Την περασμένη Δευτέρα στις 06.25 ένας σεισμός χτύπησε την ευρύτερη περιοχή του Λος Αντζελες, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Σε τρία λεπτά η εφημερίδα «Los Angeles Times» είχε δημοσιεύσει την είδηση.
Η είδηση ανέφερε: Ενας σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τη Δευτέρα το πρωί με επίκεντρο πέντε μίλια από το Γουέστγουντ, σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 06.25 τοπική ώρα σε βάθος 4,5 μιλίων. Τις τελευταίες δέκα ημέρες δεν έχουν σημειωθεί στην περιοχή σεισμικές δονήσεις έντασης μεγαλύτερης των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ηταν ο πρώτος δημοσιογραφικός οργανισμός που δημοσίευε την είδηση και όλοι αναρωτιούνταν πώς το κατάφερε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Οπως αποκάλυψε ο Κεν Σουένκι, ρεπόρτερ και προγραμματιστής στην εφημερίδα, την είδηση την έγραψε ένας… αλγόριθμος. Πρόκειται για ακόμη ένα περιστατικό αυτού που αποκαλείται «ρομποτική δημοσιογραφία», μια πρακτική που κερδίζει συνεχώς έδαφος και η οποία υπόσχεται να φέρει εντυπωσιακές αλλαγές στο παιχνίδι της «ειδησεογραφικής πρωτιάς».
Ο Σουένκι εξήγησε ότι όταν το πρωί της Δευτέρας ξύπνησε από τον σεισμό, άνοιξε τον υπολογιστή του και είδε την είδηση «γραμμένη» ήδη. «Το μόνο που είχα να κάνω ήταν να πατήσω το κουμπί για άμεση δημοσίευση» σημειώνει. Επίσης αναφέρει ότι εκτός από σεισμούς οι αλγόριθμοι που έχει δημιουργήσει βοηθούν και στη σύνταξη του αστυνομικού δελτίου, από περιστατικά που συμβαίνουν στην περιοχή. Η πρακτική της συγκέντρωσης δεδομένων και η διαμόρφωσή τους σε ειδήσεις ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια σαν πείραμα στο Northwestern University στο Σικάγο, κατά τη διάρκεια του οποίου δημοσιογράφοι και προγραμματιστές συνεργάστηκαν για τη δημιουργία σχετικών αλγορίθμων. Ομως σε σύντομο χρονικό διάστημα η πρακτική αυτή έφτασε στις αίθουσες σύνταξης μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι όσοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την εξάπλωση της «αλγοριθμικής δημοσιογραφίας», με τους πλέον απαισιόδοξους να κάνουν λόγο για επερχόμενες κοσμογονικές αλλαγές στην ειδησεογραφία.
Είναι ακόμη νωρίς για να πει κανείς αν αυτές οι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες. Το βέβαιο είναι ότι με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παραδοσιακά συγκροτήματα του Τύπου, οι αλγόριθμοι είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί καθώς δεν χρειάζονται αμοιβές και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποφασίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ