Απερρίφθη από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ που ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη προς την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ και τις θυγατρικές εταιρείες της.
Το σκεπτικό στο οποίο στηρίζεται η απόφαση είναι ότι δεν τίθεται νομιμότητας από τη στιγμή που σύντομα εξέπεμψε νέος κρατικός τηλεοπτικός φορέας. Επιπροσθέτως, εκρίθη ότι το άρθρο 15 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στη λειτουργία της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, δεν υποχρεώνει την Πολιτεία να συστήσει κρατική τηλεόραση.
Η συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και η πλειοψηφία ήταν οριακή.

Αντιδράσεις από την ΠΟΕΣΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την έκπληξη και τον προβληματισμό της «για τη σπουδή, με την οποία διέρρευσαν πληροφορίες σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ ως προς το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ εν μια νυκτί και εν μέσω ύβρεων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «Εάν αληθεύουν οι διαρροές, το ΣτΕ έκρινε –με ισχνή οριακή πλειοψηφία- συνταγματική την κατάργηση της ΕΡΤ, μεταξύ άλλων και διότι δεν υπάρχει κατά το Σύνταγμα υποχρέωση λειτουργίας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη χώρα μας. Η απόφαση αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση μονάχα με την απόφαση 236/2013 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε ότι πρέπει να λειτουργεί διαρκώς και αδιαλείπτως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ως δημόσια υπηρεσία με τη λειτουργική έννοια. Είναι πλήρως αντίθετη και με πλήθος αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός διεθνούς οργανισμού με κύριο σκοπό την προάσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος επιβάλλει στα κράτη – μέλη τη λειτουργία δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με ποιοτικό περιεχόμενο και με όρους πολυφωνίας και δημοκρατικότητας. Οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας δεν είναι μόνο τα μνημόνια, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Υπάρχουν και άλλες, που σχετίζονται με τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, με τους δημοκρατικούς θεσμούς και την προάσπιση του πολιτισμού, που αγνοεί συστηματικά η Κυβέρνηση. Θυμίζουμε στους αρμοδίους τις θέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Εάν δεν σκοπεύει η Κυβέρνηση να αποχωρήσει από το διεθνή αυτό οργανισμό, οφείλει να τις σεβαστεί».