Με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε απολύσεις εργαζομένων στην ΕΡΤ και υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο, ως διάδοχο της ΕΡΤ, να αποδεχθεί τις υπηρεσίες των εναγόντων τοποθετώντάς τους στις θέσεις που είχαν προ της απόλυσης και με τους ίδιους μισθούς.Η υπόθεση αφορά σε επτά πρώην εργαζόμενους στην ΕΡΤ οι οποίοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη δεδομένου ότι και άλλες ομάδες πρώην εργαζομνένων στην ΕΡΤ μπορούν να διεκδικήσουν την ακύρωση των δικών τους απολύσεων. Η απόφαση είναι πρωτόδικη και αναμένεται η απόφαση του Εφετείου που θα την κρίνει σε δεύτερο βαθμό.

Βασικός άξονας στο σκεπτικό της απόφασης αποτελεί το Προεδρικό Διάταγμα 178/2002 που προβλέπει ότι η μεταβίβαση επιχείρησης δεν συνιστά αυτή καθαυτή λόγο απόλυσης εργαζομένων. Επιπλέον στην απόφαση του δικαστή έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν επικαλέστηκε οικονομοτεχνικούς λόγους για τις απολύσεις των εργαζομένων γεγονός που, όπως αναφέρεται στην απόφαση, «συνεπάγεται ότι αυτές είναι άκυρες, ως αντίθετες με την προαναφερόμενη διάταξη του νόμου».

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση του Πρωτοδικείου


Δήλωση Γ. Κατρούγκαλου

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.και καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου κ. Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δεν Δικαιώνει απλώς τους αγώνες των εργαζομένων της ΕΡΤ, αλλα και ανοιγει ξανά το θεμα της δημόσιας ραδιοτηλέορασης. Τίποτε δεν πήγε χαμένο για τους εργαζόμενους αγωνιστές της ΕΡΤ. Τιποτα δεν θα πάει χαμένο για τα εκατομμύρια των εργαζομένων της χώρας. Ο αγώνας για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική, δημόσια τηλεόραση ανοικτή στην κοινωνία θα δικαιωθεί».