Ξένες ταινίες

«Ο Βούδας λιποθύµησε από ντροπή»
(Buddha collapsed out of shame)
ΝΕΡΙΤ, 22.00
Με αφορμή την προσπάθεια μιας ανήλικης Αφγανής να αγοράσει ένα τετράδιο πουλώντας αβγά, η πρώτη ταινία της Χάνα Μακμαλμπάφ, κόρης του γνωστού ιρανού σκηνοθέτη Μοχσέν Μακμαλμπάφ (και αδελφή της Σαμίρα), μας υπενθυμίζει ότι σε μια χώρα όπως το Αφγανιστάν ακόμη και μια απλή διαδρομή των παιδιών προς το σχολείο τους μπορεί να εξελιχθεί σε θρίλερ. (Ιράν, 2007, 81′)
«Αμείλικτη καταδίωξη»
(Carjacked)
Star, 22.00
Μια νύχτα φαινομενικά σαν τις άλλες θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της Λορέιν, μιας χωρισμένης μητέρας με έναν 8χρονο γιο (Κόνορ Χιλ) και μοναδικό «εισόδημα» την πενιχρή διατροφή από τον πρώην άνδρα της, ο οποίος την πιέζει αφόρητα για την κηδεμονία του μικρού. Καθώς επιστρέφει στο σπίτι της με τον γιο της, μια στάση σε ένα βενζινάδικο για να αγοράσουν έτοιμο φαγητό φέρνει στη ζωή τους τα πάνω κάτω. Ενας ληστής τραπεζών θα απαγάγει και τους δύο με σκοπό να τον οδηγήσουν μέχρι τα σύνορα για να περάσει στο Μεξικό όπου θα είναι ασφαλής. Οι άνθρωποι όμως αλλάζουν όταν βρεθούν σε κίνδυνο, γίνονται σκληρότεροι και ειδικά όταν απειλείται το παιδί μιας μάνας. Ο Ρόι είναι έτοιμος να το μάθει αυτό από πρώτο χέρι… (Αμερική – Καναδάς, 2011, 82′)
«Το πνεύµα του µελισσιού»
(El espiritu de la colmenta)


Βουλή-Τηλεόραση, 23.00
Κριτικοί έχουν εκθειάσει «Το πνεύμα του μελισσιού» του Βιτόρ Ερίθε ως το απόλυτο αριστούργημα του ισπανικού κινηματογράφου, ένα μαγικό ποίημα, ένα από τα θαύματα της κινηματογραφικής ιστορίας. Πράγματι, η ταινία είναι ένα σιντριβάνι ποικίλων συναισθημάτων και εμπνευσμένων πλάνων που διαπερνούν με υπνωτιστικό τρόπο τον εγκέφαλο και σφραγίζονται στην ψυχή. Παίζουν: Ανα Τόρεντ, Φερνάντο Φερνάν Γκόμες. (Ισπανία, 1973, 90′)

HeliosPlus