Ξένες ταινίες

Υπόθεση Farewell (L’ affaire Farewell), NEPIT, 22.00

Η ταινία του Κριστιάν Καριόν «επιστρέφει» στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και παρακολουθεί τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν αξιωματικό της σοβιετικής ΚGΒ (Εμίρ Κουστουρίτσα) που στρατολογεί έναν γάλλο επιχειρηματία (Γκιγιόμ Κανέ) προκειμένου να αφήνει να διαρρέουν πλαστές πληροφορίες στη Δύση. Ταινία με τον αέρα των μυθιστορημάτων του Τζον Λε Καρέ και με νοσταλγική διάθεση σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα μυστηρίου και τις διαρκείς φοβίες ότι κάτι θα στραβώσει. Ωστόσο, καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος βρίσκεται πια στο παρελθόν και είναι ένα θέμα εξαντλημένο, χρειάζεται μεγάλη σκηνοθετική μαεστρία για να λειτουργήσει ξανά στην οθόνη, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν πίσω του αριστουργήματα όπως ο «Κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο». (Γαλλία, 2009, 113’)

Φονικό όπλο 4 (Lethal weapon 4), STAR, 22.00

Στην τρίτη «συνέχεια» του «Φονικού όπλου» (1987) ο Μελ Γκίμπσον και ο Ντάνι Γκλόβερ υποδύονται και πάλι τους δυο πεισματάρηδες αστυνομικούς Ριγκς και Μέρτο που επιβάλλουν την τάξη με τον δικό τους τρόπο. (ΗΠΑ, 1998, 120’)

Το άσυλο (The shelter), STAR, 00.30

Θρίλερ των Μανς Μάρλιντ, Μπιορν Στάιν, με τον Τζόναθαν Ράις Μέγερς να υποδύεται τον ψυχασθενή δολοφόνο με τις πολλαπλές προσωπικότητες, το μυστήριο του οποίου προσπαθεί να ξεδιαλύνει η ειδική σε αυτό το σύνδρομο Τζουλιάν Μουρ. Το πρόβλημα με τις ταινίες όπως το «Ασυλο» είναι ότι παρά την ατμόσφαιρα που φτιάχνουν είναι τόσο μπερδεμένες όσον αφορά αυτό που θέλουν να πουν που τελικά δεν λένε τίποτε. (ΗΠΑ, 2010, 103’)

HeliosPlus