«Τι θα γίνει, δεν θα γράψεις κανένα σίριαλ;» με ρώτησε ο Πέτρος Μπούτος. Είχα ήδη μία πρόταση η οποία όμως, όπως μου εξήγησε, έμοιαζε με υπερπαραγωγή» αφηγείται ο Λευτέρης Παπαπέτρου. «Αιφνιδιάστηκα. Μου ζήτησε λοιπόν να γράψω κάτι πολύ πιο απλό και οικονομικό, ουσιαστικά κάτι που θα μπορούσε να γυριστεί με βάση τα δεδομένα της εποχής. Του είπα ότι θα το έκανα. Ηταν Τετάρτη και ο τότε διευθυντής προγράμματος του Mega έφευγε ταξίδι. Πριν φύγει του είπα ότι θα το έχω έτοιμο τη Δευτέρα. Γέλασε λέγοντάς μου: «Καλά, εντάξει, αποκλείεται να τα καταφέρεις». Από την Πέμπτη ως τη Δευτέρα έγραφα πυρετωδώς. Είχα όρεξη, ιδέες, είχα όλο το θέμα στο μυαλό μου και το είχα προσαρμόσει σε αυτό που μου ζήτησε: μια απλή παραγωγή. Τη Δευτέρα το βράδυ έστειλα τα πρώτα επεισόδια στο e-mail του Π. Μπούτου γράφοντάς του και ένα σχόλιο: Κι όμως, είναι ακόμη Δευτέρα…».
Η ιστορία του Λ. Παπαπέτρου συνεχίζεται πολύ αργότερα. Οι μήνες πέρασαν και κάποια στιγμή το τηλέφωνο του σεναριογράφου χτυπά. Η γραμματέας του διευθυντή προγράμματος του ζητεί να περάσει από το κανάλι για να συζητήσουν το σχέδιο της σειράς «Κι όμως, είναι ακόμη Δευτέρα». «Τι είναι αυτό; Δεν το γνωρίζω» απάντησε αιφνιδιασμένος εκείνος. «Δεν έχω γράψει τίποτα εγώ». Το μυστήριο λύθηκε λίγες ώρες μετά, όταν δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Ο τίτλος και το σχόλιο του e-mail είχε καταχωρηθεί ως ο τίτλος της σειράς. Κάπως έτσι άρχισε η ιστορία της νέας ελληνικής σειράς «Κάτω Παρτάλι».

«Είδατε τελικά; Ολα άλλαξαν στην πορεία. Αλλαξε και ο διευθυντής προγράμματος, άλλαξε και ο τίτλος»
σχολιάζει με χιούμορ.
Η συνάντησή μας έγινε στον τόπο γυρισμάτων της σειράς. Παρόντες όλοι οι ηθοποιοί: Βίκυ Σταυροπούλου, Τάσος Χαλκιάς, Γιάννης Τσιμιτσέλης κ.ά. Ο δημιουργός των «Εγκλημάτων», της «Ντόλτσε Βίτα» και του «Είσαι το ταίρι μου» επιστρέφει τηλεοπτικά και είναι γεγονός πως υπάρχει μια περιέργεια γι’ αυτό το νέο σίριαλ. Ειδικά όταν έχουν προηγηθεί και αρκετά χρόνια απουσίας. «Δεν είχα κάτι να προτείνω τηλεοπτικά. Τώρα έγραψα με κέφι αυτή τη σειρά αλλά δεν ξέρω πώς θα την υποδεχθεί το κοινό».
Ανασφάλεια παρά τις μεγάλες επιτυχίες; «Ναι, πάντα. Αλλωστε η «Ντόλτσε Βίτα» στην αρχή είχε ένα μικρό «θέμα» επειδή παρουσίαζε τη σχέση μιας γυναίκας με πολύ μικρότερό της άνδρα. Και για τα «Εγκλήματα» χρειάστηκε να προβληθούν αρκετά επεισόδια για να έρθει η επιτυχία. Οσον αφορά το «Είσαι το ταίρι μου», όταν προβαλλόταν είχε απέναντι το «Big Brother». Είχαμε απελπιστεί κι εγώ και το κανάλι. Μάλιστα τότε είχε πέσει στο τραπέζι και η πρόταση να αλλάξει μέρα. Κι όμως, στην πορεία καταφέραμε και περάσαμε και το δημοφιλές ριάλιτι».
Είναι ωστόσο πρωτοφανές να μετρά ένας σεναριογράφος τρεις επιτυχίες σε τρεις σειρές. Υπάρχει άραγε μυστικό; «Οχι, όλα είναι αρχικά θέμα σεναρίου. Η καλή σειρά πρέπει να έχει καλό σενάριο. Το πρόβλημα με τις ελληνικές σειρές που δεν πήγαν καλά στην πορεία της ελληνικής τηλεόρασης ήταν ότι δεν υπήρχαν καλά σενάρια. Δεν υπάρχει νέα γενιά σεναριογράφων. Δεν φταίνε μόνο τα οικονομικά». Δηλαδή δεν υπάρχουν σεναριογράφοι; «Δεν υπάρχει έμπνευση». Ο ίδιος εμπνέεται από τα πάντα. Παρακολουθεί μανιωδώς ξένες σειρές, ταξιδεύει και βλέπει πολλές θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφο και διαβάζει.
Το «Κάτω Παρτάλι» είναι μια κωμωδία η οποία μπορεί εκ πρώτης όψεως να δείχνει ότι θα είναι μέσα στην κρίση αλλά είναι μια σειρά «βγαλμένη από την κρίση». «Η κρίση είναι η αφορμή, αλλά όχι το θέμα. Δεν πιστεύω ότι μία σειρά πρέπει να παρακολουθεί στενά τα κακώς κείμενα. Χρειάζεται ένα σχόλιο αλλά όχι, στο «Κάτω Παρτάλι» η κρίση είναι η αφορμή, όχι το θέμα».

Η επιστροφή στην πραγματικότητα

Η σειρά, η οποία θα αρχίσει να προβάλλεται στα μέσα του Φλεβάρη, διαδραματίζεται στο Κάτω Παρτάλι. Ο Κωνσταντίνος, πετυχημένο στέλεχος διαφημιστικής, χάνει τη δουλειά του. Η ζωή του, χαρακτηριστικό δείγμα νεοπλουτισμού (Μύκονος, μπουζούκια κ.λπ.) αλλάζει ριζικά και με τη σύντροφό του πάνε μαζί στο χωριό της, το Κάτω Παρτάλι, με σκοπό να εξερευνήσουν την πιθανότητα να μετακομίσουν εκεί.
Στο Κάτω Παρτάλι τούς περιμένει η οικογένεια της Μυρτώς: ο σκληροτράχηλος και περήφανος πατέρας της, ο Διαμαντής, και η φαινομενικά αθώα μητέρα της, η Μοσχούλα. Το χωριό και οι άνθρωποί του όμως δεν είναι αυτό που φαντάζονται και αντιλαμβάνονται αρχικά οι καλομαθημένοι Αθηναίοι. Οι εκπλήξεις και οι ανατροπές που θα προκύψουν δεν περιορίζονται στη σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων αλλά έχουν να κάνουν με καλά κρυμμένα μυστικά.
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Τσιμιτσέλης (Κωνσταντίνος), Νάντια Κοντογεώργη (Βίβιαν), Μίνως Θεοχάρης (Μανόλης), Λεωνίδας Καλφαγιάννης (Θανάσης), Σταύρος Σβήγκος (Βλάσης), Βασιλική Τρουφάκου (Μυρτώ), Διαμαντής ο Τάσος Χαλκιάς και η Βίκυ Σταυροπούλου στον ρόλο της Μοσχούλας.

Βίκη Σταυροπούλου
«Δεν μετάνιωσα για τα όχι μου»

Η πρωταγωνίστρια της σειράς Βίκυ Σταυροπούλου επισημαίνει πως χάρη στον Λευτέρη Παπαπέτρου και τη σειρά «Είσαι το ταίρι μου» έκανε την πρώτη της μεγάλη επιτυχία και έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό. «Δεν είναι λοιπόν κλισέ να πω ότι στον Λευτέρη εκτός του ότι χρωστάω πολλά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη σειρά και γενικότερα στις δουλειές. Αν και δεν ήμουν η πρώτη επιλογή, τελικά χαίρομαι που ήρθαν έτσι τα πράγματα και συνεργαστήκαμε. Σε εποχές τόσο, μα τόσο δύσκολες το να έχεις τέτοιες προτάσεις είναι τύχη και ευτυχία μαζί».
Σε μια σεζόν τόσο δύσκολη η ίδια έχει πει ήδη δύο «όχι». Δεν έχει λύσει το οικονομικό της πρόβλημα, απλώς αρνείται να μπει στη λογική της αποδοχής με κριτήριο την ανασφάλεια. «Δεν μ’ ενδιαφέρει να έχω δουλειά, μ’ ενδιαφέρει να έχω καλή δουλειά. Μέχρι τώρα έχω πει τα «όχι» μου και δεν μετάνιωσα. Η σειρά που παίζω τώρα είναι από τις δουλειές που καταλαβαίνεις ως ηθοποιός ότι είναι καλή η παραγωγή».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ