Ξένες ταινίες
«Η πτώση της Λόλα Μοντές» (Lola Μontes)
ΝΕΡΙΤ, 22.00
Η λέξη «επίτευγμα» είναι ίσως η μόνη που ταιριάζει με απόλυτη ακρίβεια στο κύκνειο άσμα του Μαξ Οφίλς (1902-1957). Παρακολουθούμε τη ζωή της Λόλα Μοντές (Μαρτίν Καρόλ), δοξασμένης χορεύτριας του 19ου αιώνα, της οποίας την ιστορία αφηγείται ένας τσιρκολάνος (Πίτερ Ουστίνοφ). Το σόου είναι η ίδια η ζωή της Λόλα με φλας μπακ τους έρωτές της: ο Φραντς Λιστ (Γουίλ Κουάντφλιγκ), ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος ο 1ος (Αντον Γουόλμπεργκ), ένας νεαρός στρατιώτης (Οσκαρ Βέρνερ) και ο ίδιος ο τσιρκολάνος. Οπτικώς πρόκειται για μια χρωματική πανδαισία· ίσως ένα από τα ομορφότερα φιλμ που έχουν γυριστεί ποτέ σε έγχρωμο.
Το ιστορικό της ταινίας παρουσιάζει επίσης τεράστιο ενδιαφέρον. Αν και πρωτοποριακή για τα μέτρα του 1955, η χρήση των φλας μπακ στην αφήγηση δεν βρήκε σύμφωνο το κοινό, αλλά ούτε και τους κριτικούς. Το ακριβότερο ως τότε φιλμ του γαλλικού κινηματογράφου επικρίθηκε σκληρά, η αποτυχία ήταν τεράστια. Η κόπια που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας για την αποκατάσταση του αρχικού φιλμ.
«Θεός για μια εβδομάδα» (Bruce Almighty)
ALPHA, 21.00
Ενας κάκιστος στη δουλειά του ρεπόρτερ της τηλεόρασης αποκτά θεϊκές ικανότητες και… αλλάζει τον κόσμο. Χαριτωμένη κωμωδία του Τομ Σάντιακ με τον Τζιμ Κάρεϊ σε κέφια.
«Το μούτρο» (The mechanic)
STAR, 22.00
Με τη χαρακτηριστική βλοσυρότητα και την επίσης χαρακτηριστική βραχνάδα του ο βρετανός ηθοποιός Τζέισον Στέιθαμ υποδύεται τον σούπερ επαγγελματία δολοφόνο Αρθουρ Μπίσοπ. Παρακολουθείται ως μια καλή περιπέτεια και μάλιστα με καθηλωτικές σκηνές, όπως αυτή στον ουρανοξύστη.