Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι στη ΝΕΡΙΤ προετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου ο νέος φορέας να είναι έτοιμος να εκπέμψει στις 28 Απριλίου. Αυτά όσον αφορά την εσωτερική κατανάλωση. Ο πρόεδρος του νέου φορέα κ. Γ. Προκοπάκης παρουσίασε τα σχέδιά του για τη ΝΕΡΙΤ σε υψηλόβαθμα στελέχη της EBU, της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ραδιοτηλεοπτικών Φορέων, την περασμένη Τετάρτη.
«Το Βήμα της Κυριακής» επικοινώνησε με το γραφείο της γενικής διευθύντριας της EBU κυρίας Ινγκριντ Ντελτένρ, από το οποίο μας πληροφόρησαν ότι ο κ. Προκοπάκης τους διαβεβαίωσε ότι η ΝΕΡΙΤ δεν θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει πλήρως πριν από τον προσεχή Ιούνιο.
Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο της κυρίας Ντελτένρ, ο κ. Προκοπάκης ενημέρωσε τα στελέχη της EBU ότι δεν έχει αποδοθεί ακόμη στη ΝΕΡΙΤ το ανταποδοτικό τέλος το οποίο πληρώνουν οι πολίτες από 1ης Ιανουαρίου, αλλά τους διαβεβαίωσε ότι θα αρχίσει να αποδίδεται από το τέλος Απριλίου.
Το τέλος για τη ΝΕΡΙΤ αποτελεί ακόμη μία πρωτοφανή πτυχή στο σίριαλ με τον νέο φορέα. Υπενθυμίζεται ότι ως το κλείσιμο της ΕΡΤ από τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που ήταν τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος περίπου 75 εκατ. πήγαιναν για να κλείσουν την τρύπα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οταν έκλεισε η ΕΡΤ, τα χρήματα αυτά στέρεψαν. Τώρα οι έλληνες πολίτες θα πληρώνουν μέσω του ανταποδοτικού διπλάσια χρήματα από αυτά που απαιτεί η λειτουργία του νέου φορέα και τα επιπλέον θα πηγαίνουν για να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Την ίδια στιγμή οι πολίτες, τα γνωστά υποζύγια των πληρωμών, θα πληρώνουν μέσω της ΔΕΗ αυξημένο «χαράτσι» για τις ΑΠΕ. Αυτά, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, μόνο στην Ελλάδα μπορούν να συμβούν.
Επιπλέον συμβασιούχοι


Σύμφωνα με στελέχη της ΝΕΡΙΤ, για να λειτουργήσει η ο νέος φορέας στις 28 Απριλίου θα χρειαστεί να προσληφθούν επιπλέον 120-140 εργαζόμενοι με τρίμηνες συμβάσεις, δεδομένου ότι ως εκείνη την ημερομηνία δεν θα έχουν ξεκαθαρίσει οι προσλήψεις αορίστου χρόνου στον φορέα.
Εν τω μεταξύ πολλοί από τους εργαζομένους στον μεταβατικό φορέα, τη Δημόσια Τηλεόραση, αισθάνονται εξοργισμένοι από το γεγονός ότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «έβγαλαν το φίδι από την τρύπα και τράβηξαν το κουπί» για να λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς η ΔΤ και τώρα έρχονται άλλοι για να πάρουν τις μόνιμες θέσεις.
Η πλέον χρονοβόρα διαδικασία είναι το ξεκαθάρισμα των περίπου 1.000 ενστάσεων που έχουν υποβάλει υποψήφιοι εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν καταθέσει τις αιτήσεις τους για πρόσληψη στη ΝΕΡΙΤ και θεωρούν ότι αδικήθηκαν στη μοριοδότηση. Οπως πολλοί επισημαίνουν, η προκήρυξη είχε πολλά κενά, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται διάφορα τραγελαφικά, όπως, π.χ., υποψήφιοι με πτυχίο Γεωπονικής να συγκεντρώνουν περισσότερα μόρια από ανθρώπους που διαθέτουν πτυχία από ιδιωτικές σχολές δημοσιογραφίας.

«Η αξιολόγηση σκηνοθετών και δημοσιογράφων έπρεπε να είχε γίνει με γνώμονα όχι μόνο τα πτυχία αλλά και την πείρα και την επάρκειά τους»
σημειώνει εργαζόμενος στη ΝΕΡΙΤ που γνωρίζει καλά την κατάσταση που επικρατεί στον φορέα. «Οπως πάει η κατάσταση, κινδυνεύουμε να γίνει η ΝΕΡΙΤ ένα φυτώριο πτυχιούχων που δεν γνωρίζουν και πολλά ούτε από τηλεόραση ούτε από δημοσιογραφία» τονίζει.
Σύμφωνα όμως με εργαζομένους στον νέο φορέα, η πιο βασική δυσλειτουργία είναι η απουσία ολοκληρωμένου οργανογράμματος. «Αυτοί ξεκίνησαν από το ρετιρέ χωρίς να έχουν θεμέλια. Εχουν παραγγείλει εκπομπές για τον Απρίλιο και όταν θα εκπέμψουν ο Απρίλιος θα έχει τελειώσει. Εχουν αρχίσει να μοιράζουν χρήματα χωρίς να γνωρίζουν ακόμη πότε ακριβώς θα εκπέμψουν. Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα προλάβουν τις ημερομηνίες που λένε» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους εργαζομένους.
Καθυστερεί η έγκριση από την EBU


Ακόμη ένα αγκάθι στην πορεία της ΝΕΡΙΤ είναι και η σχέση της με την EBU. Στελέχη του νέου φορέα αναφέρουν ότι σε αυτό το μέτωπο όλα πάνε κατ’ ευχήν, αν και παραδέχονται ότι οι διαδικασίες αποδοχής της αίτησης μέλους που έχει κάνει η ΝΕΡΙΤ «είναι μακρές και δεν προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουνίου».
Να σημειωθεί ότι για την πλήρη αποδοχή του ελληνικού φορέα χρειάζονται:

1.
Ελεγχος από τη ΝΕΡΙΤ των παραγωγικών assets –συχνότητες, εγκαταστάσεις και δίκτυο -, διαδικασία η οποία προβλέπεται να «τρέξει» εντός του Απριλίου.

2.
Πρόγραμμα αποδεκτό από την EBU, που να ταιριάζει δηλαδή στο προφίλ δημόσιου φορέα.

3.
Εξόφληση των εκκρεμοτήτων της ΕΡΤ, κυρίως όσον αφορά τα δικαιώματα της FIFA.

Μυστήριο με την εκκαθάριση της ΕΡΤ
Φως στο μυστήριο με την εκκαθάριση της ΕΡΤ προσπάθησε να ρίξει οβουλευτής Ευβοίας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Δ. Αναγνωστάκης, ο οποίος κατέθεσε στη Βουλή σχετική επίκαιρη ερώτηση.Η ερώτηση αφορά τον διορισμό του κ. Γκίκα Μάναλη, ειδικού εκκαθαριστή της ΕΡΤ, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank. Ο διορισμός του στη θέση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 12.2.2014, ως και σήμερα όμως δεν έχουν παραδοθεί από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών στοιχεία για την εκκαθάριση της ΕΡΤ.
Πολλοί από τους πρώην εργαζομένους της ΕΡΤ δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποζημιώσεις τους, ενώ πέπλο μυστηρίου καλύπτει το τελικό κόστος που επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του κράτους από το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Με την ερώτησή του ο βουλευτής ζητάει να μάθει: Ποιο είναι το τελικό κόστος επιβάρυνσης του προϋπολογισμού από το κλείσιμο της ΕΡΤ; Εχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις απόλυσης σε όλους τους πρώην εργαζομένους της ΕΡΤ; Ποιο κόστος προέκυψε από τις απευθείας αναθέσεις του εν λόγω διαχειριστή για την παραγωγή προγράμματος;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ