσιου φορέα, ενώ ταυτόχρονα επανέρχεται η ιστορική επωνυμία της Ε.Ρ.Τ., με όρους όχι μόνο συμβολικούς, αλλά και ουσιαστικούς, με σκοπό την αποκατάσταση της διερρηγμένης σχέσης του κοινωνικού συνόλου με το δημόσιο φορέα. Προς το σκοπό αυτό δύνανται να ενταχθούν στον ενιαίο φορέα το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών (εθνικών και περιφερειακών) που λειτουργούσαν τις 11 Ιουνίου 2013 (ΕΤ 1, ΝΕΤ, ΕΤ 3 ).

»Η αποκατάσταση αυτή αποτελεί τη δίκαιη λύση στα προβλήματα που δημιούργησε το προηγούμενο καθεστώς προσχηματικής εξυγίανσης, η οποία αποσκοπούσε στην άνευ άλλου ικανοποίηση των απαιτήσεων της Τρόικα, με αποτέλεσμα η κοινωνία να βρεθεί, εντός ολίγων μόνο ωρών, χωρίς δημόσια ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ενώ την ίδια στιγμή εργαζόμενοι απώλεσαν την εργασία τους και βρέθηκαν αντιμέτωποι με διχαστικά διλήμματα.

»Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου η αδικία που απροκάλυπτα συντελέσθηκε αποκαθίσταται, ο πραγματικός οικονομικός και διοικητικός εξορθολογισμός επιτυγχάνεται και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας γίνεται ανταγωνιστικός.

»Η αναβίωση των εργασιακών συμβάσεων αορίστου χρόνου των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013 και η διατήρηση των εργασιακών σχέσεων αορίστου χρόνου των απασχολούμενων στη ΝΕΡΙΤ αποτελεί το ασφαλές ουσιαστικό και νομικό πλαίσιο στελέχωσης του φορέα. Ταυτόχρονα η οικονομική εξυγίανση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα επιτυγχάνεται μέσω των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, του ουσιαστικού ελέγχου των οικονομικών πεπραγμένων του παρελθόντος, της μείωσης των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, της κατάργησης των υψηλών αποδοχών και των προνομίων του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα».

Επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο

Προβλέπεται ότι η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή θητεία που μπορεί να ανανεώνεται για μία φορά. Επίσης προβλέπεται ότι η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. προσλαμβάνει το προσωπικό της με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου μετά από δημοσίευση προκήρυξης και τήρηση των αρχών της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ισότητας.

Οι κάθε είδους συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του προσωπικού το οποίο την 11η Ιουνίου 2013 απασχολείτο στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. οι οποίες λύθηκαν, καθοιονδήποτε τρόπο, με το άρθρο 3 της υπ’ αριθμόν 02/11.6.2013 κοινής Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό (Β’ 1414), όπως ισχύει αναβιώνουν από την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θεωρούνται εφ’ εξής συμβάσεις που έχουν συναφθεί με την εταιρία του άρθρου 1 του παρόντος νόμου.

Με κοινή απόφαση του αρμόδιου για θέματα Ραδιοτηλεόρασης Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται τα κάθε είδους θέματα που προκύπτουν από την κατά την προηγούμενη παράγραφο αναβίωση, ιδίως δε το ενδεχόμενο συμψηφισμού με μισθούς, αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές.

Εξαιρούνται:

α) το προσωπικό ειδικών θέσεων, οι ειδικοί σύμβουλοι

β) όσοι με έγγραφη δήλωση τους η οποία υποβάλλεται στο ΔΣ εντός αποκλειστικής προθεσμίας 20 ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος γνωστοποιήσουν στο ΔΣ ότι δεν επιθυμούν την αναβίωση της Σύμβασης εργασίας τους, ή όσοι δεν εμφανιστούν εντός της προθεσμίας αυτής

γ) όσοι έχουν λάβει πλήρη σύνταξη με οριστική απόφαση οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα και όσοι έχουν καταθέσει ήδη κατά την δημοσίευση του παρόντος αίτηση για τη λήψη αντίστοιχης σύνταξης. Οι συμβάσεις των εργαζομένων με τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. παραμένουν σε ισχύ.

Χωρίς προς το παρόν αύξηση του ανταποδοτικού

Ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας του άρθρου 2 του παρόντος, επιβάλλεται και εισπράττεται υπέρ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. ανταποδοτικό τέλος ύψους τριών ευρώ (3,00 Ευρώ) μηνιαίως ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Το ανταποδοτικό τέλος υπολογίζεται και χρεώνεται σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ