Ξένες ταινίες

«Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαµιν Μπάτον»
(The curious case of Benjamin Button)
STAR, 22.00
Στη Νέα Ορλεάνη του 1918 ένα μωρό γεννιέται σε ηλικία 80 χρόνων και όσο τα χρόνια περνούν μεγαλώνει… μικραίνοντας. Συγκινητικό παραμύθι εμπνευσμένο από ένα διήγημα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο Ντέιβιντ Φίντσερ, με τον Μπραντ Πιτ σε ρόλο ζωής. Προτάθηκε για το Οσκαρ α’ ρόλου, η μία εκ των 10 υποψηφιοτήτων που απέσπασε η ταινία, η οποία τελικά κέρδισε στις κατηγορίες καλλιτεχνικής διεύθυνσης (σκηνικών), οπτικών εφέ και μακιγιάζ.
«Τι;»
(Che?)
NΕΡΙΤ, 22.00
Σουρεαλιστικό ανέκδοτο του Ρόμαν Πολάνσκι, τοποθετημένο σε μια βίλα οργίων της ιταλικής Ριβιέρας όπου καταλήγει μια αμερικανίδα τουρίστρια (Σίντνεϊ Ρομ). Οικοδεσπότης ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, δίπλα στους Χιου Γκρίφιθ, Ρόμολο Βάλι αλλά και τον ίδιο τον Πολάνσκι που κρατά έναν μικρό ρόλο.

«Η παγίδα»
(The trap/ Klopka)
ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 23.15
Ενας αρχιτέκτονας (Νεμπόσα Γκλόγκοατς) αφηγείται κάπου μια ιστορία. Δεν βλέπουμε τον ακροατή αλλά μέσα από την αφήγηση και τις συνοδευτικές εικόνες αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μπλεγμένος σε μια υπόθεση φόνου. Ενα από τα πιο συμπαγή φιλμ τoυ 2007, η «Παγίδα» του Νένατ Τεοφίλοβιτς (από το θεατρικό έργο του) φέρει σκιές από τον «Αμερικανό φίλο» του Βιμ Βέντερς ενταγμένες σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει περισσότερο ταινία του Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Μια μικρή ταινία με τεράστια ψυχή που σε παγιδεύει μέσα στην τελειότητά της.
«Δίδυμοι πύργοι»
(World Trade Center)
AΝΤ1, 04.00
Η κινηματογραφική «κατάθεση» του Ολιβερ Στόουν για την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου εστιάζει στις δραματικές εμπειρίες δύο αστυνομικών της Νέας Υόρκης (Νίκολας Κέιτζ – Μάικλ Πένα) εγκλωβισμένων στα συντρίμμια ενός από τους δύο πύργους. Απλώς απαράδεκτη η ώρα μετάδοσης.

HeliosPlus